начало

Правна уредба на споразуменията за избор на съд по граждански и търговски дела Правна уредба на споразуменията за избор на съд по граждански и търговски дела

Как са разбера дали починал близък е продал имота си?

Казуси за недвижими имоти

Как са разбера дали починал близък е продал имота си?

Мнениеот natalida » 18 Май 2016, 23:30

Здравейте,
Мой чичо почина наскоро и аз съм единствен наследник. Предстои да извадя удостоверение за наследници. Той има апартамент, но не намерихме нотариаен акт. Притеснява ме, че имаше сериозен проблем с алкохола и недобросъвестни съседи може да са го подлъгали да си предпише или продаде апартамента, въпреки че си живееше там до 2 месеца преди смъртта си (разболя се тежко и го взехме при нас-в друг град). Как да разбера имотното му състояние? Той има и доста заеми, които ще наследявам аз и евентуално за да ги погася ще трябва да продам апартамента.
Въпросът ми е как да проверя апартаментът негов ли е или не. Опитах онлайн да направя справка по ЕГН, но там не излезе нищо за този имот - в служба по вписванията. (Излезоха някоко декара земи под аренда) Възможно ли е да е защото не е имало сделка с него в близките години или просто вече не е негов? От друга страна намерих съобщение,че дължи данък за имота - от февруари тази година и има неплаген данък за няколко години назад?
natalida
Нов потребител

Re: Как са разбера дали починал близък е продал имота си?

Мнениеот ivan_lawyer » 19 Май 2016, 05:57

Как му е предоставен апартамента навремето?
Тоест - може да е ведомствен нещо, не е задължително да е вписан. Това, че не излиза в регистъра, не означава, че не е собственост. Сега, вие наследниците - упражнявате и едно право по приемане на наследството.

Не виждам проблем. Едва ли е продадено жилището - то щеше да е вече овладяно от някой. По скоро е ведомствено било и няма нотариален акт за това. А някой път се случва и да е само с договор за строителство и такива неща.

Това с данъка не е силна индикация, но подсказва, че няма засега нещо като проблем. Имотът не може да не е зарегистриран под някаква форма.
ivan_lawyer
Старши потребител

Мнениеот natalida » 19 Май 2016, 08:15

Благодаря за отговора. Като документ имам договор за продажба на държавен имот на чичо ми от 1987г., където пише че апартаментът е ведомствен. Но това е от преди толкова време... Очаквах обаче да има нов нотариален акт - не зная това ли е нужният документ и какви са процедурите.
Къде и как може да се провери определен имот - например апартамент в блок еди кой си, етаж, номер на кого се води?
Да плащам ли данъка му или не като така не съм сигурна на кого е?
Не ми се иска да го направя и след два месеца да дойде някой с нотариален акт.
natalida
Нов потребител

Мнениеот ivanov_p » 19 Май 2016, 09:04

Няма нотариален акт за продажба. Вписват се промените след 1990 г., сделките преди това ги няма. Има имоти, които се водят още на прабаби и прадядовци, хората живеят в тях без да ги прехвърлят и актуалният нот. акт е от 1929 г., примерно. Когато обаче такъв имат се продава той влиза регистъра.
Може да искате удостоверение за тежест, но на практика то не ви трябва. При този тип хора проблемът не е, че са продали имота, а какво са подписвали и какви заеми са правили и като се разчуе за смъртта започват дела срещу тях(наследниците), затова приемете наследството по опис.
ivanov_p
Активен потребител

Мнениеот natalida » 19 Май 2016, 17:33

Благодаря ви отново. Вероятно е така, но май няма гаранция. Днес взех удостоверение за наследници и в служба Местни приходи в града на чичо ми помолих за проверка за имота. Казаха, че виждат само това - имот придобит 1987г. от чичо ми. Казаха че мага да извадя нотариален акт, като поискам данъчна оценка, после взема кадастрална схема и с тях-при нотариус. Нотариалният акт ще важи 6 месеца и ми трябва само ако реша да продавам апартамента. Посъветваха ме, че ако не съм решила - няма смисъл цялото упражнение. И ми дадоха декларация за данъците, която да попълня, за да започна да ги изплащам - като наследник. Аз още се ориентирам в ситуацията - има ли смисъл да вадя сега такъв документ? Как се приема наследство по опис?
natalida
Нов потребител

Назад към Имотни казуси