начало

Правна уредба на споразуменията за избор на съд по граждански и търговски дела Правна уредба на споразуменията за избор на съд по граждански и търговски дела

Сграда построена по време на съдебен спор

Казуси за недвижими имоти

Re: Сграда построена по време на съдебен спор

Мнениеот emilgrigorov » 31 Окт 2012, 20:27

+1
Carthago delenda est.
emilgrigorov
Активен потребител

Мнениеот kalahan2008 » 01 Ное 2012, 09:08

Казусът не е толкова елементарен, колкото изглежда. Исковата молба е вписана през 2005 г., но сградата е възникнала като вещ едва през 2006 г. Ако съдебното решение е влязло в сила след построяване на сградата, то и собствеността върху сградата се прехвърля в този момент, а не към датата на завеждане на исковата молба. И тъй като акт 14 не подлежи на вписване (въпреки че би трябвало, заради случаи като този), то действително в случая датата на вписване на исковата молба е без значение.
По силата на приращението сградата (по-точно 1/2 ид. част, защото спорът е за 1/2) би станала собственост на новия собственик на земята, ако същата беше построена след влизане в сила на съдебното решение.
Всъщност е важно авторът да посочи на какво основание ищецът е придобил тази 1/2, защото е възможно транслативният ефект за тази 1/2 от УПИ да е настъпил в един по-ранен момент.
Адвокат: (INFJ)
https://www.16personalities.com/infj-personality
kalahan2008
Активен потребител

Мнениеот Melly » 01 Ное 2012, 09:31

kalahan2008 написа:........ на какво основание ищецът е придобил тази 1/2, защото е възможно транслативният ефект за тази 1/2 от УПИ да е настъпил в един по-ранен момент.

Моята кристална топка показа, че транслативният ефект от признатото право на собственост за 1/2 ид.ч. е настъпил към минал момент, тъй като най-честият случай, при който се постановява положително решение по чл.124 ГПК е във връзка с установяване на тежък порок на сделката от категорията на тези по чл.26 ЗЗД.
Но нека изчакаме авторът на темата да внесе повечко яснота.
"Понякога седя и си мисля...а понякога просто си седя."
http://vbox7.com/play:68f9c028
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот emilgrigorov » 01 Ное 2012, 10:40

Във връзка с горното, моят двукратно задаван въпрос е относим към изправността на строителните книжа и приложимостта на чл.225 - ЗУТ. При подобен казус една къща физически изгоря :lol:
Carthago delenda est.
emilgrigorov
Активен потребител

Мнениеот n_ikito » 01 Ное 2012, 10:59

Пак мога да си задам въпроса, за смисъла на въпроса с разрешението за строеж.... :D . От първия пост на питащия...както го разбирам, стават категорично ясно няколко неща. ИМ е вписана 2005г. Сградата е възникнала 2006г. Част от сградата е собственост на ЕООД, което има учредено право на строеж. Тук е неуточнен момента на учредяването на това право, преди вписването на ИМ ли е или след? Ако е след....Придобитите вещни права са непротивопоставими на ищеца. В това число влиза правото на собственост, трансформирано от правото на строеж в момента на възникване на сградата и на съсобственика, и на суперфициара.

Според мен на питащия е по-голям проблема, че след влизането в сила на решението /2006г./ ответника и ЕООДто си владеят сградата....а са минали години и ако се приеме, че владението е добросъвестно.... :idea:
n_ikito
Активен потребител

Мнениеот emilgrigorov » 01 Ное 2012, 11:08

n_ikito написа:...Тук е неуточнен момента на учредяването на това право, преди вписването на ИМ ли е или след? ...

Именно. Според мен, производството по одобряване на проектите и издаване на разрешението за строеж е започнало във време преди вписването на исковата молба. За което постващият упорито мълчи.
Иначееее ... :lol:
Предполагам, че ЕООД-то е построило, за което му е платено с кв.м РЗП ...
Carthago delenda est.
emilgrigorov
Активен потребител

Мнениеот mar4o » 01 Ное 2012, 17:27

Лицето е придобило имота от съсобственик, който преди прехвърлителната сделка е признат за собственик на целия имот с НА по обстоятелствена проверка. С постановеното решение съдът уважи собственическия иск до 1/2 ид.ч. от имота, отмени НА на размер на 1/2 ид.ч. и осъди приобретателя да предаде владението върху 1/2 ид.ч. от имота. Правото на строеж на ЕООД е учредено след вписване на ИМ. СР е издадено също след вписване на исковата молба.
mar4o
Младши потребител

