- Дата и час: 30 Ное 2024, 00:41 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Закон за придобиване по давност???Просветете ме!!!
|
|
49 мнения
• Страница 1 от 3 • 1, 2, 3
Закон за придобиване по давност???Просветете ме!!!
Преди седмица прочетох извадки от този закон във вашият сайт.Приложим ли е той за случеите на отстъпено право на строеж върху държавна земя.Как да разбирам"съвестен ползвател"?Някой би ли ми изпратил линк към този закон?!!И понеже знам че "безплатен" и ангажиран съвет няма-който имажелание да ми разясни ситуацията-с най-голямо удоволствие ще заплатя хонорарът му.
- irra_56
- Нов потребител
Закон за придобиване по давност няма.
Закон за собствеността - ПРИДОБИВАНЕ ПРАВО НА СОБСТВЕНОСТ ПО ДАВНОСТ
Чл. 79. Правото на собственост по давност върху недвижим имот се придобива с непрекъснато владение в продължение на 10 години.
Ако владението е добросъвестно, правото на собственост се придобива с непрекъснато владение в продължение на 5 години.
Чл. 80. Движима вещ се придобива по давност с непрекъснато владение в продължение на 5 години.
Който придобие владението на движима вещ чрез престъпление, не може да придобие собствеността й по давност.
Чл. 81. С изгубването на владението в продължение на повече от шест месеца давността се прекъсва.
Чл. 82. Владелецът може да присъедини към своето владение и владението на праводателя си.
Чл. 83. Който докаже, че е владял в различни времена, предполага се, че е владял и в промеждутъка, ако не се докаже противното.
Чл. 84. Относно придобивната давност, освен горните правила, се прилагат съответно и чл. 113, 115, 116, 117 и 120 от Закона за задълженията и договорите.
Чл. 85. Разпоредбите за придобиване право на собственост върху недвижим имот по давност важат за придобиване по давност и на други вещни права върху такъв имот.
Чл. 86. (Изм. - ДВ, бр. 31 от 1990 г., доп., бр. 33 от 1996 г.) Не може да се придобие по давност вещ, която е публична държавна или общинска собственост.
Чл. 67 от ЗС - Правото да се построи сграда върху чужда земя (чл. 63, ал. 1) се погасява в полза на собственика на земята по давност, ако не се упражни в продължение на 5 години.
Чл. 7. от ЗДС (Изм. - ДВ, бр. 32 от 2005 г.) (1) Имотите и вещите - публична държавна собственост, не могат да бъдат обект на разпореждане и да се придобиват по давност.
(3) Имотите и вещите - частна държавна собственост, могат да бъдат обект на разпореждане и да се придобиват по давност. За тях се прилагат разпоредбите на Закона за собствеността, доколкото в този закон не е предвидено друго.
Чл. 79. Правото на собственост по давност върху недвижим имот се придобива с непрекъснато владение в продължение на 10 години.
Ако владението е добросъвестно, правото на собственост се придобива с непрекъснато владение в продължение на 5 години.
Чл. 80. Движима вещ се придобива по давност с непрекъснато владение в продължение на 5 години.
Който придобие владението на движима вещ чрез престъпление, не може да придобие собствеността й по давност.
Чл. 81. С изгубването на владението в продължение на повече от шест месеца давността се прекъсва.
Чл. 82. Владелецът може да присъедини към своето владение и владението на праводателя си.
Чл. 83. Който докаже, че е владял в различни времена, предполага се, че е владял и в промеждутъка, ако не се докаже противното.
Чл. 84. Относно придобивната давност, освен горните правила, се прилагат съответно и чл. 113, 115, 116, 117 и 120 от Закона за задълженията и договорите.
Чл. 85. Разпоредбите за придобиване право на собственост върху недвижим имот по давност важат за придобиване по давност и на други вещни права върху такъв имот.
Чл. 86. (Изм. - ДВ, бр. 31 от 1990 г., доп., бр. 33 от 1996 г.) Не може да се придобие по давност вещ, която е публична държавна или общинска собственост.
