начало

ВКС даде „зелена светлина“ на младшите магистрати да водят дела за законовия размер на заплатите си ВКС даде „зелена светлина“ на младшите магистрати да водят дела за законовия размер на заплатите си

Паркомясто в подземен гараж

Казуси за недвижими имоти

Паркомясто в подземен гараж

Мнениеот bastard » 03 Мар 2013, 14:25

Отново тази толкова дискутирана тема за паркоместата. Четох някаква статия в "Труд и право", в която се твърдеше, че щом паркомястото било в подземен гараж не била нищожна прехвърлителната сделка. Вие как мислите? Аз съм на мнение, че независимо дали паркомястото е в общите части на УПИ-то или на подземния гараж, сделката е все нищожна. Подземния гараж са общи части (с изключение на обособените обекти - гаражи).
Направо се чудя как ги вписват въобще такива сделки. Нотариуса, че изповядва, без да го интересува нищожна ли е или не, е разбираемо по обясними причини, ама съдията по вписване защо го е вписал не знам.

Още по странното е, че в описанието на имота в имотния регистър пише "самостоятелен обект в сграда, площ по документи х кв.м., паркомясто 99999/част от подземния гараж с площ от 1000 кв.м."

Че то ако беше самостоятелен обект в сграда, трябваше да има кадастрален идентификатор. А то няма.Избрали са си едно място в подземния гараж, ударили 2 линии блажна боя и айде вече имаме самостоятелен обект в сграда и ще го продаваме. Това според мен е нищожна сделка отвсякъде.

За наем на паркомясто има мнения, че било допустима сделка. Дори да е допустима, то си мисля, че наемът трябва да се сключи с решение на управителен орган на етажната собственост, защото предмет е някаква част от общите части.
bastard
Потребител

Re: Паркомясто в подземен гараж

Мнениеот n_ikito » 04 Мар 2013, 12:08

bastard написа:Отново тази толкова дискутирана тема за паркоместата. Четох някаква статия в "Труд и право", в която се твърдеше, че щом паркомястото било в подземен гараж не била нищожна прехвърлителната сделка. Вие как мислите? Аз съм на мнение, че независимо дали паркомястото е в общите части на УПИ-то или на подземния гараж, сделката е все нищожна. Подземния гараж са общи части (с изключение на обособените обекти - гаражи).
Направо се чудя как ги вписват въобще такива сделки. Нотариуса, че изповядва, без да го интересува нищожна ли е или не, Към този момент това би трябвало сериозно да го интересува, чл.574 ГПК ги задължавае разбираемо по обясними причини, ама съдията по вписване защо го е вписал не знам.В правния мир 'върви' една обезпокоителна тенденция на неглижиране и 'обезценяване' на фигурата на 'съдията по вписванията'....все по-често, резонни и обосновани откази се отменят с мотив...'не е тяхна работа'

Още по странното е, че в описанието на имота в имотния регистър пише "самостоятелен обект в сграда, площ по документи х кв.м., паркомясто 99999/част от подземния гараж с площ от 1000 кв.м." Нищо странно няма....т.нар. 'имотен регистър' в електронният му вид се 'пълни' от 'лелките' на АВ....няма ефективен контрол и отговорност за съдържанието.....всеки 'разумен' човек би следвало да се запознае със съдържанието на акта /хартиения/ и сам да си направи извод за евентуалното му действие

Че то ако беше самостоятелен обект в сграда, трябваше да има кадастрален идентификатор. А то няма.Избрали са си едно място в подземния гараж, ударили 2 линии блажна боя и айде вече имаме самостоятелен обект в сграда и ще го продаваме. Това според мен е нищожна сделка отвсякъде.

