Здравейте,
нов съм във форума и ще се радвам да ми помогнете, защото вече имам 2 консултации и нямам единно мнение по този казус. Накрадко:
харесах си имот, който бих желал да закупя и да строя в бъдеще къща.
В хода на проучването открих, че имота е дарен от баба и дядо на внук. След това е продаден от внука на трето лице преди 7 години. Дядото все още е жив, оказа се, че внука освен баща има и леля (тя е накъде в чужбина). Всички или доста голяма част от имотите са дарени от бабата и дядото на бащата, а лелята не е дарявана. Има ли риск в покупката, т.е. лелята да претендира след откриване на наследството или дядото да развали дарение, което е продадено толкова отдавна? При наличие на добросъвестно владение (т.е. не съм сигурен дали попада в тази графа - нотариален акт и владян от 7 години) на сегашния собственик има ли риск? Ако купя имота има ли начин да се защитя?
Ще бъда много благодарен на компетентни съвети.
- Дата и час: 26 Ное 2024, 05:45 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Проблемен Имот
|
|
5 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Проблемен Имот
yulianstefanov написа:Здравейте,
нов съм във форума и ще се радвам да ми помогнете, защото вече имам 2 консултации и нямам единно мнение по този казус. Накрадко:
харесах си имот, който бих желал да закупя и да строя в бъдеще къща.
В хода на проучването открих, че имота е дарен от баба и дядо на внук. След това е продаден от внука на трето лице преди 7 години. Дядото все още е жив, оказа се, че внука освен баща има и леля (тя е накъде в чужбина). Всички или доста голяма част от имотите са дарени от бабата и дядото на бащата, а лелята не е дарявана. Има ли риск в покупката, т.е. лелята да претендира след откриване на наследството или дядото да развали дарение, което е продадено толкова отдавна? При наличие на добросъвестно владение (т.е. не съм сигурен дали попада в тази графа - нотариален акт и владян от 7 години) на сегашния собственик има ли риск? Ако купя имота има ли начин да се защитя?
Ще бъда много благодарен на компетентни съвети.
Няма от какво да се притеснявате - купувайте.
В случай на "щение" от пряката наследница да атакува подарените имоти, то конкретния имот не попада в хипотезата на отмяна на дарение с приобретател внука, още по-малко в хипотеза на разваляне на сключения преди 7 години с трето лице договор за продажба на същия.
Успех!
-
Melly - Старши потребител
Много благодаря за отговора!
Да разбирам ли, че казуса е същия като този:
http://www.lex.bg/forum/viewtopic.php?f=7&t=3097&p=23411&hilit=darenie+%D0%B4%D0%B0%D1%80%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%B5#p23419
както и примера даден вътре?
А какво става с дядото, който е жив и дали може да развали дарението (впредвид, че бабата е починала преди 1-2 години)?
извинявам за доуточняващите въпроси но тази терминология за мен е малко объркваща. Прочетох чл. 31 от ЗН което още повече ме обърка, а като капак 2-те консултации при адвокати са тотално противоположни.
Благодаря много!
http://www.lex.bg/forum/viewtopic.php?f=7&t=3097&p=23411&hilit=darenie+%D0%B4%D0%B0%D1%80%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%B5#p23419
А какво става с дядото, който е жив и дали може да развали дарението (впредвид, че бабата е починала преди 1-2 години)?
извинявам за доуточняващите въпроси но тази терминология за мен е малко объркваща. Прочетох чл. 31 от ЗН което още повече ме обърка, а като капак 2-те консултации при адвокати са тотално противоположни.
Благодаря много!
- yulianstefanov
- Нов потребител
yulianstefanov написа:Много благодаря за отговора!
Благодаря много!
Всеки казус има своята специфика, но от казаното до тук:
следва принципен отговор - ищец по искова претенция за отмяна на дарение не може да обоснове пасивната легитимация на ответник поради факта, че имотът не е в патримониума на дарения внук от преди 7 години. Казано на обикновен език - правоотношенето възникнало от дарствения акт е вече погасено.yulianstefanov написа:.....открих, че имота е дарен от баба и дядо на внук. След това е продаден от внука на трето лице преди 7 години.
В случай, че наистина искате да придобиете този имот, съветвам да се движите "ръка за ръка" с колега адвокат от момента на проучване на историята му до момента на финализиране на сделката пред нотариус.
Успех!
-
Melly - Старши потребител
Здравейте,
благодаря за съветите, които ми дадохте.
Все пак се оказа проблемен имота и не го закупих.
по скица 1272 м2, по нотариален акт 1040, а съседа се оказа че има НА по давност за 167 м2 (една ивица от 5 м), който акт е от 10 години и не е отразен никъде в АВ, АГКК, община и т.н.
Проблемите са толкова много, че е невъзможно да бъдат оправени от когото и да е било.
Блгодаря отнов за консултациите!
благодаря за съветите, които ми дадохте.
Все пак се оказа проблемен имота и не го закупих.
по скица 1272 м2, по нотариален акт 1040, а съседа се оказа че има НА по давност за 167 м2 (една ивица от 5 м), който акт е от 10 години и не е отразен никъде в АВ, АГКК, община и т.н.
Проблемите са толкова много, че е невъзможно да бъдат оправени от когото и да е било.
Блгодаря отнов за консултациите!
- yulianstefanov
- Нов потребител
5 мнения
• Страница 1 от 1
|
|