Здравейте.
В архитектурното бюро, където поръчах проект за вила, ми казаха, че задължително трябва да се проектира изгребна яма, дори и да използвам друга съвременна система. Аз не желая този излишен разход, тъй като предпочитам да изградя пречиствателна станция, каквито се използват на Запад. Струва ми се много по-практично, отколкото с яма, макар и изгребна. Може ли такава система да се впише в проекта вместо изгребна яма?
Имам и още един допълнителен въпрос. Нужно ли е в проекта да се включи и сондирането, което предстои да се направи? В бюрото ми казаха, че не е нужно.
Благодаря предварително.
- Дата и час: 29 Ное 2024, 16:36 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Задължително ли в проекта за къща трябва да се включи яма?
|
|
13 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Задължително ли в проекта за къща трябва да се включи ям
И по двата въпроса можете да получите най-достоверна информация от съответната Басейнова дирекция(според региона). Телефоните ги има в Интернет.
По въпросът за ямата: поради масовото неподдържане на пречиствателните съоръжения, се достигна до ограничения в използването им, още на проектно ниво. Най-добре питайте в Басейнова дирекция.
По отношение собствения водоизточник: Необходимо е да подадете заявлене Басейнова дирекция, за намерението си да ползвате собствен водоизточник. Отговорът на заявката играе роля на предварителен договор за присъединяване, необходим за издаване на Разрешение за строеж.
След направа на сондажния кладенец следва да уведомите Басейнова дирекция. Отговорът играе роля на окончателен договор за присъединяване, необходим за въвеждане в експлоатация. И двете действия са безплатни.
По въпросът за ямата: поради масовото неподдържане на пречиствателните съоръжения, се достигна до ограничения в използването им, още на проектно ниво. Най-добре питайте в Басейнова дирекция.
По отношение собствения водоизточник: Необходимо е да подадете заявлене Басейнова дирекция, за намерението си да ползвате собствен водоизточник. Отговорът на заявката играе роля на предварителен договор за присъединяване, необходим за издаване на Разрешение за строеж.
След направа на сондажния кладенец следва да уведомите Басейнова дирекция. Отговорът играе роля на окончателен договор за присъединяване, необходим за въвеждане в експлоатация. И двете действия са безплатни.
Carthago delenda est.
- emilgrigorov
- Активен потребител
tempuss написа:...Аз не желая този излишен разход, тъй като предпочитам да изградя пречиствателна станция, каквито се използват на Запад...
В това изречение има поне две неточности. Първо- пречиствателното съоръжение не е по- евтино от изгребната яма (т.е. за какъв излишен разход става дума?). И второ- в доста западноевропейски страни не е допустимо използването на тези пречиствателни съоръжения. У нас това е допустимо.
Може да бъде предвидено такова съоръжение при положение, че то има къде да се заусти. Отпадните води, излизащи от него, са условно чисти води, но това не означава, че могат безконтролно да се изливат след него. Има варианти, които дават решение на въпроса и в случаите, когато няма къде да се заустят водите, но това трябва да обсъдите с наетия от Вас архитект. Предполам, че това е имал предвид колегата, когато Ви е казал, че трябва да има яма за събиране на водата и при наличие на такова съоръжение.
- bgarch
- Потребител
При всички случаи, третирането на отпадните води, независимо по какъв начин, следва да е част от проекта - в този смисъл не е "излишен разход". А това какво точно да се проектира е въпрос на договорка между Вас и проектантите - при спазване на нормативните изисквания, разбира се.
-
vdggbg - Активен потребител
bgarch написа:...И второ- в доста западноевропейски страни не е допустимо използването на тези пречиствателни съоръжения.
Аман от това механистично мислене.
Задай ми задача за степен на пречистване на отпадните води и аз за не повече от 72 часа ще ти намеря поне четири инженера "родно производство" които ще ти конструират до ниво детаил за изпълнение мини пречиствателно съоръжение за дом от едно семейство,а vdggbg (защото той в това е по силен от мен) ще ти намери изпълнител при така зададените показатели за най ниска цена. Остава юристите в този форум да помислят как да "заключат" в твърди клаузи договорите за изпълнение.
Западноевропейските държави които доста често споменаваш са решили задачите си чрез съответни нормативни актове с оглед най- лесният за функциониране на техният държавен апарат начин. Нищо не ни задължава ние тук да го повторим.
Аз определям какво е моя работа!
-
julyanvonemona - Старши потребител
julyanvonemona написа:...и аз за не повече от 72 часа ще ти намеря поне четири инженера "родно производство" които ще ти конструират до ниво детаил за изпълнение мини пречиствателно съоръжение за дом от едно семейство,.... ще ти намери изпълнител при така зададените показатели за най ниска цена.
Никога няма да престана да се удивлявам на собственото ни самочувствие за величие на фона на посраните ни з...ци. Затова се и дразним, като гледаме как другите постигат повече от нас, въпреки нашите страхотни качества и възможности на фона на тяхната посредственост. Тъй де, те ще кажат на бае ти Ганю кое как се прави!
Опитай се само да сътвориш това, за което пишеш и ще разбереш колко си далеч от истината.
А репликата ми за западноевропейските страни беше единствено в отговор на твърдението на питащия, че такива съоръжения се използват там, нищо повече не съм вложил в това.