За наем на паркомясто има мнения, че било допустима сделка. Дори да е допустима, то си мисля, че наемът трябва да се сключи с решение на управителен орган на етажната собственост, защото предмет е някаква част от общите части.
n_ikito
Активен потребител

Мнениеот vdggbg » 05 Мар 2013, 20:07

Стига, моля ви... Значи - с няколко реда тухли, или с два листа картон, или с парче стъкло - може, а с блажна боя - не може? Никакво абстрактно мислене... Не е никак сложно, от техническа гледна точка, да се обособи едно паркомясто като самостоятелен обект - горе-долу по същия начин, по който се обособява един самостоятелен търговски обект в мола, например. Паркоместата - общи части? Към какво ще да са принадлежащи тия общи части? Представете си един вегетарианец - влиза в магазина, иска да си купи марули. Казват му - добре, ама марулите вървят с парче луканка - няма как... Не е редно, някак си.
Аватар
vdggbg
Активен потребител

Мнениеот Melly » 05 Мар 2013, 20:27

vdggbg написа:Стига, моля ви... Значи - с няколко реда тухли, или с два листа картон, или с парче стъкло - може, а с блажна боя - не може? Никакво абстрактно мислене... Не е никак сложно, от техническа гледна точка, да се обособи едно паркомясто като самостоятелен обект - горе-долу по същия начин, по който се обособява един самостоятелен търговски обект в мола, например. Паркоместата - общи части? Към какво ще да са принадлежащи тия общи части? Представете си един вегетарианец - влиза в магазина, иска да си купи марули. Казват му - добре, ама марулите вървят с парче луканка - няма как... Не е редно, някак си.

Тези разсъждения са неподходящи в случая.
"Понякога седя и си мисля...а понякога просто си седя."
http://vbox7.com/play:68f9c028
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот vdggbg » 05 Мар 2013, 20:40

Натам вървят нещата. Ето - и в последното изменение на ЗУТ подухна нататък. Някои нотариуси са изпреварили събитията, просто.
Аватар
vdggbg
Активен потребител

Мнениеот petko_a » 05 Мар 2013, 21:45

Много добре! Да имаме и ние повечко работа. И да впишат в закон, че ако се изтрият боите на границите, само правоспособни лица за дейности по кадастър могат да ги възстановяват! С протокол. :wink:
petko_a
Потребител

Мнениеот n_ikito » 05 Мар 2013, 21:59

vdggbg написа:Натам вървят нещата. Ето - и в последното изменение на ЗУТ подухна нататък. Някои нотариуси са изпреварили събитията, просто.

По скоро някой нотариуси, не изпускат сделка...упс, такса....
n_ikito
Активен потребител

Мнениеот Melly » 05 Мар 2013, 23:40

n_ikito написа:
vdggbg написа:Натам вървят нещата. Ето - и в последното изменение на ЗУТ подухна нататък. Някои нотариуси са изпреварили събитията, просто.

По скоро някой нотариуси, не изпускат сделка...упс, такса....

Именно...
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот emilgrigorov » 06 Мар 2013, 08:58

vdggbg написа:Стига, моля ви... Значи - с няколко реда тухли, или с два листа картон, или с парче стъкло - може, а с блажна боя - не може? Никакво абстрактно мислене... Не е никак сложно, от техническа гледна точка, да се обособи едно паркомясто като самостоятелен обект - горе-долу по същия начин, по който се обособява един самостоятелен търговски обект в мола, например. Паркоместата - общи части? Към какво ще да са принадлежащи тия общи части? Представете си един вегетарианец - влиза в магазина, иска да си купи марули. Казват му - добре, ама марулите вървят с парче луканка - няма как... Не е редно, някак си.

Нека ти напомня, че в курса на обучение в юридическите факултети не са включени такива дисциплини, като математика, логика, и други общообразователи такива. Набляга се предимно на безпочвено високо самочувствие и свещена простота. Систем еррор, един вид.
Carthago delenda est.
emilgrigorov
Активен потребител

Мнениеот vdggbg » 06 Мар 2013, 20:59

Не е там въпросът, а и е малко грубо, обективно погледнато. Ние сме тук на гости. Писането на закони не е работа на юристите - особено напоследък. За съжаление.
Аватар
vdggbg
Активен потребител

Мнениеот julyanvonemona » 06 Мар 2013, 22:06

За да се приеме че паркоместтото е самостоятелен обект, той трабва да бъде таКЪво или по закон или по своето естество. По закон - очевидно не е, по своето естество естество - също! Ако бъде оградено дори и със сапунена пяна то вече престава да е парко место.
Аз определям какво е моя работа!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот Melly » 06 Мар 2013, 23:13

julyanvonemona написа:За да се приеме че паркоместтото е самостоятелен обект, той трабва да бъде таКЪво или по закон или по своето естество. По закон - очевидно не е, по своето естество естество - също! Ако бъде оградено дори и със сапунена пяна то вече престава да е парко место.

