начало

Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ

За какво имам право да използвам земеделска земя?

Казуси за недвижими имоти

За какво имам право да използвам земеделска земя?

Мнениеот hristov3 » 19 Май 2016, 18:04

Здравейте,

Съжалявам, че поставих точно по такъв начин заглавието на темата, но просто не се сещам за нищо по-подходящо.

Като цяло възнамерявам да закупя земеделски имот, по предназначение нива, 3-та категория с площ от 3700 кв/м, граничеща с асфалтов път. Искам да попитам, имам ли право да правя нещата, които възнамерявам и какви биха били пречките или евентуално законовите последици, ако нямам, а те са:

1. Ограждане на част от имота с мрежа. (Възнамерявам да заградя част от имота с мрежа, без фундамент, ползваща колове, които поставят принципно в лозята.)

2. Поставяне на преместваем обект в заградената част. (Възнамерявам да поставя преместваем обект, разбира се след като си подам молба за съответното разрешение в общината, придружена с плановете на съответния обект. Плановете са обекта да бъде поставен върху земни анкери или стъпки, не знам как още ги наричат, БЕЗ отливането на бетонов фундамент под него.)

3. Сондаж за вода. (Отново след преминаване на съответната законова процедура, да поставя сонда за вода.)

4. Присъединяване към ел. мрежата. (на 200 метра от имота има вилно селище с трафопост, към който възнамерявам да се присъединя, разбира се по законовата процедура за това. Наясно съм, че нямам право да ползвам ток за битови нужди, с този статут на земята. Ако имам проблеми с тази точка тогава възнамерявам да си направя собствена ел. централа с фотосолари+ветрогенератори, за да се снабдя с ток.)

5. Въпроса с канализацията все още не съм го решил, четох, че изграждането на септични ями било забранено, но мога да направя пречиствателна станция. (Съответно имам ли право на това?)

6. Да използвам земята, която попада в заградената част, като засея тревичка, цветя, храсти, дръвчета и т.н.

7. Да използвам останалата част от имота според нуждите в бъдеще, примерно планирам да си направя футболно игрище, състоящо се само от 2 вратички и всичко останало в трева и разни подобни неща, които НЕ СА свързани със земята и лесно могат да бъдат премахнати. Без бетон, без цимент, без тухли и т.н.

Основен въпрос разбира се, имам ли право да правя тези неща върху земя с тази категория или нямам и евентуално ако само някое от нещата би бил проблем кое точно?

Благодаря предварително на всички, който ще отделят време да отговорят, ще се радвам на всякакъв вид съвети, критики, полезна информация и т.н.
hristov3
Нов потребител

Re: За какво имам право да използвам земеделска земя?

Мнениеот jhoro » 19 Май 2016, 18:43

Както сам си казал - при спазване на установения ред:
1. Да. Имота си е твой и ограда е с цел охрана.
2. Да. След съответното разрешение от Гл. архитект на Общината.
3. Да.
4. Да.
5. За това не съм сигурен как е.
6. Ми ти и да не ги сееш - въпросните "тревичка, цветя, храсти, дръвчета" вероятно сами ще си поникнат.
7. Е те тук става по-сложно. Едно футболно игрище не е просто равна ливада с две вратички. Прави се дренирана основа, поставят се чимове ... Ако е истинско игрище де, иначе си е просто ливада.

Не виждам какво те притеснява - нито ще сменяш предназначение, нито ще изграждаш постройки, нито ще причиняваш "ерозиране, замърсяване, засоляване, вкисляване, заблатяване и други увреждания" (чл. 3 от ЗОЗЗ)
jhoro
Активен потребител

Мнениеот ivanov_p » 19 Май 2016, 18:48

А защо не смените статута и да мирясате?
ivanov_p
Активен потребител

Мнениеот hristov3 » 19 Май 2016, 18:51

Ами мисля да започна процедурата, но като цяло ме интересува изобщо може ли да стане така или не? За самата процедура мисля, че сте по-наясно от мен, че първо изисква доста време, после е доста относително изобщо дали ще стане, трето пари, нерви, обикаляне и т.н. Отделно това тази земя е 3-та категория, доколкото знам става по-лесно при по-високите категории земя, това също може да се окаже пречка накрая...
hristov3
Нов потребител

Мнениеот hristov3 » 19 Май 2016, 19:11

jhoro написа:Както сам си казал - при спазване на установения ред:
1. Да. Имота си е твой и ограда е с цел охрана.
2. Да. След съответното разрешение от Гл. архитект на Общината.
3. Да.
4. Да.
5. За това не съм сигурен как е.
6. Ми ти и да не ги сееш - въпросните "тревичка, цветя, храсти, дръвчета" вероятно сами ще си поникнат.
7. Е те тук става по-сложно. Едно футболно игрище не е просто равна ливада с две вратички. Прави се дренирана основа, поставят се чимове ... Ако е истинско игрище де, иначе си е просто ливада.

