Здравейте на всички!
Предстои ми покупка на недвижим имот. Бих искал да си наема адвокат, който да е до мен през цялото време при сключването на сделката, защото нямам много доверие, че брокера ще защитава моите интереси.
Сега обаче ми изникват следните въпроси, защото както казах нямам доверие на никого:
1) Как да си намеря добър адвокат по жилищно право? В момента нямам никаква идея. Предполагам мога да изровя адвокат с помощта на google за 10 минути, но не знам на какъв ще попадна (добър, неопитен, мързелив и т.н.). Единственото, което правя в момента е да разпитвам познати с надеждата да ми препоръчат някого, но не съм сигурен дали ще имам успех.
2) Как да съм сигурен, че адвокатът, който си наема ще се отнесе отговорно и ще свърши работата по професионален начин, а няма да е претупа, за да си вземе хонорара възможно най-бързо. Аз лично не мога да различа кога един адвокат си върши работата съвестно и кога претупва - много съм далече от тази материя.
3) Адвокатът ми ще носи ли някаква правна отговорност? Примерно ако той каже, че всичко е на ред с документите, а след време излезе, че не е така може ли да му се търси някаква отговорност и ще има ли резултат?
Общо взето това са ми притесненията. Извинявам се, ако някой се почувства обиден от нещата, които съм написал в точка 2, но ме е страх от измами и не знам как мога да се доверя на непознат човек.
Всяко мнение по темата е добре дошло.
Благодаря ви предварително!
- Дата и час: 27 Ное 2024, 21:53 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Как да си намеря адвокат?
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
10 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Как да си намеря адвокат?
За предпочитане е да си изберете колега адвокат по местонахождението на имота с оглед на факта, че именно там ще се вадят документи и ще се изповядва разпоредителната сделка. Освен ако не поемете задължението за плащане на транспортните разходи до съответното населено място.
На следващо място, обърнете внимание на точността при уговорки и предварително консултиране. Ако човекът е отговорен, това веднага си проличава.
Задавайте много въпроси и се интересувайте за всичко - варианти, рискове, последици. Проучете внимателно всичко и така ще вземете най - адекватното решение.
П.П. Във всичко, с което човек се захваща за първи път, има риск, но ако не избързвате и внимателно подхождате към проблема и вариантите за решение, ще открие верния път!
На следващо място, обърнете внимание на точността при уговорки и предварително консултиране. Ако човекът е отговорен, това веднага си проличава.
Задавайте много въпроси и се интересувайте за всичко - варианти, рискове, последици. Проучете внимателно всичко и така ще вземете най - адекватното решение.
П.П. Във всичко, с което човек се захваща за първи път, има риск, но ако не избързвате и внимателно подхождате към проблема и вариантите за решение, ще открие верния път!
- nk7702n
- Старши потребител
Не случайно в нета има твърде много вицове за адвокати, които ги представят в не много розова светлина. В тях има и голяма доза истина. Но и вие допускате една грешка в очакванията си към адвоката. Той не ви е бавачка, той е ваш консултант. Решението и отговорността са изцяло ваши. Вие трябва да се запознавате с документите, вие трябва да вникнете в последната им запетайка и дори и при най-малката неяснотия да питате адвоката.
И ... не, адвоката не носи никаква отговорност, освен морална. Той ще е важна част от вашия екипаж, но вие ще сте капитана и ще казвате накъде ще върви кораба. И... съответно вие ще трябва да си подберете екипаж. Което си е проблем...
И ... не, адвоката не носи никаква отговорност, освен морална. Той ще е важна част от вашия екипаж, но вие ще сте капитана и ще казвате накъде ще върви кораба. И... съответно вие ще трябва да си подберете екипаж. Което си е проблем...
Аз не съм юрист. Ползвайте съветите ми на своя отговорност!
- TheOldMan
- Активен потребител
TheOldMan написа:Не случайно в нета има твърде много вицове за адвокати, които ги представят в не много розова светлина. В тях има и голяма доза истина. Но и вие допускате една грешка в очакванията си към адвоката. Той не ви е бавачка, той е ваш консултант. Решението и отговорността са изцяло ваши. Вие трябва да се запознавате с документите, вие трябва да вникнете в последната им запетайка и дори и при най-малката неяснотия да питате адвоката.
