- Дата и час: 26 Ное 2024, 05:28 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
аренда земеделска земя
|
|
5 мнения
• Страница 1 от 1
аренда земеделска земя
Здравейте,майка ми има 90 декара собствена земеделска земя,баща ми също имаше 90 декара собствена земеделска земя,която наскоро дари на мен.Майка ми беше сключила договор за 3 години с арендатор,който е изтекъл през 2005 година.От тогава до днес той обработва нашата земя без да има сключен договор за наем,нито за аренда.Незнайно как и с какви документи пред Общинска служба по земеделие и поземлена комисия,той чертае земята,за да може да усвоява субсидии за обработването на земята.Въпросът ми е-можем ли да го съдим за пропуснати ползи за последните 5 години,тъй като той е печелил чрез обработването на нашата земя,без да е имал никакво правно основание-нито договор за аренда,нито за наем и дали би било успешно това начинание.В интерес на истината е подхвърлял по някой лев рента през годините,но майка ми никъде не е подписвала документ за получени суми.И вторият ми въпрос е свързан с моята лична земя.Баща ми е подписал договор за аренда със същия арендатор за срок от 5 години-от 2011 до 2016 година.За изминалата стопанска година арендаторът е платил рента на баща ми,но без баща ми да е подписвал никакъв документ за изплатени суми.Моето желание е аз да обработвам земята,но той категорично отказва да развали пред нотариус договора за аренда.Наскоро баща ми дари земята на мен,но смяната на собствеността не е основание за разваляне на договора за аренда.Как мога да разваля договора за аренда?Мога ли да съдя арендатора за неплатена рента за 2011г?Проверил съм в НАП-фирмата на арендатора е декларирала плащания към родителите ми през последните години,но пак повтарям-моите родители не са подписвали никакъв документ за такива плащания.Плащанията са извършвани в брой-без документ.Благодаря Ви предварително за правните съвети!
- ivan8888888
- Нов потребител
Re: аренда земеделска земя
Ние сме с подобно дело за неправомерно ползване на зем. земи от кооперация и на първа инстанция го загубихме
- ilianavalerieva
- Нов потребител
Какъв иск да предявите, зависи от вида на договора /наем или аренда/, от формата /писмен или писмен с нот. заверка на подписите /, от това дали е вписан, както и от съдържанието, в частност - клаузите, уреждащи основанията и начина на прекратяването му.
- neutralen
- Активен потребител
ivan8888888 написа:Как мога да разваля договора за аренда?Мога ли да съдя арендатора за неплатена рента за 2011г?
Отговори на тези и други въпроси можете да намерите в съдебната практика във форума на съдиите по вписванията
http://inscribe.free.bg/cgi-php/phpbb3/index.php
-
karanedeff - Активен потребител
Neutralen,земята на майка ми е обработвана в последните 5 години без абсолютно никакъв договор.в този случай смятам да предявя иск за пропуснати ползи през изминалите 5 години.За земята,която баща ми е подписал 5 годишен аренден договор ,в присъствието на нотариус,с нотариална заверка на подписите и която наскоро дари на мен,смятам да предявя иск за неплащане на ренти през изминалите години,тъй като както споменах,полагаемата рента е изплащана в брой,без насреща да е подписван никакъв документ.Т.е. арендаторът трябва да доказва пред съда как точно е заплатил рента на баща ми.За суми над 5 000 лв,доколкото съм запознат,свидетели не важат,а се доказват с документ.На същото основание,възнамерявам да изпратя нотариално известие на арендатора,че прекратявам еднолично договора за аренда,тъй като не е плащал рента за 2011 година.Наскоро четох в ЗАЗ ,че това е основателна причина за прекратяване на договора.
- ivan8888888
- Нов потребител
5 мнения
• Страница 1 от 1
|
|