Не виждам какво те притеснява - нито ще сменяш предназначение, нито ще изграждаш постройки, нито ще причиняваш "ерозиране, замърсяване, засоляване, вкисляване, заблатяване и други увреждания" (чл. 3 от ЗОЗЗ)

По това, което съм чел и съм се интересувал и съм точно на същото мнение, но все пак е важно да се допитам преди това, да не се окаже изведнъж, че то уж е така, ама не е точно така, както обикновено се случва в България. А за футболното игрище не, просто искам да имам земя наоколо, която да използвам за каквото ми трябва, да речем да си направя зеленчукова градинка или просто поляна на която да ритаме с децата и т.н. Даже по пътя на логиката би следвало и да мога да си поставя басейн, от тези, който не се вграждат и копаят - преносими един вид. Не знам само как стой въпроса с паркинг елементите, мога ли да ги използвам на места, като пътеки, но би следвало да може... общо взето това е, други планове нямам.

Доколкото съм запознат по закон няма как да използвам обекта за живеене, но не знам дали някой има право да ми го забрани това, най-много да ми направят предписание да го напусна и да не го ползвам с тия цели или да ме глобят. Повече надали може, не знам, поправете ме ако бъркам, но за сега не виждам това, което съм намислил да не стане...
hristov3
Нов потребител

Мнениеот ivanov_p » 19 Май 2016, 19:15

Не съм в течение на тези неща от десетина години, но много от земеделските земи допускат застрояване, напр. 2 етажа на Кинт. 0.2. Ако искаш да направиш игрище, което да даваш под наем на час, (преди излизаше 60 лв./м2, със силиконова подложка), ще ти трябва промяна на статута, защото при тези игри травмите са чести и може да стане така, че да ги платиш ти, да не говорим, че преди това трябва да го узакониш като обект, с касов апарат и т.н.
За преносим басейн - няма проблем, както и за градина. Най-лесният вариант е с хубава каравана, купуваш една за 4-5 хил., голяма, без регистрация и си решаваш проблема.
ivanov_p
Активен потребител

Мнениеот hristov3 » 19 Май 2016, 19:26

Благодаря за отговорите, наистина се радвам за това. За игрището не сте ме разбрали много правилно, говорим за частно игрище (както каза колегата по-горе, чиста поляна), с цел да ритаме топка с децата, не за ползване за спорт и т.н. Просто за наше си забавление и не държа да бъде професионално, с чимове и с подобни работи, просто поляна... няма да развивам дейност там и да събирам пари... просто за наше удоволствие, защото няма какво да правя с толкова много земя и се чудя какви "екстри" да си измисля, нищо повече... даже не е казано, че трябва да е точно това.

По-скоро го споменавам в тази насока, че смятам да използвам обекта за живеене, а там може би се получава проблем...

За караваните да, аз от там тръгнах, но в последствие реших да си направя обекта сам, ще се консултирам с архитект, нека да направят плановете. Идеята е да се изгради метален скелет, който да може наистина да се вдига и сваля и да издържа цялата конструкция, а не да бъде само фиктивно, за да не могат да ме закачат. Вън ще си го направя по мое предпочитание, вътре също, както и изолацията и ще направя малко готино покривче. Даже мисля да оставя и 4 или 6 куки на покрива, с цел ако някой някога реши да се заяжда с мен да дойде и да го вдигне, щом желае :) След време мога да направя още един по същия план, да ги съединя двата и да си направя едноетажна виличка, с много земя, градина, басейнче и т.н.

Естествено основните цел е бюджетна... просто искам пространство, защото се задушавам в тия апартаменти и дворчета от по 300 квадрата, в което не можеш да си вкараш колата...
hristov3
Нов потребител

Назад към Имотни казуси