начало

Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ

ИМОТНИ ГРАНИЦИ

Казуси за недвижими имоти

ИМОТНИ ГРАНИЦИ

Мнениеот kristti_ » 12 Май 2016, 12:21

ЗДРАВЕЙТЕ,
Обръщам се тук, молейки за практически съвети и насоки от вече потърпевши лица. Имам дворно място с къща от 1991 г., като площта на дворното място е 800 кв.м. по нотариален акт. Продавам този имот и при изваждане на кадастралната скица, установявам, че площта на дворното място е 751 кв.м., т.е. с 49 кв.м. по-малко от документа ми за собственост. Извадих удостоверение за идентичност на имота, в което се казва че имота ми по нотариален акт е идентичен с този по кадастър, както и че няма проведени отчуждителни процедури за имота, извадих и комбинирани скици, за да видя къде са тези 49 кв.м. и от тях се вижда,че с приемане на регулационния план през 2001 г. имотните ми граници не съвпадат с тези по регулация, като регулацията не е приложена. Виждам от комбинираните скици и някакво навлизане при съседа ми, виждам че и някаква част от имота ми е взета за улица ( от скиците не знам дали са точно 49 кв.м.). В момента чакам поредно становище от адвокати и архитекти какво точно да направя и колко време ще ми отнеме. Доколкото разбирам трябва да искам възстановяване на граници по стари имотни граници ( процедура по праграф 8 ЗУТ), ама ако съседа ми не се съгласи да подпише искането ми (което разбира се че няма да иска и аз да бях и аз щях да се противя някой да навлиза в имота ми просто защото общината е приела нов регулационен план) какво трябва да направя – съд ли? Тези квадрати, които общината ми взима за улица какво да ги правя? Нямам никакъв документ за това присвояване, имам документи че отчуждители процедури не са провеждани, а защо тогава в Кадастъра имота ми е минус 49 кв.м.? Има ли вариант общината да ми откаже да промени регулационните ми граници? Имотът ми става непродаваем в този случай, никой няма да иска да го купи при това безумно фактическо положение. Ако някой е имал такъв казус и може да ме насочи към кого да се обърна, за да разреша проблема си ще съм много благодарна.
kristti_
Нов потребител

Re: ИМОТНИ ГРАНИЦИ

Мнениеот Melly » 12 Май 2016, 13:34

kristti_ написа:ЗДРАВЕЙТЕ,
Обръщам се тук, молейки за практически съвети и насоки от вече потърпевши лица. Имам дворно място с къща от 1991 г., като площта на дворното място е 800 кв.м. по нотариален акт. Продавам този имот и при изваждане на кадастралната скица, установявам, че площта на дворното място е 751 кв.м., т.е. с 49 кв.м. по-малко от документа ми за собственост. Извадих удостоверение за идентичност на имота, в което се казва че имота ми по нотариален акт е идентичен с този по кадастър, както и че няма проведени отчуждителни процедури за имота, извадих и комбинирани скици, за да видя къде са тези 49 кв.м. и от тях се вижда,че с приемане на регулационния план през 2001 г. имотните ми граници не съвпадат с тези по регулация, като регулацията не е приложена. Виждам от комбинираните скици и някакво навлизане при съседа ми, виждам че и някаква част от имота ми е взета за улица ( от скиците не знам дали са точно 49 кв.м.). В момента чакам поредно становище от адвокати и архитекти какво точно да направя и колко време ще ми отнеме. Доколкото разбирам трябва да искам възстановяване на граници по стари имотни граници ( процедура по праграф 8 ЗУТ), ама ако съседа ми не се съгласи да подпише искането ми (което разбира се че няма да иска и аз да бях и аз щях да се противя някой да навлиза в имота ми просто защото общината е приела нов регулационен план) какво трябва да направя – съд ли? Тези квадрати, които общината ми взима за улица какво да ги правя? Нямам никакъв документ за това присвояване, имам документи че отчуждители процедури не са провеждани, а защо тогава в Кадастъра имота ми е минус 49 кв.м.? Има ли вариант общината да ми откаже да промени регулационните ми граници? Имотът ми става непродаваем в този случай, никой няма да иска да го купи при това безумно фактическо положение. Ако някой е имал такъв казус и може да ме насочи към кого да се обърна, за да разреша проблема си ще съм много благодарна.

Нали си давате сметка, че поставяте въпроси и търсите насоки за решаването им по ваш преразказ. Не че е невъзможно, но има вероятност колеги да дадат мнение различно от това, на вече ангажираните от вас лица (адвокати и архитекти) - защото няма да разполагат с документи, а и детайлите са важни.

Планът от 2001 няма нещноправно действие. Предвижданията за обществено мероприятие "улица" не е обстоятелство, което да се яви пречка за продажбата на имота. Това означава, че предстои процедура по отчуждаване на тази площ - дали от вас като настоящ собственик, или от новия собственик - без значение. За отчуждената част (когато, тогава) общината ще дължи обещетение по пазарни цени.

Вторият момент е да бъдат приведени в съответствие с правото на собственост действителните граници. Това може да бъде постигнато извънсъдебно по съответната процедура, или при спор - от съда. Но за продажбата и това обстоятелство не е пречка, щом пред нотариус ще представите акт за собственост и скица за имота ведно с останалите изискуеми от закона документи.
Това е в най-общи линии разяснението от мен.

П.П. Практиката ми сочи ситуации, преднамерено скалъпени от купувачи по предварителен договор с цел да осъдят продавача да им плати двоен задатък/капаро. Един от тези случаи: Сагата се проточи 4,5 години и вчера ВКС запечата окончателно решението на въззивната инстанция, с което е потвърдено решението на първа инстанция за отхвърляне претенциите на ищеца-тарикат.
Пазете се от такива хитреци.
Успех!
"Понякога седя и си мисля...а понякога просто си седя."
http://vbox7.com/play:68f9c028
Аватар
Melly
Старши потребител

Re: ИМОТНИ ГРАНИЦИ

Мнениеот kristti_ » 12 Май 2016, 16:15

Благодаря за предупреждението, очевидно в нашата държава всичко е възможно!Защо да ни е лесно,като може да е трудно!
kristti_
Нов потребител

Назад към Имотни казуси