начало

Съдът отказа да върне на прокуратурата делото срещу Кирил Петков за ареста на Борисов Съдът отказа да върне на прокуратурата делото срещу Кирил Петков за ареста на Борисов

преобразуване на ЕТ в ЕООД

Казуси по търговско право. Търговска регистрация
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

преобразуване на ЕТ в ЕООД

Мнениеот iki20032003 » 28 Юни 2006, 10:42

Възможно ли е да се преобразува ЕТ в ЕООД?Собственика е един и за двете.Какво е процедурата, за да се запази името на ЕТ и за ЕООД-то?
iki20032003
Нов потребител

Мнениеот bulgar » 28 Юни 2006, 11:25

Не! Преобразува се един вид търговско дружество в друг вид. ЕТ не е търговско дружество.
bulgar
Потребител

Мнениеот svetulka » 28 Юни 2006, 11:40

Нека лицето-ЕТ да регистрира ЕООД, а после ЕООД-то да закупи предптиятието на ЕТ. Това е най-лесно и всички така правят :D
svetulka
Младши потребител

Мнениеот iki20032003 » 28 Юни 2006, 13:12

покупката на предприятието на ЕТ, с договр за покупко-продажба с нотариална заверка ли става?
iki20032003
Нов потребител

Мнениеот ocean » 28 Юни 2006, 16:23

iki20032003 написа:покупката на предприятието на ЕТ, с договр за покупко-продажба с нотариална заверка ли става?

Да, и след това се вписва в търговския регистър.
Последна промяна ocean на 28 Юни 2006, 19:12, променена общо 1 път
Аватар
ocean
Потребител

Мнениеот svetulka » 28 Юни 2006, 18:03

Вписва се по партидата на ЕТ с молба за заличаване, тъй като предприятието става собственост на дружество. След заличаването съдът служебно изпраща информация за продажбата и по партидата на ЕООД-то
svetulka
Младши потребител

Мнениеот vanya_ns » 30 Юни 2006, 09:18

А дали има някакви законови пречки продажбата на ЕТ-то да се извърши по време на ревизия от НАП по ЗОДФЛ и ЗДДС на същото ЕТ?

Задължително ли е след продажбата да бъде извършена и ревизия по КСО на ЕТ-то
vanya_ns
Младши потребител

а

Мнениеот aechr » 30 Юни 2006, 10:22

Предвид на твърдението по-горе,че е възможна сделка с предприятието ЕТ,чийто купувач е ЕООД ми се налага да отбележа,че някои съдилища отказват такова вписване със съображението,че сделка е възможна само между търговски субекти от един и същи вид.
Прочее не съм срещал практика на ВКС по този въпрос.
aechr
Младши потребител

Мнениеот milenbojinov » 30 Юни 2006, 10:30

При продажба на предприятие си извършват ревизии на прехвърлителя на предприятието.
milenbojinov
Младши потребител

aechr

Мнениеот aechr » 30 Юни 2006, 12:28

Това пък е повод за да вметна,че съдиите,които отказват да допуснат вписването на сделка между различни субекти,изхождат не от договарянето сам със себе си(което вероятно визира цитираното Р.104,чийто текст не ми е познат,защото не е обнародвано в бюлетина на ВС ) а от друго.
aechr
Младши потребител

Мнениеот portokal » 30 Юни 2006, 12:59

отказват такова вписване със съображението,че сделка е възможна само между търговски субекти от един и същи вид

Това е голяма дивотия според мен, но да беше само тя... :oops:

ЕТ, ООД, АД и т.н. като търговци могат да извършват един и същ тип дейност, могат да придобиват едни и същи права и задължения, да встъпват в едни и същи по вид фактически отношения. Няма и изрична забрана един вид търговец да прехвърля предприятието си на друг. Така че откъде накъде да е възможно само между търговци от един и същ вид?!

----
Също категорично неправилно е според мен следното:
ЕТ А прехвърля търговското си предприятие заедно с фирмата (според ТЗ фирма=наименование и нищо повече) на гражданина Б.
Съдът вписва прехвърлянето по фирменото дело на ЕТ А и толкова. Нито има изрично "заличава А", нито "вписва Б", нито нищо.
Но смята за естествено и подразбиращо се, че от този момент на вписване на сделката ЕТ А е заличен ("Вие вече нямате фирма"), Б е вписан като търговец на мястото на А и фирменото дело остава същото.
С една дума, третира предприятието на ЕТ по същия начин като дялове в ЕООД.
Нали едноличният търговец беше търговец - физическо лице, бе? Само че извършващо търговска дейност и вписано в търговския регистър в качеството си на физическо лице, не на юридическо?
Нали в Търговския закон пише, че за всеки търговец се образува отделно фирмено дело?
Колко търговеца, т.е. колко физически лица, са А и Б?
Maй нaтa и на папката (фирменото дело), все тая дали е една, или две - поне да напишат, че заличават А и вписват като търговец Б. Няма, братче!

