начало

Правна уредба на споразуменията за избор на съд по граждански и търговски дела Правна уредба на споразуменията за избор на съд по граждански и търговски дела

Постановление 21 на ЦК на БКП от 1963 г. и § 4 от ЗСПЗЗ

Казуси за недвижими имоти

Постановление 21 на ЦК на БКП от 1963 г. и § 4 от ЗСПЗЗ

Мнениеот kleines » 23 Фев 2013, 22:12

Здравейте,

искам да попитам за колегиално мнение по следния въпрос. Приобретател съм на имот, придобит по реда на § 4 от ЗСПЗЗ (с построена сграда в него), предоставен на праводателя ми за ползване по силата на постановление № 21 на ЦК на БКП. Навремето са му дали 1 декар "пустееща земя", за което има удостоверение и моят праводател през годините е облагородил земята, посадил е трайни насаждения - лозе и т.н.
Впоследствие е придобил 600 квадрата от този декар, съгл. § 4 от ЗСПЗЗ. Другите 400 квадрата са собственост на Общината.

Въпросът ми е следния: Като държател имам ли право да искам от Общината стойността на подобренията върху имота или алтернативно неоснователно обогатяване, защото са му дали пустееща земя, а сега имат облагородено УПИ с трайни насаждения?
Мога ли да предявя иска от мое име като приобретател на имота? Мерси предварително за мненията.

Съгласно § 4в. от ЗСПЗЗ лицата, извършили подобрения върху имотите, подлежащи на връщане, имат правата по чл. 72 от Закона за собствеността. Попадат ли тези 400 квадрата в тази хипотеза? Те не подлежат на връщане на предходния собственик, защото никой не е предявявал претенции досега, но пък са си собственост на общината, не са мои.
kleines
Потребител

Re: Постановление 21 на ЦК на БКП от 1963 г. и § 4 от ЗСПЗЗ

Мнениеот Melly » 23 Фев 2013, 23:04

Съгласно § 4в. от ЗСПЗЗ лицата, извършили подобрения върху имотите, подлежащи на връщане, имат правата по чл. 72 от Закона за собствеността. Попадат ли тези 400 квадрата в тази хипотеза? Те не подлежат на връщане на предходния собственик, защото никой не е предявявал претенции досега, но пък са си собственост на общината, не са мои.

Не можете да се ползвате от горната хипотеза по простата причина, че сте приобретател по сделка. Правото по §4в ЗСПЗЗ е принадлежало на вашия праводател, но той вече не е носител на същото - отчуждил е признатата му по §4 ЗСПЗЗ собственост.
"Понякога седя и си мисля...а понякога просто си седя."
http://vbox7.com/play:68f9c028
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот kleines » 23 Фев 2013, 23:21

Тоест да разбирам, че той дори и да заведе иск в момента, същият би бил неоснователен, защото той е отчуждил своя имот? Че какво значение има това за другия имот? Той си е придобил имот по силата на параграф 4, отчуждил го е. Останалата част от имота с подобрения си остава собственост на Общината. Не ми се струва логично да му се е погасило правото, само защото е отчуждил собствеността си.

А какво би станало ако заведе такъв иск, докато все още е собственик и докато се води процеса го отчужди?

А може ли общината ми предявят възражение за плодовете, защото съгласно § 4 правото на ползване върху тези земи се прекратява, но въпреки това, моят праводател си го е владял, ползвал и т.н.?
kleines
Потребител

Мнениеот Melly » 23 Фев 2013, 23:28

Що за въпроси от колега, а? 8)

П.П. Поне с такова впечатление съм останала, че сте колега. В случай, че греша - поправете ме.
Последна промяна Melly на 23 Фев 2013, 23:34, променена общо 1 път
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот kleines » 23 Фев 2013, 23:33

Е хайде сега :D , това си е специфична материя, която не се учи в университета. Ако все още е собственик и заведе иск и после отчужди имота, мисля, че няма проблем. Опасявам се обаче, че общината може да предяви насрещна претенция за плодовете.

Но наистина ли смятате, че му се е погасило правото да иска стойността на подобренията върху останалите 400 квадрата, само защото е отчуждил собствените си 600 квадрата, придобити по реда на параграф 4.
kleines
Потребител

Мнениеот Melly » 23 Фев 2013, 23:36

kleines написа:.........
Но наистина ли смятате, че му се е погасило правото да иска стойността на подобренията върху останалите 400 квадрата, само защото е отчуждил собствените си 600 квадрата, придобити по реда на параграф 4.

ДА!
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот kleines » 23 Фев 2013, 23:45

Като юрист с доста по-голям стаж от моя оценям високо мнението Ви, но бих Ви помолила все пак да споделите откъде черпите аргументи за това Ваше мнение. Благодаря!

Ако може да споделите и мнение за плодовете и за прехвърлянето на имота в течение на процеса. Правилни ли са ми съжденията?

Основателен ли ще бъде иска при положение, че никой не е тръгнал да го отстранява от имота съгласно чл. 34 от ЗСПЗЗ?

Колега съм да. 8) За съжаление нямам никакъв опит в тази материя.
kleines
Потребител

Мнениеот Melly » 24 Фев 2013, 00:30

Само едно уточнение - не бях обърнала внимание, че като непотърсени по реституционния закон имоти с характер на земеделски земи правото на собственост на останалите 400 кв. м. е възникнало в патримониума на общината. Същата по силата на законова разпоредба придобива собствеността заедно с подобренията/плодовете. Та, дори и вашият праводател да не беше отчуждил правото си (надявам се да му е било признато със Заповед на Кмета) той не би могъл да докаже основателност на претенцията си срещу Общината относно обещетение за плодовете от облагородяване на пустеещата земя. Такова право (чл.72 ЗС) той би имал, ако съществуваше конкуренция на права с реституирани собственици. Очевидно случаят не е такъв.
А защо приобретател по сделка няма правен интерес да предяви иск по чл.72 ЗС е освен правно, но и житейски логично - вие не сте допринесли със собствен труд за облагородяването на тази земя, раздадена на ползвателите по силата на цитираното постановление на МС. :wink:
Последна промяна Melly на 24 Фев 2013, 00:46, променена общо 1 път
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот kleines » 24 Фев 2013, 00:45

Струва ми се, че пропускате факта, че той е отчуждил само своите собствени придобити 600 квадрата. Останалите 400 собственост на общината никога не са били негови, съответно няма как да ги отчужди. Правото му на собственост върху 600-те квадрата му е признато с констативен нотариален акт, който пък е издаден на основание Удостоверение от Общински народен съвет от 1963 г., заповед на кмета, че има право да придобие до 600 квадрата и платежно че е платил цената за земята по цените определени от общината. :roll: Евентуално неоснователно обогатяване може би да търси... ще се мисли допълнително.

Иначе за приобретателя че няма право съм съгласна на 100 %.

Лека вечер!
kleines
Потребител

Мнениеот Melly » 24 Фев 2013, 00:56

kleines написа:..........Евентуално неоснователно обогатяване може би да търси... ще се мисли допълнително.

НО срещу Общината... :roll: Струва ми се доста измъчена една такава конструкция.
Аватар
Melly
Старши потребител

Назад към Имотни казуси