начало

ВКС даде „зелена светлина“ на младшите магистрати да водят дела за законовия размер на заплатите си ВКС даде „зелена светлина“ на младшите магистрати да водят дела за законовия размер на заплатите си

ПТП невинен, но виновен

Дискусии и казуси в областта на административното право и процес
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

ПТП невинен, но виновен

Мнениеот thedarkside » 08 Сеп 2014, 17:20

Здравейте!
Преди няколко дена преживях ПТП на магистрала без пострадали ( за най - голямо щастие ). С една дума за по - лесно съм обвинен по чл.23, че съм блъснал колата отпред, но фактическите обстоятелства са, че другия шофьор нарушава чл. 25 и се врязва в двете ми десни врати ( предната част на моя автомобил е непокътната ).
Та... минаха 3-4 часа от катастрофата до написването на протокола и накрая в него пишеш това - чл.23 - несъобразена скорост. Не ми беше дадено право на променям нищо от протокола - понечих поне да впиша свидетели, но автоконтрольора ми се изрепчи .. с триста зора се подписах със забележка.. ( знам, виновен съм, че съм го подписал... но минало свършено ).

Сега след като мина ПТП-то и страстите се охладиха, написах възражение с/у акта и протокола за ПТП. Въпросът ми е следния - надявам се, че актът ще падне ( ако не - постановлението ще го жаля и ще падне ), обаче дали има шанс гражданската отговорност на другия шофьор да ми плати щетите ( нямам автокаско ) и ако да - какви стъпки трябва да мина и дали си струва.

Благодаря предварително.
thedarkside
Нов потребител

Re: ПТП невинен, но виновен

Мнениеот ageorg » 08 Сеп 2014, 22:53

Според мен ситуацията първо трябва да се изясни от фактическа гледна точка, което ще се случи, когато актът падне в КАТ или когато НП падне в АС. След това вече можеш да искаш от ГО обезщетение за щетите. В противен случай не можеш да искаш паричната равностойност на щетите, тъй като на ТЕБ ти е съставен акт, от който става ясно за момента, че ТИ си виновен за ПТП-то. :) ГО обезщетява само невинната страна.
ageorg
Нов потребител

Мнениеот kolegat » 08 Сеп 2014, 23:47

thedarkside написа:Здравейте!

Сега след като мина ПТП-то и страстите се охладиха, написах възражение с/у акта и протокола за ПТП. Въпросът ми е следния - надявам се, че актът ще падне ( ако не - постановлението ще го жаля и ще падне ),

Благодаря предварително.

То че АУАН няма да "падне" - няма, но недей и да бъдеш толкова сигурен, че НП ще "падне" в съда, че да няма "Изненада -а -а -а !" :D .
kolegat
Потребител

Мнениеот thedarkside » 09 Сеп 2014, 10:25

Това означава, че ще минат месеци.. трябва ли да пиша сега уведомително писмо до застрахователя за събитието за оглед и на моят автомобил и съответно да поправя и да се надявам да ми върнат някакви пари или да си държа колата със щетите за евентуален оглед след съда.. ( колата не става за каране в момента ).

@kolegat, не съм толкова сигурен, просто се надявам, че законът ще бъде приложен справедливо :)
thedarkside
Нов потребител

Мнениеот zmeyan » 09 Сеп 2014, 12:04

Уведомяване на застрахователите е задължително и си има срок за това.
Кой е виновен и кой не си е отделен въпрос и подлежи на доказване.
Пропускането на сроковете (преклузивните) си е окончателно независимо от това кой е виновен и кой не - ПТП-то си е факт, който едва ли ще се мъчи някой да доказва, че не се е случило :) .
Накратко = за да не изпуснете сроковете, ходете си поискайте всичко, което някога може да си искате ... (като циганин), пък после ще го мислите :) - Най-лесното е да се отказвате след време от правата си, а не да ги изтървете поради бездействие.
zmeyan
Потребител

Мнениеот thedarkside » 09 Сеп 2014, 15:23

@zmeyan - много благодаря за съвета - грабвам се за огледа, иначе щях да го отложа и да изтърва всякакви срокове.
thedarkside
Нов потребител

Мнениеот doc03 » 09 Сеп 2014, 20:04

Изображение

... честито, че имате грижи единствено с ламарини :)
ПРЕД НАЙ-ВАЖНИТЕ ПЪТИЩА НЯМА УКАЗАТЕЛНИ ТАБЕЛИ ...
http://vbox7.com/play:7d23a9b5&r=emb :D

Простичко е: http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
Аватар
doc03
Активен потребител

Назад към Административно право