начало

Три пъти са се увеличили спестяванията на магистратите за 10 години Три пъти са се увеличили спестяванията на магистратите за 10 години

Предварителeн договор при покупка.

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Предварителeн договор при покупка.

Мнениеот fbr65 » 16 Апр 2010, 21:58

Харесах си апартамент, който искам да закупя. Апартамента се оказа че е ипотекиран, от банката се съгласиха да го освободят от ипотеката, ако собственика ипотекира друга собственост. Аз разполагам с парите за него, но собственика иска да сключим предварителен договор, като внеса известна сума, която ще е гаранция че няма да се откажа. Принципно апартамента е обявен за продажба в няколко агенции, но продавача твърди че няма да се налага да прави това, ако имота се купува с кредит. Как трябва да се постъпи в такъв случай.
fbr65
Потребител

Re: Предварителeн договор при покупка.

Мнениеот Melly » 17 Апр 2010, 14:00

fbr65 написа:Харесах си апартамент, който искам да закупя. Апартамента се оказа че е ипотекиран, от банката се съгласиха да го освободят от ипотеката, ако собственика ипотекира друга собственост. Аз разполагам с парите за него, но собственика иска да сключим предварителен договор, като внеса известна сума, която ще е гаранция че няма да се откажа. Принципно апартамента е обявен за продажба в няколко агенции, но продавача твърди че няма да се налага да прави това, ако имота се купува с кредит. Как трябва да се постъпи в такъв случай.

"Зачислявате" си една бройка а д в о к а т, и следвате неговите указания!

Успех!
"Понякога седя и си мисля...а понякога просто си седя."
http://vbox7.com/play:68f9c028
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот fbr65 » 17 Апр 2010, 15:19

Адвоката с когото се консултирах, ми каза че няма нужда от предварителен договор, т.к. оформянето документацията на имота било задължение на продавача, и не ангажира купувача.
fbr65
Потребител

Мнениеот Melly » 17 Апр 2010, 15:21

fbr65 написа:Адвоката с когото се консултирах, ми каза че няма нужда от предварителен договор, т.к. оформянето документацията на имота било задължение на продавача, и не ангажира купувача.

Позволете ми да се съмнявам, че е колега, който работи тази материя. :roll:
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот fbr65 » 17 Апр 2010, 15:50

Това означава ли, че трябва да се обърна към друг адвокат.
fbr65
Потребител

Мнениеот niamame » 01 Май 2010, 08:59

Според мен предварителния договор е добро решение на проблема ти. Сключи такъв, по този начин нито ти можеш да се отметнеш от сделката нито продавача.
niamame
Младши потребител

Мнениеот niamame » 01 Май 2010, 09:02

като го сключваш не внасяй нищо, за предварителен договор не ти трябват " вноски".Той самия е гаранция за сключване на окончателния,обезпечава го. Аз така си мисля.
niamame
Младши потребител

Мнениеот Melly » 01 Май 2010, 10:43

niamame написа:Според мен предварителния договор е добро решение на проблема ти. Сключи такъв, по този начин нито ти можеш да се отметнеш от сделката нито продавача.

niamame написа:като го сключваш не внасяй нищо, за предварителен договор не ти трябват " вноски".Той самия е гаранция за сключване на окончателния,обезпечава го. Аз така си мисля.

:? :shock: :roll:
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот fbr65 » 02 Май 2010, 10:31

niamame написа:Според мен предварителния договор е добро решение на проблема ти. Сключи такъв, по този начин нито ти можеш да се отметнеш от сделката нито продавача.

Смисъла от предварителен договор, при покупка с ипотека го разбирам, тъй като учредяването на ипотека, и процедурите в банките изискват време. Какво трябва да съдържа този предварителен договор, след като аз разполагам със сумата, и няма пречка да се сключи окончателен нотариален акт. Какво ще ми гарантира този предварителен договор.
fbr65
Потребител

Мнениеот ovasilev » 02 Май 2010, 10:50

Ако разполагате с парите, т.е. не се налага да теглите кредит; ако цената на апартамента покрива дълга на продавача към банката; ако банката е уведомена и съгласна; ако документите са прегледани и одобрени от адвокат, то тогава предварителен договор не е нужен.
ovasilev
Младши потребител

Мнениеот Melly » 02 Май 2010, 11:30

ovasilev написа:Ако разполагате с парите, т.е. не се налага да теглите кредит; ако цената на апартамента покрива дълга на продавача към банката; ако банката е уведомена и съгласна; ако документите са прегледани и одобрени от адвокат, то тогава предварителен договор не е нужен.

