Здравейте,
в основни линии случаят е следния:
През септември 2008г.със съпругът ми дадохме капаро от 7000 Евро(10%),за покупка на апартамент.Останалата дължима сума ще изплатим като изтеглим кредит от банка след издаване на Акт 16.Срокът за изпълнение беше 31.05.2009г.В момента обектът е на етап предстоящо издаване на Акт 15.
В предверителния договор пише,че сумата от 7000 Евро,служи като задатък по смисъла на чл.93 от ЗЗД.Посочено е също ,че договорената продажна цена е окончателна.
Въпросът ми е,след като продавачът не е готов с изпълнението на обекта,мога ли да искам разваляне на договора и връщане на капарото ,и в какъв размер?
И мога ли да искам предоговаряне на цената ,след като той не е изпълнил уговорения срок за изпълнение?Какви стъпки трябва да предприема?
Благодаря
- Дата и час: 23 Ное 2024, 23:04 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
отново въпрос за капаро и неспазени срокове
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
4 мнения
• Страница 1 от 1
Re: отново въпрос за капаро и неспазени срокове
Постъпките са да вземете предварителният договор и да отидете с него при адвокат, най-добре този ,който Ви е консултирал при подписването му. Тези договори съвсем не са проста работа и няма как да гадаем по преразказ, най-често неточен.
- sunrise
- Активен потребител
предполагам сте прочели какво пише в закона (ЗЗД), че може да се развалят двустранни договори (87 член), че изправната страна трябва да си получи капарото в двоен размер и т.н. Но особеността на този закон е, че изобилства с диспозитивни норми, т.е. волята на страните (вие и съконтрахента ви) е решаваща и е обективирана в договора, който сте подписали.
Затова, както ви е написал колегата преди мен, отидете при специалист, вземете си всички документи (договори, разписки, разходни документи, платежни, и т.н.) и ще си спестите по-нататъшни главоболия.
Успех!
Затова, както ви е написал колегата преди мен, отидете при специалист, вземете си всички документи (договори, разписки, разходни документи, платежни, и т.н.) и ще си спестите по-нататъшни главоболия.
Успех!
- lexter
- Потребител
Благодаря,за отговорите.Така и смятам да направя,както сте ме посъветвали.Исках само предварително да се ориентирам какви са ми шансовете.
- petkova_06
- Нов потребител
4 мнения
• Страница 1 от 1
|
|