- Дата и час: 26 Ное 2024, 05:47 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Задължително ли е вписването...?
|
|
12 мнения
• Страница 1 от 1
Задължително ли е вписването...?
Здравейте! Искам да отдам под наем втория етаж на къщата си за повече от 1 година. Задължително ли е вписването му?
- ivan_karamazov
- Младши потребител
- REVOLUTION
- Активен потребител
Re: Задължително ли е вписването...?
ivan_karamazov написа:Искам да отдам под наем втория етаж на къщата си за повече от 1 година. Задължително ли е вписването му?
вж. чл. 4, буква "е" Правилника за вписванията
http://inscribe.free.bg/cgi-php/phpbb3/index.php
-
karanedeff - Активен потребител
Виж и чл.237 ЗЗД
- REVOLUTION
- Активен потребител
poli_g написа:Няма нормативно задължение
чл. 4 ПВ започва така "Вписват се:" и следва изброяването - остава да ми кажеш, че това не е императивна норма
-
poli_g написа:ако не се впише- какво следва?
Знаем, че по начало договора за наем е неформален - писмената форма е необходима не за съществуването му, а за доказването.
Вписването му има различни последици - едната е гласност, а другите чл.237 ЗЗД , които са много по важни за наемателя
да се , че ме развесели.
зависи на коя страна си - на наемодателя или на наемателя - може и да не ти е до смях
-
poli_g написа:заради нот. такси и такси по вписване
На брашното евтини - на триците - скъпи
Приятен уикенд!
-
Вписването на срочните наемни договори Е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО - ако не са вписани, те не са срочни.
Каранедев е прав.
Каранедев е прав.
- neutralen
- Активен потребител
neutralen написа:Вписването на срочните наемни договори Е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО - ако не са вписани, те не са срочни.
Каранедев е прав.
Моля, моля - никога не съм твърдял подобно нещо
Поли, оставям неутралния на тебе и на Революцията. В такова развитие на темата не мога да участвам
-
Каранедев по-горе написа,че счита че разпоредбата на чл.4 от ПВ е императивна правна норма.
От горното следва, че вписването е елемент от фактическия състав на съответното правоотношение, правните последици на което се проявяват с факта на вписването.
Срочен е писмен наемен договор с нот.заверка на подписите, вписан по реда на чл.8 от ПВ.
Наемния договор за срок повече от 1 година в писмена форма с нот.заверка на подписите, който не е вписан, е договор с достоверна дата, а не срочен договор, тъй като срока на действие, определен с договора се редуцира в по-кратък /1 година/ по силата на закона/чл.237 ал.2 от ЗЗД/ за разлика от срочния договор, чиито срок не може да бъде намален с едностранно изявление на която и да е от страните без да се наруши споразумението.
От горното следва, че вписването е елемент от фактическия състав на съответното правоотношение, правните последици на което се проявяват с факта на вписването.
Срочен е писмен наемен договор с нот.заверка на подписите, вписан по реда на чл.8 от ПВ.
Наемния договор за срок повече от 1 година в писмена форма с нот.заверка на подписите, който не е вписан, е договор с достоверна дата, а не срочен договор, тъй като срока на действие, определен с договора се редуцира в по-кратък /1 година/ по силата на закона/чл.237 ал.2 от ЗЗД/ за разлика от срочния договор, чиито срок не може да бъде намален с едностранно изявление на която и да е от страните без да се наруши споразумението.
- neutralen
- Активен потребител
Перефраза на един скеч :
"... Те викали - хляб или свинец. Туй "свинец" нарочно го повтаряли за да дразнят турците, които не ядели свинско."
Думата "свинец" означава куршум.
Харесва ми това, че не сте разбрали, че се шегувам. Но във всяка шега има малко истина. Опитайте се да разберете кое от написаното от мен е истина, разбира се - ако искате.
Не бива всичко написано във Форума да се приема толкова насериозно.
"... Те викали - хляб или свинец. Туй "свинец" нарочно го повтаряли за да дразнят турците, които не ядели свинско."
Думата "свинец" означава куршум.
Харесва ми това, че не сте разбрали, че се шегувам. Но във всяка шега има малко истина. Опитайте се да разберете кое от написаното от мен е истина, разбира се - ако искате.
Не бива всичко написано във Форума да се приема толкова насериозно.
- neutralen
- Активен потребител
А сега де. Става въпрос за скеча "Тъпанчев" на Илия Цоцин и Петър Добрев, където се споменава Хр.Ботев и въпросното негово стихотворение.
Дали един човек ще бъде разбран, до голяма степен зависи и от това кой го чете. И аз не разбирам написаното от много хора, но го приемам като обективна даденост. Никога не се приемам насериозно, участвам във Форума с цел обмен на информация знания/мнения и разбира се да се забавлявам. Който разбрал - разбрал, който не разбрал - все тая.
Дали един човек ще бъде разбран, до голяма степен зависи и от това кой го чете. И аз не разбирам написаното от много хора, но го приемам като обективна даденост. Никога не се приемам насериозно, участвам във Форума с цел обмен на информация знания/мнения и разбира се да се забавлявам. Който разбрал - разбрал, който не разбрал - все тая.
- neutralen
- Активен потребител
12 мнения
• Страница 1 от 1
|
|