Theoldman, въобще не си прав. Във всяка сфера има и добри, и не чак толкова добри специалисти, отговорни и безотговорни. Всеки има приоритети и модел на поведение. Имало вицове за адвокати , ми то има вицове за всички професии, за мъже и жени, за Иванчо и Марийка.. И какво ли още не. Човекът няма как сам да си преглежда документите и да тълкува закона, защото няма юридическо образование. И не е вярно, че адвокатът не носи никаква отговорност - носи и дисциплинарна отговорност по ЗА, и професионална отговорност за причинени вреди на доверителя / подзащитния му /. Да не говорим за моралната отговорност.
П.П. Има достатъчно колеги, които работят без никаква почивка, в извънработно време и дават всичко от себе си за лицата, чиито интереси защитават! Просто хората трябва да се оглеждат добре и да правят правилния избор. Няма как клиентите да са капитани и да казват накъде да върви корабът, защото по тоя начин в 90 порцента от случаите корабът ще потъне. То е ясно, че няма как да управляваш кораб без необходимата правоспособност!
- nk7702n
- Старши потребител
nk7702n написа:.....Няма как клиентите да са капитани и да казват накъде да върви корабът, защото по тоя начин в 90 порцента от случаите корабът ще потъне. То е ясно, че няма как да управляваш кораб без необходимата правоспособност!
Не е по темата, но ме разсмя. Благодаря.
Изборът на адвокат... е нещо, като изборът на съпруг или съпруга. Някъде бях чела виц, че едва когато ги прибереш у дома си, разбираш, какво си взел. В конкретния случай това ще се случи доста години след изповядване на самата сделка.
Няма правила. Освен, може би, както често казва един магистрат по нашите земи- адвокати, колкото искате, но за да сте сигурен, че защитата е правилна- проверявате тезата му при втори и трети. Вярно, че излиза в пъти по-скъпо, но пак да се върна в стилистиката с вицове- колкото адвокати, толкова мнения +1 най-малко. Според мен и тогава сигурността е относителна.
Въпрос и на късмет е да попаднете на точния и почтен човек след като около вас няма кой да ви препоръча подходящ.
п.п. как си избирате стоматолог, лекуващ лекар, водопроводчик, сега е сезона на ремонтите- всякакви майстори в тази връзка?
Е, по същия начин се избира и адвокат.
Апропо, като стана дума за доверие- не бива да забравяте, че и адвокатите са хора, ерго- също толкова трудно ( да не кажа повече, така щото нашия опит е в пъти по-голям) кредитират доверие.
- Гост.
- Старши потребител
О, намирането на добър адвокат е най-простата работа. Особено тука във Форума - попаднали сте на точното място. За да се ориентирате кого да изберете, четете мненията на участници във Форума по теми които ви интересуват. Сам ще установите, че мненията на някои участници във Форума ви допадат, а други не.
Не четете темите "Бездействието на упълномощен адвокат", или "Адвокатски хонорар", където клиенти споделят че са дали 3000 лв или 1300 лв, без съответните адвокати да свършат работа - това са провокации, "уйдурма" /както ги нарича друг участник във Форума/ - такова нещо изобщо при адвокатите няма и не може да се случи.
Но все пак имайте едно наум, щото дори и ВКС счита че когато сте измамен от адвоката, отговорността за пропускане срока за обжалване е ваша/на страната по делото/, а не на адвоката - неговата отговорност е "морална", каквото и да значи тази дума.
Не четете темите "Бездействието на упълномощен адвокат", или "Адвокатски хонорар", където клиенти споделят че са дали 3000 лв или 1300 лв, без съответните адвокати да свършат работа - това са провокации, "уйдурма" /както ги нарича друг участник във Форума/ - такова нещо изобщо при адвокатите няма и не може да се случи.
Но все пак имайте едно наум, щото дори и ВКС счита че когато сте измамен от адвоката, отговорността за пропускане срока за обжалване е ваша/на страната по делото/, а не на адвоката - неговата отговорност е "морална", каквото и да значи тази дума.
- neutralen
- Активен потребител
неутрален, опитай да ме възприемеш за трето лице, далечно на правото, което си търси адвокат... да кажем за някакъв вещен спор. Какво да чета, примерно, че да ми стане ясно( като в мъгла) кой е моя човек за тая проста работа?
Та, къде казваш точно ВКС е твърдял, че отговорността на адвоката е само морална?
Не бива аз да ти обяснявам как точно да ангажираш отговорността му. Стига преекспониране на тая легенда, че последния е свещена крава, която не носи отговорност, или ако носи е само морална( за стареца е ясно, но ти да повтаряш думите му- не разбирам), защото повечето добре знаем , че няма общо с истината.
