начало

ВКС даде „зелена светлина“ на младшите магистрати да водят дела за законовия размер на заплатите си ВКС даде „зелена светлина“ на младшите магистрати да водят дела за законовия размер на заплатите си

Официален документ ли е УДОСТОВЕРЕНИЕТО?

Дискусии и казуси в областта на административното право и процес
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Официален документ ли е УДОСТОВЕРЕНИЕТО?

Мнениеот bryda » 13 Фев 2014, 17:35

Здравейте!
Не съм юрист, и моля да ми разясните статута на Удостоверение, издадено след завършване на езиков курс на обучение и след успешно положен изпит!
Има ли разлика между Удостоверение и Сертификат, издавани по същия повод?
Имаме предвид, че чуждите езици които изучаваме са ключова компетентност, а не професия, поради което не е нужно лицензирането на една езикова школа в МОН или НАПОО.
Благодаря ви, предварително!
bryda
Младши потребител

Re: Официален документ ли е УДОСТОВЕРЕНИЕТО?

Мнениеот TheOldMan » 13 Фев 2014, 20:11

В по-широк смисъл удостверението удостоверява някакъв факт, а сертификата удостоверява че даденото нещо съответства на някакви норми.
Т.е. може да имате удостверение, че сте завършили дадената школа с дадена оценка, но това значи само толкова. Докато сетификата би трябвало да значи, че сте квалифициран и имате знанията, необходими за покриване на някакъв критерий.
Т.е. едното е удостоверение, че сте прочели 5 книги (издаващия сертификата лично се е убедил, че сте ги прочели - гледал ви е как четете всяка една страница), а другото е че покривате знанията за ниво A1 на даден език примерно. Тъй като нивата за "знаене" на даден език са точно определени, знае се какво трябва да е начуил даден индивид за да покрие изискванията за дадено ниво, и издаващия орган издава сертификат, че приносителя ги е покрил, и това е проверено по някакъв начин.
Аз мога да издам удостверение, че точно аз съм произвел .... един водомер примерно. И "си залагам главата" че тоя водомер работи. Но той работи така, както аз съм решил че трябва да работи. Примерно той мери в бирени халби за 18.5 минути. Така ми е трябвало, така съм го направил, може пък и някой друг да има нужда от такъв водомер, знам ли...
Докато сетификата ще декларира, че водомера отговаря на БДС, ЕН, DIN или еди-кой си там нормативен документ, който е регламентирал как трябва да мери даден водомер - какви дебити, каква грешка в измерванията, каква дълготрайност ще има, и че ще мери точно в литри в секунда или кубически метри в час...
Аз така го разбирам.
Аз не съм юрист. Ползвайте съветите ми на своя отговорност!
TheOldMan
Активен потребител

Мнениеот momchilmm » 16 Мар 2014, 01:39

Всъщност доста добре обяснено.

Аз имам малък опит с дефинията за удостоверение, според съдебната практика:

Удостоверението е свидетелстващ официален документ с материална доказателствена сила, че към даден момент (дата), фактите предмет на удостоверителното изявление на органа, издал документа, са се осъществили така, както се твърди в него (т.е. преди издаването на удостоверението нещо трябва да се е случило).
momchilmm
Младши потребител

Мнениеот galq_law » 25 Мар 2014, 14:36

Официален документ е този издаден от длъжностно лице в кръга на службата му по установени форма и ред и съставлява доказателство за изявленията пред него и за извършените от него и пред него действия.
Не намирам нормативен акт, който да предоставя материална компетентност на издател-езикова школа, нито форма и ред за съставянето на такова удостоверение. За мен то не е официален документ.
Взаимоотношенията между адвоката и неговия клиент или колега се градят на основата на доверието.
galq_law
Младши потребител

Назад към Административно право