- bgarch
- Потребител
bgarch написа:julyanvonemona написа:...и аз за не повече от 72 часа ще ти намеря поне четири инженера "родно производство" които ще ти конструират до ниво детаил за изпълнение мини пречиствателно съоръжение за дом от едно семейство,.... ще ти намери изпълнител при така зададените показатели за най ниска цена.
Никога няма да престана да се удивлявам на собственото ни самочувствие за величие на фона на посраните ни з...ци. Затова се и дразним, като гледаме как другите постигат повече от нас, въпреки нашите страхотни качества и възможности на фона на тяхната посредственост. Тъй де, те ще кажат на бае ти Ганю кое как се прави!
Опитай се само да сътвориш това, за което пишеш и ще разбереш колко си далеч от истината.
А репликата ми за западноевропейските страни беше единствено в отговор на твърдението на питащия, че такива съоръжения се използват там, нищо повече не съм вложил в това.
Да! Но със сегашния си пост влагаш! И влагаш именно защита на механистичното мислене в което те обвиних. Продължавам да държа на думите си!
Запомни от мен! Социумът е кръгла нула та бил той социума на Норвегия или на Съединените щати. Важното е как си взаимодействаме аз и ти, и какво ние мислим за насраните задници на тези или онези!И най важното! При създадената обстановка как можем да се възползваме от тях.
-
julyanvonemona написа:Запомни от мен! Социумът е кръгла нула та бил той социума на Норвегия или на Съединените щати.
С това категорично не мога да се съглася с теб! Основната причина на някои страни да са по- богати от други е наличието на "социум", осъзнат "социум" в тези общества.
Имал съм шанса да работя с германци и сред германци, казвам ти това от личен опит. Един по един те не ни превъзхождат, но за разлика от нас имат чувството за принадлежност към някаква общност, някакъв "социум", наречен от теб. И работят така, че резултатът от общата им работа се мултиплицира. Това е залегнало и в управлението на обществото им. А ние разсъждаваме и работим точно така, както си го казал ти в поста си:
Важното е как си взаимодействаме аз и ти, и какво ние мислим за насраните задници на тези или онези!И най важното! При създадената обстановка как можем да се възползваме от тях.
По този начин единици постигат много, за сметка на другите, но на фона на пълната беднотия това постижение не чини почти нищо, включително и за тях.
- bgarch
- Потребител
bgarch написа:По този начин единици постигат много, за сметка на другите, но на фона на пълната беднотия това постижение не чини почти нищо, включително и за тях.
Така е! Правилно си ме разбрал, но на тази земя най-важен съм АЗ за себе си и евентуално хората с които работя, съответно за мен най-розов е хоризонта разкрил се от МОЯТА камбанария. Не искам да се състезавам с никого освен по критерии които АЗ определям и хич не ме интересува дали в очите на другите съм преуспял или не! Важното е да ми е гот!
На този фон социумът (какъвто и да е той), е мат'рял, повече или по-малко годен за употреба.
-
Откъде тръгнахме, къде стигнахме... От една яма тръгнахме.
Ама все пак да довършим- напълно си прав. Много хора у нас разсъждават точно така. И затова България е неконкурентноспособна спрямо други страни, в които повечето хора са узрели да мислят за себе си и като част от някаква общност. Не за друго, а именно, за да прецакват заедно такива като нас. И го правят доста успешно.
Съветвам те да гледаш понякога програмите на NG. Скоро гледах едно филмче как ловуват лъвовете (по- точно- лъвиците). Ако всяка от тях сама се хвърли на лов, успехът й би бил минимален, т.е. застрашена е от гладна смърт. Но те ловуват в глутница, едни лъвици излизат в засада отстрани, други подгонват жертвата, трети имат ролята да я пресрещнат и повалят. После всички заедно я изяждат.
Ама все пак да довършим- напълно си прав. Много хора у нас разсъждават точно така. И затова България е неконкурентноспособна спрямо други страни, в които повечето хора са узрели да мислят за себе си и като част от някаква общност. Не за друго, а именно, за да прецакват заедно такива като нас. И го правят доста успешно.
Съветвам те да гледаш понякога програмите на NG. Скоро гледах едно филмче как ловуват лъвовете (по- точно- лъвиците). Ако всяка от тях сама се хвърли на лов, успехът й би бил минимален, т.е. застрашена е от гладна смърт. Но те ловуват в глутница, едни лъвици излизат в засада отстрани, други подгонват жертвата, трети имат ролята да я пресрещнат и повалят. После всички заедно я изяждат.
- bgarch
- Потребител
Да и в крайна сметка всички сме в ямата, затова е важно тук и сега!bgarch написа:Откъде тръгнахме, къде стигнахме... От една яма тръгнахме.....
-
julyanvonemona написа:Да и в крайна сметка всички сме в ямата, затова е важно тук и сега!bgarch написа:.............
Особено ти.
-
Melly - Старши потребител
Melly написа:julyanvonemona написа:Да и в крайна сметка всички сме в ямата, затова е важно тук и сега!bgarch написа:.............
Особено ти.
Я па таа и она ги яде същите, само дека си въобразява, че пие амброзия!
-
13 мнения
• Страница 1 от 1
|
|