п.п. не приемай написаното от мен за дребнаво заяждане- далеч съм от такива мисли.
neutralen написа:Но все пак имайте едно наум, щото дори и ВКС счита че когато сте измамен от адвоката, отговорността за пропускане срока за обжалване е ваша/на страната по делото/, а не на адвоката - неговата отговорност е "морална", каквото и да значи тази дума.
Та, къде казваш точно ВКС е твърдял, че отговорността на адвоката е само морална?
Не бива аз да ти обяснявам как точно да ангажираш отговорността му. Стига преекспониране на тая легенда, че последния е свещена крава, която не носи отговорност, или ако носи е само морална( за стареца е ясно, но ти да повтаряш думите му- не разбирам), защото повечето добре знаем , че няма общо с истината.
п.п. не приемай написаното от мен за дребнаво заяждане- далеч съм от такива мисли.
- Гост.
- Старши потребител
Ако сте прочела цитираните теми, би следвало сама да си направите съответните изводи а именно - дали това е някаква "уйдурма", дали става въпрос само за морална или материална отговорност, или за отговорност по чл.210 ал.1, т.3, предл.2 от НК. Прочети и решението на ВКС, цитирано в една от темите. Според това решение излиза че некоректното поведение на адвоката не е "особено непредвидено обстоятелство" по смисъла на чл.64 ал.2 от ГПК за СТРАНАТА по делото, като се има предвид, че представителството се основава на ДОВЕРИЕТО на представлявания в добросъвестността на Адвоката. Бездействието на адвоката в цитираното решение се приравнява на "правно действие" по смисъла на чл.36 ал.2 от ЗЗД. Мисля че има разлика между "бездействие" и "правни действия" с произтичащи от това последици.
- neutralen
- Активен потребител
Чела съм го, също съм наясно и с константната практиката на ВКС по този въпрос.
А, тук изобщо не става дума и за 210 НК.
Не ми се спори в детайлите, за да не давам хляб на недоволните.
А, тук изобщо не става дума и за 210 НК.
Не ми се спори в детайлите, за да не давам хляб на недоволните.
- Гост.
- Старши потребител
Не е нужно адвоката да е до вас на всяка среща с брокера.Брокерът показва,дава плюсове,вие сами откривате минуси.Така става сделка и се насрочва среща при нотариус.
Първо вие настоявайте да е ваш избора на нотариус.Има педантични такива,които искат всички удостоверения и доказателства ,че продаваемият имот е чист за сделка,дори и с тежести,то са нужни много други уверения от общината на района с имота.
Трябва ви адвокат за сделката,който ще предостави желанията в спогодбата.Преди това трябва да споделите опасенията си.Той знае какво да напише.Купувачът и продавачът четат и се съгласяват.Не адвокатът ще е виновен,а продавачът ако не спази исканията на адвоката,защото продавачът ще е прочел и ще се подпише,рискувайки при лъжа дори и двойно да връща.
Без адвокат сделка не е желателна,защото има едни тънкости,които не са за пренебрегване.Също при сделката е хубаво да поискате платени сметки по имоти и смяна на партидите в срока на вписване на сделката.
Брокерът не търси лъжи,а сделка,той си получава възнаграждението при капарирането и съставянето на предварителния договор.
Успех
Първо вие настоявайте да е ваш избора на нотариус.Има педантични такива,които искат всички удостоверения и доказателства ,че продаваемият имот е чист за сделка,дори и с тежести,то са нужни много други уверения от общината на района с имота.
Трябва ви адвокат за сделката,който ще предостави желанията в спогодбата.Преди това трябва да споделите опасенията си.Той знае какво да напише.Купувачът и продавачът четат и се съгласяват.Не адвокатът ще е виновен,а продавачът ако не спази исканията на адвоката,защото продавачът ще е прочел и ще се подпише,рискувайки при лъжа дори и двойно да връща.
Без адвокат сделка не е желателна,защото има едни тънкости,които не са за пренебрегване.Също при сделката е хубаво да поискате платени сметки по имоти и смяна на партидите в срока на вписване на сделката.
Брокерът не търси лъжи,а сделка,той си получава възнаграждението при капарирането и съставянето на предварителния договор.
Успех
-
namakak - Потребител
10 мнения
• Страница 1 от 1
|
|