начало

Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров

Прехвърляне на отпуск за гледане на дете до 2 г. на пенсионе

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Прехвърляне на отпуск за гледане на дете до 2 г. на пенсионе

Мнениеот r_ana » 12 Апр 2005, 14:00

Здравейте! Свекърва ми е пенсионерка. Искам да й прехвърля отпуска за гледане на дете до 2 год. възраст. Колко месеца преди това трябва да се води, че е била на работа /да си плаща осигуровки/ и възможно ли е да получава майчинство 130 лв. + пълния размер на пенсията си?
r_ana

Re: Прехвърляне на отпуск за гледане на дете до 2 г. на пенс

Мнениеот донна2 » 12 Апр 2005, 14:10

Тя трябва да работи ПО ТРУДОВО ПРАВООТНОШЕНИЕ за да и се прехвърли майчинството ,не може да го прехвърлиш майчинство на пенсионер, за да го прехвърлиш трябва да започне работа и то по трудово правоотношение .
А като започне да работи по ТПО и и прехвърлиш майчинството тя ще получава само 130 лв .

От къде ви идват такива идей ....се чудя ....
донна2

Мнениеот r_ana » 12 Апр 2005, 15:39

Ами, именно. Сега взема минимална пенсия - 55 лв. + 130 лв. майчинство /ако става/ и аз се връщам на работа. Как се гледа дете със 130 лв.?
От такива съображения ни идват такива идеи!
r_ana

Мнениеот донна2 » 12 Апр 2005, 15:45

тая жена работили по трудов договор
донна2

Мнениеот r_ana » 12 Апр 2005, 16:46

В момента не. Интересуваме колко месеца преди излизане в отпуск трябва да е работила по трудов договор? Благодаря!
r_ana

Мнениеот донна2 » 12 Апр 2005, 17:01

Съгласно КСО Осигуреното лице има право на обезщетение за отглеждане на малко дете, ако има осигурителен стаж 6 месеца като осигурено за всички осигурени социални рискове, за всички осигурени социални рискове без трудова злополука, професионална болест и безработица или за всички осигурени социални рискове без безработица.
Закона говори въобще за 6 месеца осигурителен стаж .

По въпроса не намирам практика ,но следва да се приложи общия принцип залегнал в КСО .
Вашата свекърва ги има тия месеци мисля ,че ще и трябва само да започне само работа и да и прехвърлите майчинството .

що се отнася до пенсията въпроса остава отворен как ще се реши ще потърся нещо по въпроса ,това все пак е пенсия за изслужено време и старост обезщетение за майчинството .

Ако лицето работи след пенсиониране няма проблем да получава заплата и пенсия , но дали това ще важи при прехвърлянето на майчинството ,логично би било да важи ,но току виж отнякъде изкочи някое писмо на НОИ за което си нямам и понятие .
Утре ще потърся в системата за всекий случай .

Все пак можете да зададете въпроса и на НОИ мисля че може и от сайта им
донна2

Мнениеот ники_апо » 18 Апр 2005, 19:41

Аз имам същия проблем. Доста подробна, макар и бавна информация може да се намери на http://www.filibe.com правна консултация. Ако откриете нещо другаде моля пишете ми. Благодаря N
ники_апо

Назад към Трудово право