Здравейте,
Живея в имот под наем заедно с още едно момче. Двамата сме студенти. Имаме сключен договор за наем с продължителност 9 месеца (до юни включително). Имотът е предоставен от агенция. От едната страна сме аз и той (наематели) и от друга - наемодателя. Договорът не е нотариално заверен.
Съквартиранта ми се налага да прекъсне обучението си и следователно да напусне квартирата. Искам да попитам какво следва от тук нататък? Договорът възможно ли е да бъде прекратен?
Договора:
http://i46.tinypic.com/sxehp2.jpg
http://i50.tinypic.com/zwz6kn.jpg
Благодаря.
- Дата и час: 26 Ное 2024, 05:28 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Договор за наем
|
|
16 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Договор за наем
Съквартиранта ми отпада. Тоест спира да изплаща половината наем.
Искам да освободим квартирата без да имаме проблеми после.
Какви са вариантите?
Благодаря.
Какви са вариантите?
Благодаря.
- full_bass
- Младши потребител
full_bass написа:Съквартиранта ми отпада. Тоест спира да изплаща половината наем.
Какви са вариантите?
Благодаря.
А аз да отида в друга квартира.
Варианта за заместник отпада, защото няма желаещи по това време на година да сменят квартира.
Благодаря.
- full_bass
- Младши потребител
Все още се надявам на компетентен отговор.
Благодаря.
Благодаря.
- full_bass
- Младши потребител
Случаят ви не е съвсем за форум, може би затова никой не ви отговаря. Очевидно минималното което ще загубите от предсрочното прекратяване на договора е предоставеният при сключването му депозит. Това виждам като единствена уговорена последица от прекратяването. Наемодателят винаги може да търси допълнително обезщетение по съдебен ред.
- tokvil
- Младши потребител
Само не мога да разбера кой мъдър мозък ви посъветва да сключите срочен договор за наем?
Чл. 238. от ЗЗД "Ако договорът за наем е без определен срок, всяка от страните може да се откаже от него, като предизвести другата един месец по-рано. Но ако наемът е уговорен на ден - достатъчно е предупреждение от един ден."
Сега виждате ли разликата???
А да не говорим че чл.4 от раздел III на договора е доста категоричен. Междудругото, договорът за наем е изцяло в полза на наемодателя.Съжалявам,но да се бяхте консултирали преди да подпишете договора.
Чл. 238. от ЗЗД "Ако договорът за наем е без определен срок, всяка от страните може да се откаже от него, като предизвести другата един месец по-рано. Но ако наемът е уговорен на ден - достатъчно е предупреждение от един ден."
Сега виждате ли разликата???
А да не говорим че чл.4 от раздел III на договора е доста категоричен. Междудругото, договорът за наем е изцяло в полза на наемодателя.Съжалявам,но да се бяхте консултирали преди да подпишете договора.
- punisher
- Потребител
Имотът беше предоставен от агенция, на която платихме половината от наема (150 лв.) ние - наемателите и 150 лв. наемодателя.
Договорът ни в този случай, бива ли валиден след като не е нотариално заверен?
Договорът ни в този случай, бива ли валиден след като не е нотариално заверен?
- full_bass
- Младши потребител
full_bass написа:Договорът ни в този случай, бива ли валиден след като не е нотариално заверен?
Бива Стига с тоя фетиш към "нотариата".
- tokvil
- Младши потребител
karanedeff написа:poli_g написа:ако не се впише- какво следва?
Знаем, че по начало договора за наем е неформален - писмената форма е необходима не за съществуването му, а за доказването.
Вписването му има различни последици - едната е гласност, а другите чл.237 ЗЗД , които са много по важни за наемателяда се , че ме развесели.
зависи на коя страна си - на наемодателя или на наемателя - може и да не ти е до смях
А за да се впише подписите трябва да са с нотариална заверка - чл. 3 ПВп
http://inscribe.free.bg/cgi-php/phpbb3/index.php
-
karanedeff - Активен потребител
Добре. Отговорността върху нас двамата ли ще падне или само върху този, който не иска да плаща? Какво ще ме посъветвате да направя?
- full_bass
- Младши потребител
Защо не поговорите най-напред с наемодателя/хазяйна и не разберете как приема той прекратяването на договора и какви са намеренията му за действие...?
И двамата дължите наемната цена, респ. неустойката/обезщетението в случай на прекратяване. Не мисля, че имате мнго полезни ходове, за да ви съветваме. Или трябва да плащате наемната цена така, както я иска наемодателя, или да прекратите договора и да поемете риска от воденето на съдебен процес. За него при всички случаи ще ви трябва адвокат. В процеса винаги може да привлечете като страна и съквартиранта си.
И двамата дължите наемната цена, респ. неустойката/обезщетението в случай на прекратяване. Не мисля, че имате мнго полезни ходове, за да ви съветваме. Или трябва да плащате наемната цена така, както я иска наемодателя, или да прекратите договора и да поемете риска от воденето на съдебен процес. За него при всички случаи ще ви трябва адвокат. В процеса винаги може да привлечете като страна и съквартиранта си.
- tokvil
- Младши потребител
Да, то това утре ще стане. Утре ще се разбере дали прекъсва обучение или не.
Исках да бъда подготвен за ситуацията и за това как да му представя нещата.
Всичко ще бъде така, както е реално.
НИКОГА повече няма да сключа договор за наем. Вместо един месец сега да почина през ваканцията ще трябва да се занимавам с глупости и то не заради мен, ами за човек, когото познавам едва от 3 месеца.
НИКОГА повече няма да сключа договор за наем. Вместо един месец сега да почина през ваканцията ще трябва да се занимавам с глупости и то не заради мен, ами за човек, когото познавам едва от 3 месеца.
- full_bass
- Младши потребител
full_bass написа:Да, то това утре ще стане. Утре ще се разбере дали прекъсва обучение или не.
Не се заричайте, неминуемо пак ще ви се наложи. По възможност просто НЕ сключвайте СРОЧНИ наемни договори, а безсрочни. Тогава имате само един месец предизвестие във всички случаи.
- tokvil
- Младши потребител
Така е. Прав сте.
Благодаря на всички за отговорите.
Благодаря на всички за отговорите.
- full_bass
- Младши потребител
Питащият заслужава да бъде възнаграден с още един жокер:
чл.238 ЗЗД, ал.1, предл. Второ: ....
Но ако наемът е уговорен на ден - достатъчно е предупреждение от ЕДИН ДЕН.
Успех!
чл.238 ЗЗД, ал.1, предл. Второ: ....
Но ако наемът е уговорен на ден - достатъчно е предупреждение от ЕДИН ДЕН.
Успех!
-
Melly - Старши потребител
16 мнения
• Страница 1 от 1
|
|