начало

Внезапно почина окръжният прокурор на Кюстендил Ангел Байрактарски Внезапно почина окръжният прокурор на Кюстендил Ангел Байрактарски

как да разделя гараж от апартамент при продажба

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

как да разделя гараж от апартамент при продажба

Мнениеот daniel04 » 27 Ное 2009, 12:42

Добър ден,

Искам да продам гараж,който е част от апартамент.Може ли да ми дадете съвет как да постъпя,за да го разделя и да се сдобия с необходимите документи.

Благодаря
daniel04
Младши потребител

Re: как да разделя гараж от апартамент при продажба

Мнениеот sunrise » 27 Ное 2009, 12:43

Гаражът не може да е част от жилище. Независимо ,че може да е в един нотариален акт.
sunrise
Активен потребител

Мнениеот portokal » 27 Ное 2009, 12:45

И аз тъкмо това щях да кажа. Освен ако не е мазе, което фактически е превърнато в гараж. :P
Citrus sinensis от семейство Седефчеви
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот daniel04 » 27 Ное 2009, 12:59

Благодаря за помощта,
Да,в един нотариален акт са.Предполагам трябва да извадя нотариален акт само за гаража,но не ми е ясна процедурата,а и разходите по нея.
Ако извадя акт за гаража,това означава ли,че трябва да вадя нов и за апартамента и да подавам данъчна декларация отново.Към нотариус ли трябва да се обърна?
daniel04
Младши потребител

Мнениеот kirile » 27 Ное 2009, 13:15

Не е нужно нещо да правите. Аз също имам апартамент и гараж , които са в един нотариален акт. Преди две години закупих гаража на съседа , който преди четири години беше продал само апартамента си. И неговите апартамент и гараж бяха в един нотариален акт.
kirile
Потребител

Мнениеот hidden » 27 Ное 2009, 20:41

Ако гаражът има статут на самостоятелен обект в сградата, по смисъла на чл. 38 ЗУТ, тогава може да извършвате разпоредителни сделки с него, отделно от апартамента. Ако не е обособен като самостоятелен обект, а е прилежащ към апартамента, същият пак може да бъде продаван, но само на други лица от същата сграда.
Съгласно § 5, т. 39 ЗУТ "Обект" е самостоятелен строеж или реална част от строеж с определено наименование, местоположение, самостоятелно функционално предназначение и идентификатор по Закона за кадастъра и имотния регистър.
По принцип гаражите са самостоятелни обекти и могат да бъдат предмет на прехвърлителни сделки, отделно от апартамента.
Това е просто форум. Приемете горенаписаното като лично мнение, което не обвързва никого.
Аватар
hidden
Активен потребител

Назад към Покупко-продажба