начало

Георги Георгиев обсъди със съдии в Пловдив преодоляването на бавното правосъдие Георги Георгиев обсъди със съдии в Пловдив преодоляването на бавното правосъдие

Прехвърляне на МПС от закрито ЕТ на починало лице

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Прехвърляне на МПС от закрито ЕТ на починало лице

Мнениеот aleksandar_dimitrov » 04 Фев 2025, 09:35

Здравейте! Имам следният казус, баща ми почина и някога е имал ЕТ преди електронният регистър 2001-2-3, там някъде. Изчистих задълженията му към данъчното и КАТ и остана един мотопед 50 куб.см, който се води на фирмата, но друг човек го е закупил, но не са го прехвърлили. Открих човека и той иска да го прехвърлим. Направих му договор за покупко продажба, не нотариално заверен защото мотопеда е 50 куб.см, но от КАТ му казват, че така няма да стане. Фактура няма как да му се издаде от закритото ЕТ. Какъв е реда и как да процедирам при този казус? :shock:
aleksandar_dimitrov
Нов потребител

Re: Прехвърляне на МПС от закрито ЕТ на починало лице

Мнениеот ivan_lawyer » 04 Фев 2025, 10:28

Разходите са незначителни - какво да направим обаче - аз не взимам нищо като адвокат - за моторче - няма и какво.

Нека от КАТ да свършат услугата - не ходете по тези - там - външните посредници - има и такива - те са малко мошеници.

Моят призовкар в Районен съд работя като адвокат съм - разбира това-онова, тоест - самият ми призовкар разбира.

Правил съм разни работи и - не знам точно какво да направя, имате ли търпение.
ivan_lawyer
Старши потребител

Мнениеот aleksandar_dimitrov » 04 Фев 2025, 10:53

Търпение имам, но не ви разбрах. Говорих с нотариус и той ми каза, че трябва нотариално да се изповяда сделка. Шефа на КАТ ми казва да ходя в агенция по вписванията. :shock: :shock: :shock:
aleksandar_dimitrov
Нов потребител

Мнениеот dimist » 04 Фев 2025, 13:09

Наследниците на починалия ЕТ могат да запазят предприятието му или да поискат заличаването му от ТР. Ако го заличите, активите му стават наследствена маса и наследниците по съгласие могат да продадат мотопеда с договор нотариална заверка. Та първо решете проблема с ТР, после продажбата.
dimist
Потребител

Мнениеот guest1 » 04 Фев 2025, 13:17

dimist написа:Наследниците на починалия ЕТ могат да запазят предприятието му или да поискат заличаването му от ТР. Ако го заличите, активите му стават наследствена маса и наследниците по съгласие могат да продадат мотопеда с договор нотариална заверка. Та първо решете проблема с ТР, после продажбата.

+1

Изпревари ме.
Човек винаги може да се държи добре с онези, които са му безразлични.
Оскар Уайлд, „Портретът на Дориан Грей“

Това е само мнение, не сте длъжни да се съобразявате с него.
guest1
Активен потребител

Мнениеот aleksandar_dimitrov » 04 Фев 2025, 13:39

В търговският регистър няма никаква информация за ЕТ-то ,нито по булстат нито по ЕГН. Фирмата е стара от преди 2000 година и изобщо не е влизала в търговският регистър.
aleksandar_dimitrov
Нов потребител

Мнениеот dimist » 04 Фев 2025, 13:45

aleksandar_dimitrov написа:В търговският регистър няма никаква информация за ЕТ-то ,нито по булстат нито по ЕГН. Фирмата е стара от преди 2000 година и изобщо не е влизала в търговският регистър.

Не може да е така, ако не е пререгистриран в срок до 31.12.2011 година, окръжният съд по регистрация е следвало да изпрати делото в Агенция по вписването,ТР, които да го впишат служебно и незабавно да го заличат. Проверете в Окръжен съд по регистрация каква е съдбата на това ЕТ.
dimist
Потребител

Мнениеот guest1 » 04 Фев 2025, 14:27

dimist написа:Не може да е така, ако не е пререгистриран в срок до 31.12.2011 година, окръжният съд по регистрация е следвало да изпрати делото в Агенция по вписването,ТР, които да го впишат служебно и незабавно да го заличат. Проверете в Окръжен съд по регистрация каква е съдбата на това ЕТ.

Най-добре си може!
1993 година регистрирах ЕТ и точно така - не го пререгистрирах „в срок до 31.12.2011 година“. Не съм сигурен за годината, затова цитирам.
В момента, в ТР няма никаква информация за това ЕТ. Проверка по Булстат връща „Няма намерeни съвпадения по посочените критерии.“
В стария портал на НАП се виждаше преди време, че е заличен. В новия няма нищо.
Човек винаги може да се държи добре с онези, които са му безразлични.
Оскар Уайлд, „Портретът на Дориан Грей“

Това е само мнение, не сте длъжни да се съобразявате с него.
guest1
Активен потребител

Назад към Взаимопомощ