Чл. 67 от ЗС - Правото да се построи сграда върху чужда земя (чл. 63, ал. 1) се погасява в полза на собственика на земята по давност, ако не се упражни в продължение на 5 години.
Чл. 7. от ЗДС (Изм. - ДВ, бр. 32 от 2005 г.) (1) Имотите и вещите - публична държавна собственост, не могат да бъдат обект на разпореждане и да се придобиват по давност.
(3) Имотите и вещите - частна държавна собственост, могат да бъдат обект на разпореждане и да се придобиват по давност. За тях се прилагат разпоредбите на Закона за собствеността, доколкото в този закон не е предвидено друго.
- alex4o
- Потребител
отоговор
Здравейте!
Аз също притежавам имот, държавна собственост.Имота е придобит безвъзмездно, но замята е държавна.Имам ли право да се позова на този закон и да придобия земята по давност?
Благодаря Ви!
Аз също притежавам имот, държавна собственост.Имота е придобит безвъзмездно, но замята е държавна.Имам ли право да се позова на този закон и да придобия земята по давност?
Благодаря Ви!
- Цвети
Така като гледам, питащият не е наясно с нещата - щом пише"съвестен ползвател" а не "добросъвестен владелец", работата е ясна. Човече, по интернет няма да се оправите. Идете на консултация при адвокат и там ще разберете много по-точно нещата. А тук само ще събирате парчета информация. Консултацията няма да Ви струва много. Вероятно по-малко от месечната Ви такса за интернет.
- Гост
Re: отоговор
Цвети написа:Здравейте!
Благодаря Ви!
Сградата е прехвърлена с остъпено право на строеж върху земята и докато не се развали тази сделка не тече давност и не може да се придобие по този начин собствеността върху земята.
- stavrev
- Потребител
отговор
Преди да ни го отдадът безвъзмездно е бил на предприятие. Снети са активите от него и ни е дадено на нас, ние сме НПО.След което имаме направен проект, разрешение за строеж / преустройство на съществуваща сграда/ и т.нт. При това положение имаме ли шанс?
- Цвети
имам въпрос за придобиване на нотариален акт
alex4o написа:Закон за придобиване по давност няма.
.
През 1986 закупихме недвижим имот с къща в Еленския балкан извън регулация с договор за покупко-продажба и го стопанисваме от тогава.
Оттогава сме плащали данъци и имота е записан на наше име в данъчното.
Искаме да го продадем, но договорът с който сме го купили, е изгубен. Как можем да придобием документ, с който да го продадем, например акт по давност???Какви документи са нужни, за да ни се издаде по давност такъв нотариален акт ????
Благодаря ви!
- cherry_arbanasi
- Нов потребител
Re: Закон за придобиване по давност???Просветете ме!!!
За cherry_arbanasi: вие сте придобили имота през 1986г. чрез договор за покупко продажба. Тези договори минават през нотариуси. След като такъв договор е сключен, нотариусът е длъжен да изповяда сделката пред съдя-изпълнител. Това означава, че тя сделката се вписва в имотния регистър към агенцията по вписванията. Отидете там, където е района на съответния нотариус и направете справка в съорветната агенция по вписванията. Те имат нотариалните актове за всички подобни сделки с недвижими имоти. Ще си платите съответната такса и те ще ви издадат заверено копие на нотариален акт, който показва, че именно вие сте собственици на имота. Оттам нататък този документ е официален и ви дава правото да се разпореждате с имота като с ваша собственост. Успех!
-
rexlegis - Потребител
Искам да добавя, че през '86-та не е имало нотариуси и вписването се е извършвало от съда, но записите се пазят така или иначе. направете справката в агенцията по вписванията към района на съда където се направили договора за покупко-продажба.
-
rexlegis - Потребител
Rexlegis, по-забавно мнение от Вашето отдавна не бях чел . Нотариусите били "длъжни да изповядат сделката пред съдЯ-изпълнител" - безценно!!!! И още: " Отидете там, където е района на съответния нотариус и направете справка в съорветната агенция по вписванията" - Велико!!!!!
Rexlegis, дано не сте юрист, защото бих се отчаял тотално от качеството на образованието в страната.
