Здравейте на всички и предварително благодаря на тези, които ще отговорят.
Проблемът е следният: Баща ми и чичо ми са съсобственици на апартамент, които бих желала да придобия. Баща ми ще ми прехвърли неговата част, а с чичо си съм се разбрала да изплатя неговата в срок от 5 години. Въпросът е как точно да се оформи споразумението за изплащане?! Нормалният вариант, доколкото ми е известно е чрез предварителен договор, но аз питам какви са другите варианти и кой е най-подходящ да защити интересите и на двете страни. Съображенията поради, които не ми се иска да е с предварителен дог. са, че разбрах, че нот. такса по окончателния договор е на база данъчна оценка, а последните щели да се вдигат двойно /и след 5 г. тази сума ще е значително по-висока, а аз не разполагам с излишни средства/. Интересува ме дали е възможно да извършим продажбата сега, а чрез Запис на заповед или друг договор м/у нас да уговорим изплащането на сумата?
- Дата и час: 23 Ное 2024, 20:33 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Предварителен договор или ..
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
9 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Предварителен договор или ..
Можете да извършите продажбата сега и в същия нотариален акт (няма нужда от запис на заповед) да уговорите разсрочено плащане.
- Койчо от Конаре
da i az sym na syhtoto mnenie . Njama pre4ka i da podpihete Zapis na zapowed , taka vsjaka strana che e max. spokoina. Трябва да наете оба4е , 4е ако сте договорили лихви / годишни / заради разсро4еното плащане ЗЗ ртябва да се преподписва всяка година .
Успех.
Успех.
- гала
Защо им е запис на заповед - и с нотариалния акт чичото може да си извади направо изпълнителен лист, а друго предимство на ЗЗ не виждам.
- Койчо от Конаре
Ако се уговори в нот. акт разсрочването на плащането не следва да се подписва за остатъка от сумата и ЗЗ, защото той е самостоятелно основание за търсене на сумите - все едно имате две задължения - едното по сделката за продажба и второ - по ЗЗ.
- 96
Най-добре е нотариалното изповядане на сделката да стане сега, а в нотариалния акт да се впише в какъв срок ще бъде внесен остатъкът от продажната цена. Запис на заповед не е необходим, тъй като чичо Ви би могъл да впише законна ипотека върху неизплатената част от цената на имота и по този начин да гарантира своето вземане за остатъка.
- divaila
- Нов потребител
Искрено благодаря за съветите на всички, който се отзоваха!
- katrin_j
разбира се, можете. Нормалният ред в този случай е да извършите нотариалния акт сега и да придобиете собствеността, но Вашият чичо да впише законна ипотека върху същия имот за сумата, която ще му дължите. Това става с молба до нотаиуса и до Службата по вписване, препис от нотариалния акт и удостоверение по чл. 182 ДПК на новия собственик /в случая Вие/. / вижте чл. 168 ЗЗД, , чл. 167, ал.2 ЗЗД, чл. 182 ДПК. ако нещо не Ви е ясно, пишете.
katrin_j написа:
>
> Здравейте на всички и предварително благодаря на тези, които
> ще отговорят.
> Проблемът е следният: Баща ми и чичо ми са съсобственици на
> апартамент, които бих желала да придобия. Баща ми ще ми
> прехвърли неговата част, а с чичо си съм се разбрала да
> изплатя неговата в срок от 5 години. Въпросът е как точно да
> се оформи споразумението за изплащане?! Нормалният вариант,
> доколкото ми е известно е чрез предварителен договор, но аз
> питам какви са другите варианти и кой е най-подходящ да
> защити интересите и на двете страни. Съображенията поради,
> които не ми се иска да е с предварителен дог. са, че разбрах,
> че нот. такса по окончателния договор е на база данъчна
> оценка, а последните щели да се вдигат двойно /и след 5 г.
> тази сума ще е значително по-висока, а аз не разполагам с
> излишни средства/. Интересува ме дали е възможно да извършим
> продажбата сега, а чрез Запис на заповед или друг договор м/у
> нас да уговорим изплащането на сумата?
katrin_j написа:
>
> Здравейте на всички и предварително благодаря на тези, които
> ще отговорят.
> Проблемът е следният: Баща ми и чичо ми са съсобственици на
> апартамент, които бих желала да придобия. Баща ми ще ми
> прехвърли неговата част, а с чичо си съм се разбрала да
> изплатя неговата в срок от 5 години. Въпросът е как точно да
> се оформи споразумението за изплащане?! Нормалният вариант,
> доколкото ми е известно е чрез предварителен договор, но аз
> питам какви са другите варианти и кой е най-подходящ да
> защити интересите и на двете страни. Съображенията поради,
> които не ми се иска да е с предварителен дог. са, че разбрах,
> че нот. такса по окончателния договор е на база данъчна
> оценка, а последните щели да се вдигат двойно /и след 5 г.
> тази сума ще е значително по-висока, а аз не разполагам с
> излишни средства/. Интересува ме дали е възможно да извършим
> продажбата сега, а чрез Запис на заповед или друг договор м/у
> нас да уговорим изплащането на сумата?
- делян
sklj4vate s 4i4o vi dogovor za prodajba na nedvijim imot s ugovorka izpla6taneto da stane na ravni vnoski prez sledva6tite 5 godini. 4i4o vi moje da zapazi sobstvenostta, ako jelae, do izpla6taneto na stojnostta. Ne vijdam smisal ot predvaritelen dogovor, a i v momenta cenata na nedvijimite imoti se poka4va, taka 4e dejstajte barzo.
- zvezdanov
9 мнения
• Страница 1 от 1
|
|