Мнениеот vdggbg » 01 Ное 2012, 18:04

А няма ли да преформулирате въпроса си? Чия е сградата - това е интересното, като че ли?
Аватар
vdggbg
Активен потребител

Мнениеот julyanvonemona » 01 Ное 2012, 19:35

Отделен е въпроса дали приращенията за времето след вписването на ИМ са предмет на добросъвестно владение и дали от това са произтекли някакви собствености в полза на ответника - респективно ищеца
. Макар и не явно с горното имах предвид точно обструкцията на г-н kalahan2008 а именно:
По силата на приращението сградата (по-точно 1/2 ид. част, защото спорът е за 1/2) би станала собственост на новия собственик на земята, ако същата беше построена след влизане в сила на съдебното решение.
Всъщност е важно авторът да посочи на какво основание ищецът е придобил тази 1/2, защото е възможно транслативният ефект за тази 1/2 от УПИ да е настъпил в един по-ранен момент.

Затова и поисках Melly като виден форумен юрист да се произнесе! Все пак предвид неизяснените факти, за относително задоволителен може да се приеме нейният хипотетичния отговор за вглеждането в кристалната топка и пр.
Аз определям какво е моя работа!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот n_ikito » 01 Ное 2012, 20:00

В тезата на колегата има нещо което ме смущава. Няма нов собственик. Искът по 108 ЗС, не е конститутивен. С оглед действието на вписаната ИМ , няма особено значение, кога е влязло в сила решението... Ищецът си е бил собственик и преди решението и след....
n_ikito
Активен потребител

Мнениеот julyanvonemona » 01 Ное 2012, 20:29

Невладеещият собственик срещу владеещият несобственик. Там е въпроса - до колко и дали при това положение която и да е от страните е имала право в хода на производството по чл.108 ЗС успешно да се позове на факти и обстоятелства които да изменят изхода от делото. Само че това е въпрос от "високото" право и аз не възнамерявам да участвам нататък 'щото само толко мо'а!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот Melly » 01 Ное 2012, 23:24

n_ikito написа:В тезата на колегата има нещо което ме смущава. Няма нов собственик. Искът по 108 ЗС, не е конститутивен. С оглед действието на вписаната ИМ , няма особено значение, кога е влязло в сила решението... Ищецът си е бил собственик и преди решението и след....

След допълване на обстоятелствената част от колегата :D , ще се опитам да сглобя матрицата при следните изходни данни:

А и Б са бра`дчеди - съсобственици на УПИ в равни дялове по силата на наследствено правоприемство;
Б се е опитал да изтарикатее и се е снабдил с КНА за целия имот по давност чрез трима "кошаревски" свидетели;
Б продава имота на С;
---------- Следва иск по 124 ГПК от А срещу Б, съединен с иск по 108 ЗС срещу С. Исковата молба е вписана.
По време на процеса С учредява ПС на Д (ЕООД-то си). Последицата е ясна - решението обвързва третото лице приобретател на ПС.
По иск по 124 А е признат за соб-к на 1/2 от УПИ-то и КНА на Б е отменен до размер на тази част;

С е придобил 1/2 от собственика Б и 1/2 от несобственик, за която част давностното владение упражнено от Д винаги е недобросъвестно - 10 год. Сделката си е действителна. Тук следва да се правят сметки съобразно фактор "време" - колегата пести детайлите ;
С учредява суперфиция на Д в пълен обем и сградата е завършена в степен "груб строеж" ПО ВРЕМЕ НА ПРОЦЕСА;
Решението по 124 обаче казва друго - и А е собственик на 1/2 от УПИ-то.
От което следва, че по силата на приращението А е собственик на 1/2 от сградата.
Така че, вписаната ИМ си е велико нещо и както в случая е коз! :lol: :lol: :lol:
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот Melly » 01 Ное 2012, 23:47

n_ikito написа:Пак мога да си задам въпроса, за смисъла на въпроса с разрешението за строеж.... :D

За мен беше важно, за да си изясня в кой момент С се е разпоредил с част от правото си. За нищо друго. РС си е валиден ИАА, тъй като към датата на издаването му титуляр на правото на строеж върху УПИ-то е лицето Д.