Rexlegis, дано не сте юрист, защото бих се отчаял тотално от качеството на образованието в страната.
- amateur
- Младши потребител
сега на история ли ни учите. Закона за нотариусите и нотариалната дейност е от 07.01.1997г., а нотариусите започват работа на частна практика от 01.10.1998г. Преди това са били като всички останали чиновници в съдебната администрация. Но май вие не превите разлика в смяната на статута. Нека ви кажа някои неща, които май не знаете. Сделките, подлежащи на вписване са уредени в чл. 112 до чл. 116 от Закона за собствеността. Те се изповядват от нотариуса пред съдията по вписванията и когато се получи резолюция от него, сделките се вписват в имотния регистър. Нотариусите са задължени да ги изповядат за да бъдат вписани. Прочетете чл. 113 от Закона за собствеността - сделките до вписването си не могат да се противопоставят на трети лица. От юридическа гледна точка това означава, че правните последици може и да не настъпят. Питам се ако аз не съм юрист вие какъв ли сте!
А вие amateur радвам се за вас, че се забавлявате на мнението ми - явно е колко разбирате материята, защото дори и коментар не сте оставили. Но май доста сполучливо име сте избрали да се представяте. Amateur - олицетворение на вашата същност в живота!
А вие amateur радвам се за вас, че се забавлявате на мнението ми - явно е колко разбирате материята, защото дори и коментар не сте оставили. Но май доста сполучливо име сте избрали да се представяте. Amateur - олицетворение на вашата същност в живота!
-
rexlegis - Потребител
rexlegis, изглежда сте допуснал "явна фактическа грешка" в първия си пост, тъй като там пишете, че нотариусът изповядвал сделката пред "съдия-изпълнител", а след това уточнявате, че всъщност било пред съдия по вписванията. Това действително е възможно да се случи, но само когато държавният съдебен изпълнител замества отсъстващ съдия по вписванията (чл. 279, ал. 4 ЗСВ).
Само още едно уточнение: сделката се изповядва пред нотариуса, който вписва нотариалния акт в Служба по вписванията, сделката не се изповядва пред съдията по вписванията.
Само още едно уточнение: сделката се изповядва пред нотариуса, който вписва нотариалния акт в Служба по вписванията, сделката не се изповядва пред съдията по вписванията.
Адвокат: (INFJ)
https://www.16personalities.com/infj-personality
- kalahan2008
- Активен потребител
от kalahan2008 на 14 Окт 2008 09:35 pm
rexlegis, изглежда сте допуснал "явна фактическа грешка" в първия си пост, тъй като там пишете, че нотариусът изповядвал сделката пред "съдия-изпълнител", а след това уточнявате, че всъщност било пред съдия по вписванията. Това действително е възможно да се случи, но само когато държавният съдебен изпълнител замества отсъстващ съдия по вписванията (чл. 279, ал. 4 ЗСВ).
Межу другото, Karanedeffffff е съдия по вписванията и затова така реагира.
Kalahan ти май разреши спора! Добре де грешката е моя. Поомотах се. не го взимай на сериозно и аз сам човек и мога да сбъркам!
Но тоя другия amateur (аматьор) е доста неадекватен!!?
-
rexlegis - Потребител
Kalahan2008 е прав,че Rexlegis е допуснал „явна фактическа грешка”. Грешката е, че си мисли, че ще мине за юрист в този форум, твърдейки в постовете си:
1.на три пъти, че нотариусите изповядват подлежащите на вписване сделки пред „съдЯ/ия изпълнител/по вписванията.
2.че „през '86-та не е имало нотариуси и вписването се е извършвало от съда”.
3.че издаването на заверено копие на нотариален акт в Агенция по вписванията, дава правото на питащия да се разпорежда с имота като с негова собственост.
4. че питащият може да получи заверено копие от нотариалния си акт в Агенцията по вписванията.
И така, накратко:
По т.1: Подлежащите на вписване сделки се вписват с разпореждане (а не резолюция) на съдия по вписванията, по молба на нотариуса пред когото е изповядана сделката. Това никой юрист не би „пообъркал” (три пъти).
