Закупих жилище , възможно ли е при нотариуса всичко да струва 2000 лева(само при нотариуса) , без разходите за местен данък?
Данъчна оценка 42000 лева
- Дата и час: 24 Ное 2024, 01:21 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Колко може да вземе нотариуса?
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
13 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Колко може да вземе нотариуса?
Възможно е ... Причините за тази цифра могат да са поне 3-4 най-различни, за които се сещам ...
- inspectora
- Активен потребител
А вие за колко писахте,че сте платили в акта и нотариусът ли го състави или само изповядва акта?
- sunrise
- Активен потребител
sunrise написа:А вие за колко писахте,че сте платили в акта и нотариусът ли го състави или само изповядва акта?
И дали случайно някой не е заверил отделно и т.нар. "обратно писмо"
И дали случайно не се бърка, че 2 000 е само нотариалната такса, щото някои нотариуси искат "на ръка" и парите за данъка, за да го внесат те /в което, разбира се няма нищо нередно/, т.е. сигурно ли е, че "при нотариуса" не включва и местен данък
... колко станаха - 4 причини ... аз знам и още една, ама няма да я казвам нея ...
- inspectora
- Активен потребител
men79 написа:Закупих жилище , възможно ли е при нотариуса всичко да струва 2000 лева(само при нотариуса) , без разходите за местен данък?
Данъчна оценка 42000 лева
Колкото е предвидено на ЗННД и тарифите към него , толкова се плаща ! Данъчната оценка не е критерии за таксата, а вписаното в н.а. !
- sarcaslicgrin
- Нов потребител
Да добавя : и ДДС върху сумата.
- sunrise
- Активен потребител
И аз това искам да разбера, дали е включен и местен данък в тази сума или като ида при даначните да регистрирам апартамента от там ще ми си искат пак своите 2% .
Иначе при нотариуса ми казаха, че там са платили и таксата към общината.
Дали става въпрос за същата такса т.е. местен данък=такасата към общината?
Иначе при нотариуса ми казаха, че там са платили и таксата към общината.
Дали става въпрос за същата такса т.е. местен данък=такасата към общината?
- men79
- Младши потребител
Ами, кажете тогава каква е цената, вписана в НА, за да видим дали тези два процента данък / както са Ви обяснили, че са платили към Общината/ са включени или не.
- nk7702n
- Старши потребител
Разбира се, ако няма други неизвестни за Вас, утоворки между страните.
- nk7702n
- Старши потребител
Цената вписана в НА не е отзначение, защото е по-ниска от данъчната оценка 42000 лева.
- men79
- Младши потребител
men79 написа:Цената вписана в НА не е от значение, защото е по-ниска от данъчната оценка 42000 лева.
Материален интерес 42 000 лева
- нот. такса - /160,50 + /32 000 x 0,8 %//х 20 % = 499,80 лева - умножаваме сумата по две, ако нотариусът е писал нот. акт - 999,60 лева;
- местен данък - между два и четири процента - доверяваме се на думите Ви, че в общината по местонахождение на имота е 2 % - 840 лева;
- такса за вписване на нот. акт при АВп. - Служба по вписвания - 42 лева
Вероятно има и други нот.такси за заверка на някоя страничка или подпис някъде.
Да не забравите да добавите и няколко лева за преводни такси, дължими на родителите на всеки един от нас - търговските банки.
И защо не си поискате платежните документи за дадените от Вас суми?
Omnia vincit amor et nos cedamus amori.
-
nannyogg - Младши потребител
при получаване на нот. акт към него да са приложени и платежните за платените такси от нотариуса
- boiko_62
- Потребител
nannyogg написа:men79 написа:Цената вписана в НА не е от значение, защото е по-ниска от данъчната оценка 42000 лева.
Материален интерес 42 000 лева
- нот. такса - /160,50 + /32 000 x 0,8 %//х 20 % = 499,80 лева - умножаваме сумата по две, ако нотариусът е писал нот. акт - 999,60 лева;
- местен данък - между два и четири процента - доверяваме се на думите Ви, че в общината по местонахождение на имота е 2 % - 840 лева;
- такса за вписване на нот. акт при АВп. - Служба по вписвания - 42 лева
Вероятно има и други нот.такси за заверка на някоя страничка или подпис някъде.
Да не забравите да добавите и няколко лева за преводни такси, дължими на родителите на всеки един от нас - търговските банки.
И защо не си поискате платежните документи за дадените от Вас суми?
Значи това е направила нотариуската - включила ми е и местния данък към общината и няма повече какво да плащам.
boiko_62 написа:при получаване на нот. акт към него да са приложени и платежните за платените такси от нотариуса
Да , всичко е описано такаса вписване 42 лева
Такса за общината около 950 лева
и нотариални такси ...
Не ме е излъгала изобщо
Притесненията ми бяха да не плащам тези 2000 при нея плюс 2% при данъчните
Мерси на всички за компетентната помощ!
- men79
- Младши потребител
13 мнения
• Страница 1 от 1
|
|