Не ми казвайте "ти бъркаш еди-какво си с еди-какво си". Не мисля, че бъркам. :oops:
Аватар
portokal
Старши потребител

a

Мнениеот aechr » 30 Юни 2006, 14:20

Ако трябва да се спази закона до край,то как ще се прехвърля на гражданин? Този гражданин първо трябва да е вписан като търговец
за да придобива права и задължения. Възразява се,че вписването на прехвърлянето може да стане и едновременно с учредяването като търговски субект на приобретателя.Да но нали преди този момент е сключен нотариално заверения договор по силата на който търговски права и задължения е придобило лице,което няма качествата за това?!
aechr
Младши потребител

Мнениеот anabel10 » 30 Юни 2006, 14:22

А запазва ли се БУЛСТАТ-а? В смисъл то вече е ЕИН, но дали се сменя?
anabel10
Младши потребител

Мнениеот portokal » 30 Юни 2006, 14:56

Ако трябва да се спази закона до край,то как ще се прехвърля на гражданин? Този гражданин първо трябва да е вписан като търговец

Ааа, тоя въпрос не го задавай на мен. ;-) Но го правят и още как.
А иначе, ако го зададеш на мен въпроса, бих отговорила: самото придобиване на предприятие го прави търговец, оттам нататък като е търговец, се вписва в търговския регистър; нали сме учили, че самата дейност прави някого търговец (чл. 1 от ТЗ), а оттам нататък той има задължение да се регистрира (чл. 4).

Запазват Булстата в повечето случаи, да. Също не мисля, че е много правилно.
Аватар
portokal
Старши потребител

Re: а

Мнениеот ocean » 30 Юни 2006, 15:38

aechr написа:Предвид на твърдението по-горе,че е възможна сделка с предприятието ЕТ,чийто купувач е ЕООД ми се налага да отбележа,че някои съдилища отказват такова вписване със съображението,че сделка е възможна само между търговски субекти от един и същи вид.
Прочее не съм срещал практика на ВКС по този въпрос.

Кои са тези съдилища? Много странна практика..... :roll:
В СГС и Пловдивския ОС със сигурност не правят подобен проблем.
Аватар
ocean
Потребител

Мнениеот rossa » 30 Юни 2006, 15:47

колеги, решението на вкс,което търся с постинга си във форума за юристи засяга точно прехвърляне на търговско предприятие по чл.15 ТЗ . мисля, че ще представлява интерес за Вас.
rossa
Младши потребител

Мнениеот tessa » 01 Юли 2006, 14:03

Запазват Булстата в повечето случаи, да. Също не мисля, че е много правилно.

Как така го запазват? Кой го запазва? Нали ЕООД-то си има ЕИН?
Можете ли да ми го разясните, защото това ме подсеща за въпрос при аналогичен случай - ЕООД купува ЕТ, собственикът е един и същ и за двете, упражняват една и съща дейност и въпросът беше дали се запазва платеният патент от ЕТ, така че ЕООД-то да не плаща?
Според мен е абсолютно невъзможно, както и това с ЕИН.
Обяснете ми каква е логиката за противното, за да го разбера.
Аватар
tessa
Потребител

Мнениеот portokal » 01 Юли 2006, 15:36

Как така го запазват? Кой го запазва? Нали ЕООД-то си има ЕИН?

Имах предвид - когато физ. лице нетърговец купи предприятието на ЕТ заедно с фирмата. Не говорех за ЕООД.
Както казах - действат си, все едно е купил дялове в ЕООД или нещо такова.
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот istinska » 03 Юли 2006, 23:31

Прехвърлянето на предприятието на ЕТ като последица има заличаване на лицето от търговския регистър, т.е. заличаването му като търговец. Такава е практиката....въпреки че лично аз не споделям това мнение :cry:
istinska
Младши потребител

Мнениеот portokal » 03 Юли 2006, 23:44

Не винаги е такава. Случва се и да не го заличат, мисля. Особено ако не е продал и фирмата заедно с предприятието.
Не знам защо на прехвърлянето на предприятие + фирма (чл. 60) понякога се гледа като на нещо коренно различно от прехвърляне само на предприятие (чл. 15). ;-)
За мен това е обикновено прехвърляне на предприятие, но заедно с още едно право - върху наименование.
Аватар
portokal
Старши потребител

Следваща

Назад към Търговско право