начало

ВКС даде „зелена светлина“ на младшите магистрати да водят дела за законовия размер на заплатите си ВКС даде „зелена светлина“ на младшите магистрати да водят дела за законовия размер на заплатите си

Неплатен в срок обикновен фиш

Дискусии и казуси в областта на административното право и процес
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Неплатен в срок обикновен фиш

Мнениеот hobit » 31 Май 2014, 22:50

Какви са евентуалните последици за мен когато ме спрат от КАТ и се установи, че имам неплатен в срок обикновен фиш? Ясно е, че на основание чл.186 ал.7 от ЗДвП ако глобата не е платена в 7-дневен срок от датата на издаването му, се смята за влязло в сила НП и се изпраща за събиране от публичен изпълнител.
Доколкото ми е известно, ченгетата в този случай изземват СУМПС на основание чл.190 ЗДвП направо на пътя.
Това тяхно действие законно ли е, след като основанията за ПАМ са подробно изброени в отделна глава от закона, а чл.190 е последен в ЗДвП, сложен е в главата за Администативнонаказателна отговорност и има преди всичко информационен характер.
hobit
Младши потребител

Re: Неплатен в срок обикновен фиш

Мнениеот kuzdov » 02 Юни 2014, 02:56

Не знам откъде черпиш тая информация, ама не съм чул да се изземват СУМПС на основание чл. 190 от ЗДвП. Ще получиш още един акт, а глобата ще ти я вземат с данъците или ще я платиш като идеш да си сменяш книжката някой ден.
"Quis custodiet ipsos custodes?"
kuzdov
Потребител

Мнениеот hobit » 02 Юни 2014, 12:08

kuzdov написа:Не знам откъде черпиш тая информация, ама не съм чул да се изземват СУМПС на основание чл. 190 от ЗДвП. Ще получиш още един акт, а глобата ще ти я вземат с данъците или ще я платиш като идеш да си сменяш книжката някой ден.

Това, че не сте чувал, не означава че не се прилага от катаджиите в област Z. Имат устни указания от местния шериф в КАТ на това основание да отнемат СУМПС за неплатена глоба по фиш.
Не разбрирам за какво трябва да получа още един АУАН - първо, до момента нямам АУАН, а фиш и второ - чл.190 ал.3 не е санкционна норма и в нея не се предвижда наказание, налагано по административен ред.
hobit
Младши потребител

Мнениеот B_Simeonov » 02 Юни 2014, 13:13

Казусът Ви не е уреден в Закона за ДвП. Основанието за прилагане на ПАМ препраща към чл.157, ал.8 от ЗДвП, а той касае замяната на контролния талон с НП за срок от един месец. Фишът се приравнява на НП само по отношение на принудителното изпълнение, т.е. действията на дл.лица в гр.Z са незаконосъобразни.
B_Simeonov
Младши потребител

Мнениеот kuzdov » 05 Юни 2014, 18:15

Напротив, съвсем уреден си е. СУМПС се отнема по силата на чл. 171, т.1, б. "д", но не и на улицата от проверяващия, а със заповед на АНО съгласно чл. 172, ал. 1 от ЗДвП. Т.е. при справка и установяване, че не е заплатена дължимата глоба се съставя АУАН за нарушение на чл. 157, ал.8 и се отнема контролния талон. След като получи акта АНО издава мотивирана заповед на основание горните членове и с призовка нарушителят се вика в съответната служба да си предаде СУМПС (може и районния инспектор да му я връчи).
"Quis custodiet ipsos custodes?"
kuzdov
Потребител

Мнениеот hobit » 06 Юни 2014, 14:37

kuzdov написа:Напротив, съвсем уреден си е. СУМПС се отнема по силата на чл. 171, т.1, б. "д", но не и на улицата от проверяващия, а със заповед на АНО съгласно чл. 172, ал. 1 от ЗДвП. Т.е. при справка и установяване, че не е заплатена дължимата глоба се съставя АУАН за нарушение на чл. 157, ал.8 и се отнема контролния талон. След като получи акта АНО издава мотивирана заповед на основание горните членове и с призовка нарушителят се вика в съответната служба да си предаде СУМПС (може и районния инспектор да му я връчи).

Ако правилно ви разбирам, според вас ако ченгето на пътя установи, че не съм си платил глобата по обикновения фиш, то ми съставя АУАН за нарушение на чл.157 ал.8 и ми отнема контролния талон. Само, че при внимателен прочит на този член и алинея, както и на ал.6 от същия член, законодателят е предвидил отнемане на контролния талон и замяната му от АУАН, респективно НП за срок от 1 месец, т.е. това е при административно нарушение, санкционирано по общия ред. Когато същото нарушение е санкционирано чрез издаване на фиш, то контролен талон не се отнема, т.е. и цитираните по-горе норми са неприложими, защото разглеждат единствено случая с отнет контролен талон. Разширително тълкуване на тези норми няма право да прави нито катаджията на пътя, нито н-к КАТ, нито който и да било съд. Според мен става въпрос за пропуск от страна на законотвореца, нищо че ЗДвП е редактиран над 40 пъти досега. Неприложим е и чл.190 ал.3, защото неплащането на глоба не е класифицирано като административно нарушение. В този ред, считам, че дори и издадената заповед за ПАМ ще бъде незаконосъобразна. Единствения начин за събиране на глобата е упоменат в чл.186 ал.7 - от публичен изпълнител.
hobit
Младши потребител

Назад към Административно право