Не претендирам фактите и обстоятелствата по този спор да са точно такива, каквито ги изложих по-горе. Ама нали трябва да гадаем, та.... така.
Представих ви една възможна матрица. :D
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот mar4o » 02 Ное 2012, 01:35

Собственикът разбира, че имотът е продаден през месец април 2005г., когато вижда, че имотът се огражда /от С/. След това ясно, какво се случва справки в СлВп /договорът за покупко-продажба между Б и С е сключен на 07.02.2005г./ и снабдяване с необходимите документи за предявяване на иск. Исковата молба е подадена до РС и вписана на 16.05.2005г. СР е издадено на 12.07.2005г., като на 04.08.2005г. С учредява на Д –собственото си ЕООД право на строеж за част от обектите в сградата. През м.11. 2006г. сградата е построена до груб строеж /това по данни на ужиления собственик, защото не разполагаме с акт 14/. Разрешението за ползване на сградата е издадено през м.02.2008г. /с него успяхме да се снабдим :) /. И така докато трае производството по делото относно собствеността на парцела – СР влезе в сила м.09.2012г. се оказва, че от построяване на сградата е изтекъл срок по-дълъг от 5г. :( /м.11.2006г.-м.11.2011г./ и по – кратък от 10г. :) И според мен СР обвързва, както С така и Д – ЕООД и владението по отношение на сградата е недобросъвестно.
Въпреки, че не разбирам значението на момента, в който е започнало адм.производство по издаване на СР и одобряване на строителни книжа , допускам, че е възможно да предхожда вписването на ИМ.
mar4o
Младши потребител

Мнениеот emilgrigorov » 02 Ное 2012, 06:43

При подобен казус оспориха законноста на строителните книжа, респективно на самата сграда. Но тогава вписването на ИМ беше след завършване на грубия строеж и загубиха.
Между другото, понеже тогава всичко се водеше от прокуратурата, Ви насочвам в тази посока.
Въпросът ми беше към това, знаел ли е към датата на подаване на документи за РС. И дали одобряващият орган е знаел, също така и въвеждащият в експлоатация? Датите ги пише в съответните документи (или от съответния орган, по номера на преписката).
Между другото, Акт 14 не е документът, който доказва грубия строеж. Това (за този период на строителство) се урежда по 182 (2) - ЗУТ, каквото едва ли имат.
Още няколко въпроса:
1. Приложим ли е чл.183 (4) - ЗУТ, въпреки, че е от 2009г? (Вижте ПУП-а или визата за проектиране).
Чл. 183. ... (4) (Нова - ДВ, бр. 17 от 2009 г.) За издаване на разрешение за нов строеж, съответно за надстрояване или за пристрояване в съсобствен имот, предназначен за ниско жилищно или вилно застрояване, не се изисква съгласие от останалите съсобственици в случаите, когато те са реализирали, започнали са или имат права за съответното строителство в имота.
2. Може ли да се твърди, че ОПС на ЕООД-то е цената на приращението? (вижте договора за ОПС).
3. Вашите хора предприемали ли са някакви действия срещу строителството или строителните книжа?
Carthago delenda est.
emilgrigorov
Активен потребител

Мнениеот julyanvonemona » 02 Ное 2012, 08:52

emilgrigorov, в казуса се засягат материи, където аз лично предпочитам да си свия краката . Все още между постващите има разногласия, кога и за кого каква собственост е настъпила, а аз поне от изложените до тук факти и обстоятелства, мога да схвана че чл.183 (4) ЗУТ,не е на дневен ред. Затова значително по умно ми се струва да наблюдаваме този спектакъл от страни и както казвашие моят ментор Даниел Левиев "да смучем мозък".
В личен план изпитвам изключително задоволство да видя Melly в хода на една фигуративно казано "маневрена война", защото оформената от нея "матрица" е именно такъв акт. В този случай тя прави нещо различно от "Понякога седя и си мисля...а понякога просто си седя."
Така, че нека успокоим топката и наблюдаваме. Макар и да не сме юристи, можем да мислим и без да е необходимо да си седим нали?
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот Melly » 02 Ное 2012, 10:12

Остана само още едно въпросче - на коя дата е съставен КНА?

Допълвам:
При съставяне на матрицата съм допуснала малка неточност, която обаче не влияе на крайния извод, а по-скоро има отношение при определяне на пасивната легитимация по един нов иск срещу С и Д относно сградата. :wink:
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот mar4o » 02 Ное 2012, 12:52

КНА по обстоятелствена проверка е издаден през 1991 г., но съсобственикът не е упражнявал фактическа власт нито преди нито след издаването му.
mar4o
Младши потребител

Мнениеот Melly » 02 Ное 2012, 13:29

mar4o написа:КНА по обстоятелствена проверка е издаден през 1991 г., но съсобственикът не е упражнявал фактическа власт нито преди нито след издаването му.

Считам, че картинката ви се изясни, колега. Спирам до тук. :D
Има някои насоки, които бих дала, но предпочитам да си включиш ЛС.
Аватар
Melly
Старши потребител

Предишна

Назад към Имотни казуси