По т.2: Тук Karanedeff, мисля, добре е отговорил и няма какво да добавя. Това също никой юрист не би „пообъркал”.
По т.3: Издаването на заверено копие на нотариален акт в Служба по вписванията (а не в Агенция по вписванията), не е правопораждащ факт и не то дава правото на питащия да се разпорежда с имота като с негова собственост. Това е нещо, което дори немалко неюристи не биха „пообъркали”.
По т.4: Rexlegis, очевидно не правиш разлика между Агенция по вписванията и Служба по вписванията, а това е нещо, което говори не само за липса на познания, но и липса на практически опит.
Rexlegis, бих искал да те посъветвам нещо. Каквото и да ти струва, запиши се на някакъв курс по правопис, защото не само че се „пообъркваш” и „поомотваш”, ами и доста се „поизлагваш”.
Айде сега със здраве!
1.на три пъти, че нотариусите изповядват подлежащите на вписване сделки пред „съдЯ/ия изпълнител/по вписванията.
2.че „през '86-та не е имало нотариуси и вписването се е извършвало от съда”.
3.че издаването на заверено копие на нотариален акт в Агенция по вписванията, дава правото на питащия да се разпорежда с имота като с негова собственост.
4. че питащият може да получи заверено копие от нотариалния си акт в Агенцията по вписванията.
И така, накратко:
По т.1: Подлежащите на вписване сделки се вписват с разпореждане (а не резолюция) на съдия по вписванията, по молба на нотариуса пред когото е изповядана сделката. Това никой юрист не би „пообъркал” (три пъти).
По т.2: Тук Karanedeff, мисля, добре е отговорил и няма какво да добавя. Това също никой юрист не би „пообъркал”.
По т.3: Издаването на заверено копие на нотариален акт в Служба по вписванията (а не в Агенция по вписванията), не е правопораждащ факт и не то дава правото на питащия да се разпорежда с имота като с негова собственост. Това е нещо, което дори немалко неюристи не биха „пообъркали”.
По т.4: Rexlegis, очевидно не правиш разлика между Агенция по вписванията и Служба по вписванията, а това е нещо, което говори не само за липса на познания, но и липса на практически опит.
Rexlegis, бих искал да те посъветвам нещо. Каквото и да ти струва, запиши се на някакъв курс по правопис, защото не само че се „пообъркваш” и „поомотваш”, ами и доста се „поизлагваш”.
Айде сега със здраве!
- amateur
- Младши потребител
О, времена! О, аматьори!
Amateur, не знам къде ги чете тези неща, но със сигурност не е в книга с правна литература! Както си ги написал тези т.н. 4 фактически грешки, така и ще ти отговотя. По т.1 и 2 както казах може и да съм се 'пообъркал', но със сигурност не си ме разбрал. С едно съм съгласен само в едната част - нотариусите подават молба за вписване на сделката, но тя се вписва с дадена от съдия-изпълнител резолюция.
По т.2 пак ще ти повторя, това което написах в предишен пост - Закона за нотариусите и нотариалната дейност се обнародва в бр.104 от 6 дек. 1996г. и влиза в сила от 7 януари 1997 г. От 1 октомври 1998 г. в България започна да функционира свободен Нотариат. Първите нотариуси започват частна практика.
По т.3 и 4 - явно на тебе не ти е много ясно каква е разликата между Агенция по вписванията и Служба по вписванията, затова нека да ти я обясня. Това са две ведомства: Агенция по вписванията е изпълнителна агенция към министерство на правосъдието, оглавявана от испълнителен директор. Това я прави централизирано ведомство с ръководни, административни и контролни функции. Агенцията се състои от пет дирекции:
1. Дирекция АПОЧРАВО (правна).
2. Дирекция ИОТ (информационна).
3. Дирекция ФСДУС (финансова).
4. Главна дирекция "Регистри".
5. Дирекция Финансов контрол.
