начало

Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров

Покупка на имот(разлика м/у нот. акт и договор за делба)

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Покупка на имот(разлика м/у нот. акт и договор за делба)

Мнениеот angel_jordanov » 25 Яну 2019, 18:19

Здравейте,
Моля за съвет за покупка на имот, който има следните проблеми с документите, в нотариалния акт и в договора за делба между наследниците има разлики в площа на терена и съответно застроената площ и скицата на имота.
-Площ на терена:
- Нотариален акт - 600 кв. м
-Договор за делба - 623 кв. м
-Скица - 623 кв. м
-Площ на постройка:
-Нотариален акт - 40.39 кв. м
-Договор за делба - 28 кв. м
-Скица - 28 + 6(складово помещение) кв. м.
Опитах се да кача нотариалният акт и договора, но сайта не ми даде.

Нотариуса, при който бях не искаше да изповяда сделката за това пиша във форума за съвет, какво да правя.

Следващия ми въпрос е какви документи е необходимо да извадят наследниците на имота.
И един страничен въпрос, който не знам колко е коректен, но колко ще ми струва нотариалните такси данък и т.н. за сума от 13000лв цена на имота в регион Ноеи Искър, смятал съм го с калкулаторите в нета, но незнам дали мога да им се доверя а предполагам калкулатораа не смята допълнителни документи, които ще издаде нотариуса.
Поздрави
angel_jordanov
Нов потребител

Re: Покупка на имот(разлика м/у нот. акт и договор за делба)

Мнениеот ivanov_p » 26 Яну 2019, 10:33

Скицата от кадастъра ли е?
ivanov_p
Активен потребител

Мнениеот angel_jordanov » 26 Яну 2019, 14:41

Да по документи от кадастъра е 28кв.м
angel_jordanov
Нов потребител

Мнениеот ivanov_p » 26 Яну 2019, 18:12

Продава се по документа от кадастъра. Трябва да обиколиш няколко нотариуси, а ако си от София ще те изпратя при такъв, който спазва закона.
ivanov_p
Активен потребител

Мнениеот angel_jordanov » 28 Яну 2019, 12:06

От София съм.
Нова информация, която имам е че сградата с площ 6кв.м не е вписана в агенция по вписванията, и не може да се извади скица.
angel_jordanov
Нов потребител

Мнениеот miko_pk » 28 Яну 2019, 16:04

От наследника, в чийто дял е имота, поискай:
Комбинирана кадастрална скица за пълна или частична идентичност на имота.
У-я за липса на реституционни претенции, ако имота е в землището на гр. София.
У-е за търпимост на сградата, ако е строена преди 2001г. или ново геодезическо заснемане на база документите които се намират у тях.
Калкулатора плюс ДДС, плюс заверки на декларации и преписи от скици.
Не мисли за документи- просто бъди щастлив и ходи за риба.
:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
miko_pk
Потребител

Мнениеот angel_jordanov » 29 Яну 2019, 16:56

ivanov_p написа:Продава се по документа от кадастъра. Трябва да обиколиш няколко нотариуси, а ако си от София ще те изпратя при такъв, който спазва закона.

Приемам предложения за добър нотариус ако искаш и на лично може да ми пишеш за да не правим реклама.
angel_jordanov
Нов потребител

Мнениеот angel_jordanov » 31 Яну 2019, 12:02

Опитах се да кача снимки на нотариалния акт и договора за делба, но не успях има ли някъкво ограничение за големината на файла.
angel_jordanov
Нов потребител

Мнениеот angel_jordanov » 02 Фев 2019, 06:20

angel_jordanov написа:Опитах се да кача снимки на нотариалния акт и договора за делба, но не успях има ли някъкво ограничение за големината на файла.

Поради причината че не мога да кача снимка ще цитирам част от нотариалния акт:

При съставянето на акта се предоставиха следните документи установяващи правото на собственост и особените изисквания на закона:
- Писмо № ........ 1994 г. на ТОА Нови Искър.
- Скица от СОФТГЕО № ........ 1993 г. заверена на 21.01.1996 г.
- Оценителен протокол № ...... 1993 г.
- Удостоверение №........ 1994 г. на поземлената комисия Нови Искър.
- Удостоверение №........ 1996 г. от район Нови Искър, че имота не е държавен.
- Препис-извлечение от протокол № ........... 1965 г. на комисията по 21 ПМС от 1965 г.
- Квитанция за изплатени ........лв. на ТОА Нови Искър.

При посещение на нотариус той поиска документите по горе описани в наториалния акт, но се оказа че хората, които продават земята нямат нито един от изброените документи, от ТОА Нови Искър казаха че документи от преди 20 г. не пазят.
Въпросът е дали въобще мойе да се изповяда сделката при липсата на тези документи.
angel_jordanov
Нов потребител

Мнениеот ivanov_p » 02 Фев 2019, 08:59

Имаш НА с минимална разлика в квадратурите на земята ~ 4%, което не е пречка за изповядване на сделката. Имаш и кадастрална скица, която отчита фактическите площи и макар според нотариусите да "не е документ за собственост" е точно такъв до оборването й. Може да извадиш (с пълномощно от собствениците) комбинирана скица за идентичност от Сердика 5, партер, макар да не е нужно, защото когато е нужно, т.е. при големи разлики, я искат от кадастъра за да издадат кадастрална скица. Тя трябва да е от датата на предишния НА и да отразява последващи промени, ако има такива. В момента вероятно 90% от имотите за с разлики между НА и кадастралната скица, а нотариусите видяха в това златната кокошка и започнаха да се изживяват като съдии по вписванията. Ще чуеш най-невероятни предложения, които в крайна сметка ще се сведат до това, да се изкара констативен НА, от същия нотариус и за същия имот, което ще отнеме няма и една година и от няколко стотин до няколко хиляди лева. Естествено няма отговор на въпроса как собственикът владее срещу себе си и чия точно е била горницата от квадратурата, но е важно оборота да върви.
Може да си сигурен, че сградата е незаконна и няма удостоверение за търпимост, аз още не съм видял шоп да си пие пърцуцата с държавен вестник в ръка, затова я минавате със земята и не се разправяш с нея, нотариуса ще ти каже как.
ivanov_p
Активен потребител

Назад към Покупко-продажба