начало

Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ

НАСЛЕДСТВО ОТ ПОЧИНАЛ ПРЕЗ 1978 г.

Казуси за недвижими имоти

НАСЛЕДСТВО ОТ ПОЧИНАЛ ПРЕЗ 1978 г.

Мнениеот nikodim77 » 20 Окт 2012, 16:06

Здравейте,
Вероятно по подобна тема е еимало дискусии, но не можах да открия текстове, които да тговорят на въпросите ми.
Моята баба (по майчина ми линия) е била в брак с вторият си съпруг от 40-те години до неговата смърт през 1978 г. Към момента на смъртта му е имал двама братя единият от които е починал след него - 1990 г. и не е оставил наследници, а другият е жив към момента. Съпругът на баба ми не имал деца и е завщал на майка ми свое имущество. Скоро ми се обадиха от село, че има негови земи, на които майка ми се явява наследница, тъй кто баба ми е преживялата го съпруга и негова наследница. Баба е починала през 1982 г.
Та питането ми е; може ли да се проявят претенции от наша страна (на майка ми) към тези земи, и не е ли минало доста време от тогава?
nikodim77
Активен потребител

Re: НАСЛЕДСТВО ОТ ПОЧИНАЛ ПРЕЗ 1978 г.

Мнениеот kdragov » 25 Окт 2012, 09:56

Последна промяна kdragov на 12 Яну 2013, 13:20, променена общо 1 път
kdragov
Нов потребител

Мнениеот nikodim77 » 26 Окт 2012, 08:08

Благодаря за отговора, kdragov!
След прочит на текстове от ЗН. актуални към 1978 г. и аз стигнах до това заключение. Сега остава да се реши дали ще се занимаваме с това... :roll: Пред евентуалните спорове за земи препочитам да запазя добрите отношения с роднините си. Не мога да съм сигурен дали имотни претенции не биха отключили негативи в тези отношения, които за сега са добри.
Още веднъж, Благодаря :D
nikodim77
Активен потребител

Мнениеот nikodim77 » 10 Ное 2012, 14:33

Здравейте,
Отново възобновявам темета, поради новите въпроси, които се откриха пред мен.
При среща с роднини ми бе заявено, че баба ми не е наследила нищо от дядо ми , тъй като е починала преди 1990 г. ?!? Това твърдение според мен не кореспондира с текстовете от ЗН. И мисля, че ме „хващат за канарче”.:roll: Ако е налице някакъв нормативен текст, който да сочи, че горното твърдение на родата ми е вярно, то моля, някой да ми го постне или посочи линк към този текст.
Четейки ЗН., който е бил актуален към 1978 г. естествено попаднах на Чл. 50. но, попаднах и на ЗН след 1992 г. Където този член е отменен. Мисля и се питам, не би ли трябвало щом Чл.50 е отменен то респективно да е отменен и Чл. 91 от същия ЗН. разглеждайки §9. ?
И последно питане (на този етап,)възможно ли е да съществува съдебно решение (не съм видял такова) за делба между част от наследниците като е пренебрегнат единият от всичките? И ако съществува такова СР. Може ли да се иска отмяната му макар да са минали окло 15 г. От предполагаемото такова.
nikodim77
Активен потребител

Назад към Имотни казуси