начало

Съдът отказа да върне на прокуратурата делото срещу Кирил Петков за ареста на Борисов Съдът отказа да върне на прокуратурата делото срещу Кирил Петков за ареста на Борисов

ЕООД

Казуси по търговско право. Търговска регистрация
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

ЕООД

Мнениеот dar7 » 20 Авг 2007, 11:58

колеги, не съм с много опит :(. Предстои ми промяна на адреса на управление на 1 ЕООД, което съм правила и не ми представлява проблем. Преди промяна от 2003г, дружеството е било ООД, в решението за промяна е записано че са представени всички изискуеми документи..........."УСТАВ НА ДРУЖЕСТВОТО"...., и съответно пред мен е този устав, чието съдържание съвпада с това на Учредителен акт на ЕООД. Въпросът ми е дали, ако внеса в съда документите със съответните промени и запазя наименованието на акта - Устав, ще имам проблеми с регистрацията, или да се приеме нов Учредителен акт, който изцяло да замяна Устава?
Какво бихте ме посъветвали?
Благодаря предварително!
dar7
Младши потребител

Мнениеот alissa » 20 Авг 2007, 13:04

Чл.119. .ТЗ
(2) В регистъра се вписват данните по точки 1,2,3,4 (само размерът на капитала) и точка 6 на чл.115, които се обнародват.
((4) (нова,ДВ,бр.84 от 2000 г.) При изменение или допълнение на дружествения договор в търговския регистър се представя препис от него, който съдържа всички изменения и допълнения, заверен от органа, представляващ дружеството.

Чл.115. Дружественият договор трябва да съдържа:
6. управлението и начина на представителство;

Уставът с който е променен вида на дружеството, го препишете, като замените стария адрес с новия такъв. Внесете в съда нов устав в който са отразени промените.
Разбира се трябва да го подпише собственика на дружеството. Другите документи сигурно ги знаете. Подготвяте ги и в съда.
За пълнота: Учредителния акт е само при нова регистрация. Правилно е устав.
alissa
Потребител

Мнениеот dar7 » 20 Авг 2007, 13:13

Много, много благодаря, alissa :)
приятен ден.
dar7
Младши потребител

Мнениеот lakov » 20 Авг 2007, 15:23

С риск да не се съгласите - но двама юристи - 3 мнения...
1. ООД няма устав, а дружаствен договор;
2. след като е ЕООД - учредителен акт;
3. При промени и допълнения в акта, следва да се представи учредителен акт с отразените такива.
Ако е представен в Съда документ, наречен УСТАВ, дружеството е ЕООД, следва с оглед изискването на ТЗ и за прецизност да приемете учредителен акт с промените, а не устав.
lakov
Потребител

Мнениеот theinsider » 20 Авг 2007, 15:44

Оставете го така. Няма значение как е озаглавен един документ, а какво е съдържанието му. Още повече че веднъж вече е минал така през съда.
theinsider
Потребител

Мнениеот barri » 20 Авг 2007, 16:27

напротив, има доста голямо значение термините, които се използват. Представете документ, обозначен като дружествен договор, защото иначе рискувате съдията да остави фирменото дело без движение. Съдиите много държат на понятията, с които се борави в ТЗ. Не можеш да сложиш знак за равенство между Устав и дружествен договор, както например не може да се сложи такъв между отстраняване и изключване на съдружник. Изпипайте си нещата, за да не си губите времето после с глупости.
barri
Потребител

Мнениеот Pongo76 » 20 Авг 2007, 17:40

Това, което Бари е написал, разбира се, си е пълна глупост. Съдът не е обвързан от заглавието или от буквалното съдържание на документа а от волята на съставителя му. Вчера например видях документ озаглавен "депозитарна разписка" в една агенция за недвижими имоти. Разписката нямаше нищо общо с Централен депозитар, а просто беше разписка с която бъдещия купувач заявява, че е получил определена сума като "депозит". По логиката на Бари излиза, че представена пред съда, тази разписка не би следвало да се приеме като доказателство, което си е пълен абсурд.

В допълнение, когато се правят изменения в учредителния документ на дружеството се съставя протокол, с който тези изменения се приемат. Но тези изменения могат да касаят цялата материя на учредителния документ, доколкото не засягат правата на трети лица. Следователно съдружниците, респ. собственикът винаги могат да в посочената рамка да приемат напълно нов договор.
Dark side of the force is a pathway to many abilities some would consider unnatural...
Pongo76
Младши потребител

Мнениеот lakov » 20 Авг 2007, 19:49

и последно ? :D
Все пак сме юристи - следва да боравим с термините на Закона такива, каквито ги определя и следва да бъдат.
lakov
Потребител

Мнениеот dar7 » 21 Авг 2007, 12:12

Много благодаря на всички отговорили, и моите колебания бяха в тази насока, но все пак ще внеса Устава с това наименование(все пак съда вече го приел така 1 път) и ще видим как ще реагира този път. Надявам се да не ги открия в нередовни.
Още един път благодаря и лек ден.
dar7
Младши потребител

Мнениеот barri » 21 Авг 2007, 12:27

глупост???е явно съдийката на 5-ти състав фирмено в СГС не мисли така, щом остава дело без движение за такава "глупост", както казваш ти.

А иначе това за депозитарната разписка и аз съм го виждал.
barri
Потребител

Назад към Търговско право