начало

Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров

Тр.договори в ДЗЗД

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Тр.договори в ДЗЗД

Мнениеот Емма Кутузова » 07 Мар 2005, 15:46

Моля да ми отговорите, скл. ли се трудови договори в ДЗЗД на съдружниците, как се осигуряват те и може ли да бъдат назначени други хора в дружеството с тр. договори за да бъдат осигурявани.
Емма Кутузова

Re: Тр.договори в ДЗЗД

Мнениеот kб.. » 07 Мар 2005, 18:59

от моята практика досега и след многократни питания в нои съм установила, че съдружниците в гражданско дружество не е необходимо да се осигуряват, но могат да го правят ако пожелаят. Ако обаче има работници или служители във фирмата , те задължително се назначават на трудов договор и се осигуряват.
kб..

Граждански договори.

Мнениеот Ant » 08 Мар 2005, 00:46

Последното не е задължително. Напълно приемливо е и отношението да се уреди с граждански договор между дружеството и изпълнителя - трето лице. Такъв договор е възможен и между дружеството и съдружник. Тр. договори са само възможност - не единствен изход.
Ant

осиуряване в ДЗЗД

Мнениеот Н.Георгиева » 23 Апр 2005, 12:40

Съдружник съм в ДЗЗД. От известно време имаме назначени хора на трудови договори, но досега с моят съдружник не сме се осигурявали. Наскоро чух, че е приета наредба(или друг нормативен акт), според която съдружниците (или поне единият от тях) в ДЗЗД трябвало задължително да се осигуряват като управители.
Обръщам се към вас с молбата, да ми пишете вярно ли е това, кой е този нормативен акт, ако има такъв, или просто накратко да ми обяните как стои въпроса с осигуряването на съдружниците в ДЗЗД сега.
Благодаря предварително!
Н.Георгиева

Re: осиуряване в ДЗЗД

Мнениеот Ant » 23 Апр 2005, 22:51

Да! - Във вашият случай, Поне управителят се осигурява. Подава се и декларация за регистрация, както и заявление в НОИ - в 7-дневен срок от сключването на първият договор с трето лице... Глобата по принцип е 50-500 лв., но често налагат близо до минимума.
Законът е ЗОДФЛ.
Има и други тънкости - но дотук е безплатно.

Успех!
Ant

Назад към Трудово право