Службата по вписванията е помощно звено и се създава към района на всеки Районен съд. Всяка служба има ръководител. Дейностите които извършва службата по вписванията са: водене на търговски регистър и регистър БУЛСТАТ. Там се вписват сделките на нотариусите, води се архив на нотариалните актове, издава удостоверения за тежести върху недвижими имоти и копия от нотариални актове. Това е само част от това, което прави. Не претендирам да съм изчерпателен, но за теб и това е много като информация. Ако подадеш молба за заверен препис от нотариален акт, издадения такъв е достатъчен за извъряване на разпореждания с имота, на който си собственик. Имаше много случаи, когато хора загубват НА и с заверено копие в последствие се разпореждат с имота. Това е напълно законно.
Нека сега аз да ти дам един съвет и последен - работил съм в Служба по вписванията и знам нещата както се казва "отвътре", но не е зле да оставиш Общата теория на правото и да видиш как действително нещата вървят приятелю. Време ти да оставиш малко книгата с философски концепции и да видиш жовота от близо. Аз не твърдя, че съм юрист, но ти явно си един
(на)дървен философ (с чувство за малоценност).
Amateur, не знам къде ги чете тези неща, но със сигурност не е в книга с правна литература! Както си ги написал тези т.н. 4 фактически грешки, така и ще ти отговотя. По т.1 и 2 както казах може и да съм се 'пообъркал', но със сигурност не си ме разбрал. С едно съм съгласен само в едната част - нотариусите подават молба за вписване на сделката, но тя се вписва с дадена от съдия-изпълнител резолюция.
По т.2 пак ще ти повторя, това което написах в предишен пост - Закона за нотариусите и нотариалната дейност се обнародва в бр.104 от 6 дек. 1996г. и влиза в сила от 7 януари 1997 г. От 1 октомври 1998 г. в България започна да функционира свободен Нотариат. Първите нотариуси започват частна практика.
По т.3 и 4 - явно на тебе не ти е много ясно каква е разликата между Агенция по вписванията и Служба по вписванията, затова нека да ти я обясня. Това са две ведомства: Агенция по вписванията е изпълнителна агенция към министерство на правосъдието, оглавявана от испълнителен директор. Това я прави централизирано ведомство с ръководни, административни и контролни функции. Агенцията се състои от пет дирекции:
1. Дирекция АПОЧРАВО (правна).
2. Дирекция ИОТ (информационна).
3. Дирекция ФСДУС (финансова).
4. Главна дирекция "Регистри".
5. Дирекция Финансов контрол.
Службата по вписванията е помощно звено и се създава към района на всеки Районен съд. Всяка служба има ръководител. Дейностите които извършва службата по вписванията са: водене на търговски регистър и регистър БУЛСТАТ. Там се вписват сделките на нотариусите, води се архив на нотариалните актове, издава удостоверения за тежести върху недвижими имоти и копия от нотариални актове. Това е само част от това, което прави. Не претендирам да съм изчерпателен, но за теб и това е много като информация. Ако подадеш молба за заверен препис от нотариален акт, издадения такъв е достатъчен за извъряване на разпореждания с имота, на който си собственик. Имаше много случаи, когато хора загубват НА и с заверено копие в последствие се разпореждат с имота. Това е напълно законно.
Нека сега аз да ти дам един съвет и последен - работил съм в Служба по вписванията и знам нещата както се казва "отвътре", но не е зле да оставиш Общата теория на правото и да видиш как действително нещата вървят приятелю. Време ти да оставиш малко книгата с философски концепции и да видиш жовота от близо. Аз не твърдя, че съм юрист, но ти явно си един
(на)дървен философ (с чувство за малоценност).
-
rexlegis - Потребител
rexlegis написа:С едно съм съгласен само в едната част - нотариусите подават молба за вписване на сделката, но тя се вписва с дадена от съдия-изпълнител резолюция.
Ама нали се разбрхме, че съдията по вписванията вписва нотариалния акт, а не съдия-изпълнителят. Държавният съдебен изпълнител има съвсем други правомощия - той събира борчовете на банките и т.н., не се занимава с вписване на нотариални актове. Единствените вписвания, в които има участие ДСИ, са възбраните, които налага, и тогава пак е с резолюция на съдията по вписванията
ДСИ само по изключение поема функциите на съдия по вписванията - когато няма действащ в момента съдия по вписванията, и то само с изрична заповед на министъра на правосъдието.