Позволи ми да не се съглася с теб, ovasilev :idea:

Той питащият продължава да си пита ушите. Ама...., негова работа, рискът си е негов.
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот fbr65 » 02 Май 2010, 13:35

Melly написа:
Той питащият продължава да си пита ушите.

Това не мога да го разбера, Юридически жаргон някакъв, може би. Бяхме в банката и от там ме увериха ,че след като строителя ипотекира друга собственост, ще бъдат снети тежестите на този имот.
Melly написа:
Ама...., негова работа, рискът си е негов.

Типичен отговор. Ако Ви наема за адвокат, ще споделите ли риска. Или пак си остава за моя сметка.
fbr65
Потребител

Мнениеот Melly » 02 Май 2010, 13:46

Казах още в началото, задължително с адвокат!
Може да не се харесвам - това е без значение за мен. Опитвам се да предпазя такива като вас, които питате не когото трябва и не където е мястото за това.

Колкото до риска - такъв съществува винаги, но не е без значение за вас дали същият ще бъде сведен до миниум.
Та, такива ми ти работи....
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот fbr65 » 02 Май 2010, 13:54

Ходих при нотариус, да ми разясни процедурата. Даде ми списък с документите които трябва да набави продавача. Въобще не спомена думата предварителен договор. Когато продавача е готов с тези документи, ще направим проверка на тях, и след това може да сключите сделката. Това бяха думите и.
fbr65
Потребител

Мнениеот Melly » 02 Май 2010, 14:04

fbr65 написа:Ходих при нотариус, да ми разясни процедурата. Даде ми списък с документите които трябва да набави продавача. Въобще не спомена думата предварителен договор. Когато продавача е готов с тези документи, ще направим проверка на тях, и след това може да сключите сделката. Това бяха думите и.

Нотариусът е отговорил изчепателно. Естествено, че явявайки се да сключите догвор за подажба, за него е без значение дали сте сключили предварителен договор за същия имот. НО..., сключите ли го в предписаната форма на нотариален акт, всички устно дадени обещания ще са безвъзвратно отлетяли. Толкова по този въпрос.

А на коя точка от трасето изоставихте посредника си?
Какво ви съветва той? И каква отговорност носи?
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот fbr65 » 02 Май 2010, 14:12

Питах и за това. Нотариуса ми отговори, че няма проблем да бъде описано в нотариалния акт, ангажимент за получаване на РП, със съответните срокове и неустойки, ДДС-то се плаща от продавача, че това е окончателната цена. А за какъв посредник става дума.
fbr65
Потребител

Мнениеот ovasilev » 04 Май 2010, 00:07

До Мели: Позволявам ти да имаш собствено мнение. :D :D
А доколкото чета написаното от питащия, като по правило, с времето се появяват нови елементи.
Късмет на всички будни
ovasilev
Младши потребител

Мнениеот Melly » 04 Май 2010, 02:06

ovasilev написа:До Мели: Позволявам ти да имаш собствено мнение. :D :D
А доколкото чета написаното от питащия, като по правило, с времето се появяват нови елементи.
Късмет на всички будни

Добра нощ, ovasilev!

Впечатлена съм. :lol: :lol: :lol:
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот anserk » 04 Май 2010, 18:50

fbr65 написа:Нотариуса ми отговори, че няма проблем да бъде описано в нотариалния акт, ангажимент за получаване на РП, със съответните срокове и неустойки, ДДС-то се плаща от продавача, че това е окончателната цена.

Позволете да попитам: с този НД какво ще се продава с ангажимент за РП (предполагам, че се има в предвид разрешение за ползване, което няма) и то на окончателната цена?
И в записа на ангажиментите в този нот.договор само РП -то ли ще бъде :roll:
anserk
Активен потребител

Мнениеот fbr65 » 04 Май 2010, 23:01

Няма никакво развитие по темата. Продавача изглежда загуби интерес към мен като купувач. Здраве да е. Продавачи много.
fbr65
Потребител

Назад към Покупко-продажба