Абе, не ги разбираш тези работи..., що ли продължаваш да се пънеш и да повтаряш, че водата е мокра...? :lol: :lol: :lol:
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот bird_of_paradise » 06 Мар 2013, 23:48

n_ikito написа:В правния мир 'върви' една обезпокоителна тенденция на неглижиране и 'обезценяване' на фигурата на 'съдията по вписванията'....все по-често, резонни и обосновани откази се отменят с мотив...'не е тяхна работа'

Поднасям извинения и личните си уважения към съдията по вписвания, но:
Съдията по вписванията може да осъществява контрол върху подлежащия на вписване акт само в рамките,установени в Правилника за вписванията,който нормативен акт очертава пределите на неговите правомощия.По смисъла на чл.32а П. съдията по вписванията следва да извърши проверка дали е представен подлежащ на вписване акт по смисъла на чл.4 и дали този акт отговаря на изискванията на чл.6 от правилника /дали е съставен в предвидената от закона и Правилника за вписванията форма и има необходимото съдържание/. Проверката дали съдържащите се в обективирания с нотариалния акт договор волеизявления на сключилите договора лица съответствуват на изискванията на закона,а оттам и налице ли е порок на договора,който да обуслови неговата недействителност по смисъла на чл.26 и чл.27 ЗЗД не се извършва по реда на чл.32а П.. Съдията по вписванията може да откаже вписването на акта само ако същият не подлежи на вписване съгласно изискванията на чл.3,чл.4 и чл.5 от правилника или няма предвиденото в чл.6 съдържание,но не е компетентен да осъществи контрол върху действителността на вписвания акт и не може да откаже вписване по причина,че счита договора,обективиран в представения за вписване нотариален акт за нищожен. В същия смисъл е и определение №109/05.03.2009г. по ч.т.д.№375/2008г. на І ТО на ТК на ВКС...
.......Отказът да бъде извършено вписването е обоснован единствено от съображения за нищожност :D на обективираната в нотариалния акт прехвърлителна сделка,какъвто контрол съдията по вписванията не е компетентен да осъществи,тъй като контролът за действителността на договорите се осъществява само по съдебен ред :wink: .
Обжалваното определение,както и потвърденият с него отказ на съдията по вписванията следва да бъдат отменени като неправилни и вместо това бъде постановено вписване на съставения на 02.06.2011г. нотариален акт,той като същият отговаря на всички установени в чл.4 и чл.6 от Правилника за вписванията изисквания

Не е неглижиране, нито е обезценяване- просто за прогласяване никожност на сделка си трябва съд, Р след исково производство. Охранителното е далеч от тази същина.

Направо се чудя как ги вписват въобще такива сделки. Нотариуса, че изповядва, без да го интересува нищожна ли е или не, е разбираемо по обясними причини, ама съдията по вписване защо го е вписал не знам.

Неправилно разглеждате тази фигура. Ако нотариусът откаже да изповяда сделката, то няма да търсите вина в съдията по вписванията, защото няма да бъде поставен в положение да откаже, и отказът му всякога( може и да има потвърждаване, но да не знам за това) да бъде отменен, заради "съвършенството" на нормите.
С това, което се работи към момента проблемите стоят в първия по веригата, защото както вече уточних втория е безгласна буква.
А, страните по сделката си залагат една бомба, която не знаят в кой момент ще избухне, защото съдебните актове по този въпрос все още не са безпротиворечиви и константни.
"Човек е дълго изречение, написано с много любов и вдъхновение, ала пълно с правописни грешки.”
bird_of_paradise
Активен потребител

Мнениеот n_ikito » 07 Мар 2013, 09:24

bird_of_paradise написа:Не е неглижиране, нито е обезценяване- просто за прогласяване никожност на сделка си трябва съд, Р след исково производство. Охранителното е далеч от тази същина.

Със цитираното определение, съм напълно съгласен. Нямах това предвид. Не ми се 'пускат' линкове, но какво ще кажеш за 'вписан' от съда акт в който..... "АЗ си учредявам вещно право върху мой имот"....защо съдията по вписванията не може да преценява предмета на акта, недвижим имот ли е и от там подлежи ли на вписване ?????
n_ikito
Активен потребител

Назад към Имотни казуси