А за АВ и СВ...вие съвсем ми объркахте понятията Винаги съм си мислел, че Служба по вписванията е структурно звено към наскоро създадената (преди няколко години) Агенция по вписванията (преди наистина службите по вписванията бяха към съответния районен съд). Епа може и да греша, то човек вече в нищо не може да е сигурен
УСТРОЙСТВЕН ПРАВИЛНИК НА АГЕНЦИЯТА ПО
ВПИСВАНИЯТА
Чл. 14. (Изм. - ДВ, бр. 55 от 2008 г.) (1) Специализираната администрация е
организирана в дирекция "Длъжностни лица по регистрация" и в Главна дирекция
"Регистри".
(2) Главна дирекция "Регистри" е с териториални звена - 12 регионални
дирекции. Всяка регионална дирекция се състои от служби по вписванията и служби по регистрация.
А това, че Служба по вписванията се занимавала с Регистър Булстат и Търговския регистър...направо уби рибата
Каранедев, мисля да си регистрирам една фирмичка в твоя край...ще може ли а ми съдействаш да стане за един ден...нали регистрираш фирми
Адвокат: (INFJ)
- kalahan2008
- Активен потребител
Rexlegis, просто трябваше да си признаеш, че не си юрист и да си спестиш излагането. А ако в действително беше работил в Служба по вписванията и ги познаваше нещата „както се казва отвътре”, щеше да знаеш че СВ не се занимават с водене на търговски регистър и регистър БУЛСТАТ. Предполагам, че пак малко си се „пообъркал” и „поомотал”.
А, между другото, Rexlegis, не знам само аз ли имам това усещане, но много ми приличаш на един „адвокат”, дето учи в юридическия техникум в Благоевград.
А, между другото, Rexlegis, не знам само аз ли имам това усещане, но много ми приличаш на един „адвокат”, дето учи в юридическия техникум в Благоевград.
- amateur
- Младши потребител
Колеги, Вие направо ме разочаровате!!! Аз мисля, че този форум е за взаимно подпомагане и правна взаимопомощ между колеги, а не за дребнаво, злонамерено и изпълнено с язвителен тон заяждане и доказване "кой е по-по-най". Айде да оставим това и ако можем да си бъдем полезни да го направим грамотно, с взаимни допълнения и корекции и най-важното - без обиди. Нека сега Ви поставя един друг казус, свързан с Придобивната давност! Мои клиент е наемател, които вече 12 год. ползува имот под наем. Собствениците на имота се опасяват, че въпросния наемател може да придобие имота им по давност, след като повече от 10 год. го е ползувал, затова искат да прекратят договора му. Това е нещо, с което аз не съм съгласен, по ред причини, които сега няма смисъл да изтъквам тук и пред Вас. Най-малкото тук не е налице владеене, а обикновено ползуване. Въпросът ми е: Някой от Вас занимавал ли се е с подобен случай и какво сте срещнали в практиката по този въпрос, тъй като аз не намерих нищо? Предварително Ви благодаря...
- bojkov
- Нов потребител
Ако договорът за наем е писмен и вашите клиенти не са го загубили , това е достатъно доказателство за липса на владение.Ако договорът е устен , проблема става доказателствен(разписки за наем , свидетели и т.н.) обаче , лично според мен, наемателите посмъртно не могат да докажат владение и да придобият имота по давност.
- REVOLUTION
- Активен потребител
Моля, някой да ми отговори , дали отпадна мораториума за придобиване по давност на държавни и общински имоти частна собственост. Доколкото бях запозната 2007 година- декември депутатите го гласуваха за още една година, т.е до края на 2008.
Попаднах във форума на тема в която се казва, че мораториума е до 2011.
Следях до-колкото мога информацията чрез медиите, но явно съм пропуснала а темата ме късае лично. Благодаря предварително.
Попаднах във форума на тема в която се казва, че мораториума е до 2011.
Следях до-колкото мога информацията чрез медиите, но явно съм пропуснала а темата ме късае лично. Благодаря предварително.
- iren123456
- Младши потребител
49 мнения
• Страница 1 от 3 • 1, 2, 3
|
|