начало

Правна уредба на споразуменията за избор на съд по граждански и търговски дела Правна уредба на споразуменията за избор на съд по граждански и търговски дела

саморазправа ли е???

Казуси за недвижими имоти

саморазправа ли е???

Мнениеот danundy » 29 Апр 2012, 07:43

Уважаеми юристи, моля за компетентен отговор, предварително благодаря за отделеното време и се извинявам ако не използвам на места правилно терминологията.
Притежавам саморъчно завещание от дядо ми (починал 1993 г.), в което фигурират трима наследници- аз, брат ми и братовчед ми. Завещанието е с условието имотите ( апартамент и къща с дворно място) да бъдат придобити след смъртта на втората съпруга на дядо ми, т.е. тя има право на ползване. Същата жена е стопанисвала имота от смъртта на дядо ми, до януари тази година, когато почива. През същото това време не е била обезпокоявана по никакъв начин от нас, а за нея са полагали грижи двете й сестри, които логично също са живяли там. Въпросът ми е: нося ли наказателна отговорност, ако по силата на добрата воля ги накарам да напуснат жилището? Счита ли се от закона това за саморазправа? Ако да, това означава ли че трябва да изчакам Въвод със СИ и бихте ли ме ориентирали тази процедура колко време отнема?
П.П. В момента живея под наем с две бебета, с една заплата на съпругът ми, наемът ми става непосилен, а сънаследниците нямат нищо против да живея със семейството ми в този апартамент, докато уредим отношенията тримата помежду ни.
И последен въпрос: жената на дядо е починала януари месец, до сега сестрите й крият че е починала, разбрахме от комшии за смъртта й. Това наказуемо ли е или наша небрежност за непотърсени права? Дължат ли ни обезщетение?
danundy
Младши потребител

Re: саморазправа ли е???

Мнениеот REVOLUTION » 29 Апр 2012, 08:31

Ако любезно ги поканите да напуснат няма да е проблем , но ако ги накарате любезно.....ще осъществите някой състав от НК. :wink:
На следващо място съпругата на дядо Ви е негов законен наследник със запазена част.Така че наследниците й(сестрите ако няма низходящи) могат да искат отмяна на завещанието до размера на тази запазена част.
Най-вероятно предстои съдебна делба , така че ангажирайте адвокат и действайте.
REVOLUTION
Активен потребител

Мнениеот danundy » 29 Апр 2012, 08:50

Благодаря ви за бързият отговор! Извинете ме отново за въпросът: колко време отнема ( груб срок) съдебната делба както и останалите процедури до влизането ми във владение, моля не се ангажирайте със точен срок, кажете ми ориентировъчно. Благодаря!
П.П. Жената няма деца или други наследници, тя е единствено ползвател до смъртта си, каква част могат да поискат сестрите й и не тежи ли в случая единствено завещанието?
danundy
Младши потребител

Мнениеот REVOLUTION » 29 Апр 2012, 08:59

danundy написа:Благодаря ви за бързият отговор! Извинете ме отново за въпросът: колко време отнема ( груб срок) съдебната делба както и останалите процедури до влизането ми във владение, моля не се ангажирайте със точен срок, кажете ми ориентировъчно. Благодаря!
П.П. Жената няма деца или други наследници, тя е единствено ползвател до смъртта си, каква част могат да поискат сестрите й и не тежи ли в случая единствено завещанието?

Не, не тежи само завещанието.

Чл. 28. (1) Когато наследодателят остави низходящи, родители или съпруг, той не може със завещателни разпореждания или чрез дарение да накърнява онова, което съставлява тяхна запазена част от наследството.

(2) Частта от наследството вън от запазената част е разполагаемата част на наследодателя.

Чл. 29. (1) Запазената част на низходящи (включително и осиновените), когато наследодателят не е оставил съпруг, е: при едно дете или низходящи от него - 1/2, а при две и повече деца или низходящи от тях - 2/3 от имуществото на наследодателя.

(2) Запазената част на родителите или само на преживелия от тях е 1/3.

(3) Запазената част на съпруга е 1/2, когато наследява сам, и 1/3, когато наследодателят е оставил и родители. Когато наследодателят е оставил низходящи и съпруг, запазената част на съпруга е равна на запазената част на всяко дете. В тия случаи разполагаемата част при едно дете е равна на 1/3, при две деца е равна на 1/4, а при три и повече деца е равна на 1/6 от наследството.

След като съпругата на дядо Ви е починала , нейни законни наследници(сестрите й) наследяват и правото да искат намаляване на завещанието , което право е имуществено и се наследява.
Трябвало е да предявите завещанието и да уредите имуществените отношения още след смъртта на дядо Ви , защото тогава може би съпругата щеше да уважи завещанието и да не иска да упражни правото си.Сега със сестрите едва ли ще стане това.

Съдебната делба е сложно дело.Ако няма обжалване по принцип отнема около 1 и половина.Ако има обжалвания вече става по-сложно.Разбира се тази 1 и половина е напълно условна и зависи от много неща , включително и натовареността на съдиите от конкретния съд , който ще гледа делото.

П.П.
Може да искате от сестрите да Ви плащат наем за наследствената част , ако те ползват изцяло някой от имотите , но ако откажат-също ще се стигне до съд.
REVOLUTION
Активен потребител

Мнениеот danundy » 29 Апр 2012, 09:18

Много Ви благодаря отново за бързият и изчерпателен отговор, разясни ми се ситуацията! Ще потърся адвокат. Желая ви успешен ден!
danundy
Младши потребител

Назад към Имотни казуси