Моля, дайте ми някакво мнение по изложената по-долу ситуация. В много абсурдна ситуация съм, за всеки съвет съм благодарен.
Притежавам парцел, купен е от семейството ми преди повече от 50 г. Всички документи за собственост са ми редовни, навсякъде фигурирам като собственик, плащал съм си редовно данъците, не съм продавал имота, никой не си го е получил по реституция .
Преди няколко дена от АГКК ми писаха, че им е представен нов, от преди няклоко месеца нот. акт за същия имот. В този нот. акт пише, че лицето ХХХ е продал част от имота на лицето YYY и сега двамата имат нот. акт - за моя имот.
ХХХ не е собственик, той е "кандидат-реститут", на когото до момента не е възстановяван имот от ПК - за това получих писмено потвърждение от Поземлената Комисия. Новите "собственици" нямат и актуална скица.
Нотариусът (погледнах в нет-а, излязоха много статии от вестници за него на тема фалшиви нот. актове, но той все още е действащнотариус.(???) е записал в нот. акт, че се е уверил, "...че продавачът е собственик и са изпълнени особените изисквания на закона".
Купувачът YYY , който купува част от парцела - е съгласен при тези условия да го купи. При това купувачът е известен адвокат (наред с това обаче, името му се споменава в пресата и във връзка със "сделките" на нотариуса), който не може да не е разбрал какво купува, нали?
Адвокатът с когото се съветвах каза, че "това не може да бъде".
Излиза, че трябва да заведа дело, което струва много пари, при положение, че имотът е мой и имам редовни документи за собственост!!! Това ми се струва абсурдно, но изглежда, че у нас абсурдите били нещо обикновено.
Междувременно подадох възражение до АГКК, жалба до АССГ. Мислех си и за пресата... Има Българска Асоциация за Европейско право - не знам дали има смисъл да пиша и там?
Притеснението ми е, че е възможно новоизпечените "собственици" да опитат да го продадат - след като са изфабрикували нов натоариален акт, какво им пречи да си изфабрикуват и скица??
Добре, ще заведа дело, но докато това стане, как да си опазя имота? Някой може ли да ми помогне със съвет?
Благодаря предварително за вниманието
- Дата и час: 26 Ное 2024, 07:36 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Моля за съвет - крадат ми имота
|
|
8 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Моля за съвет - крадат ми имота
Наложително е да водите иск срещу лицето, което се легитимира като собственик с този НА.
Обръщението ви към АГКК няма да поправи случилото се.
Вземете си всички документи за имота ( НА, у-ние за наследници или каквото там имате), посетете агенция по вписванията, от където ще се снабдите с НА на новия собственик, респективно с акта на праводателят му( кандидат- реститута) и без да отлагате във времето- при вашия адвокат.
Казусът, макар и не сложен в същината си, има начин да се усложни, а времето не работи за вас.
Обръщението ви към АГКК няма да поправи случилото се.
Вземете си всички документи за имота ( НА, у-ние за наследници или каквото там имате), посетете агенция по вписванията, от където ще се снабдите с НА на новия собственик, респективно с акта на праводателят му( кандидат- реститута) и без да отлагате във времето- при вашия адвокат.
Казусът, макар и не сложен в същината си, има начин да се усложни, а времето не работи за вас.
- Гост.
- Старши потребител
Здравейте Поли,
Благодаря за коментара и напътствията! Всъщност дотук съм направил почти всичко, което препоръчвате вкл. и изваждането на копие от нотариалния
акт от СВ. Остава адвокатът ми да подаде исковата молба, което ще стане след празниците. Надявам се, дотогава самозваните "собственици" да не изфабрикуват и продажба на някое "добросъвестно" лице... Говори се, че подобни престъпни клики имат готови канали за нещо като каскадна препродажба на прясно откраднати имоти през няколко ръце с цел да наравят невъзможно или екстремно трудоемко искъпо възвръщането му на титулярия собственик. Имате ли коментар по този въпрос?
Имам и още един въпрос: в това измамническо начинание учавстуват само три личности: кандидат-реститутът - веднаж той самия и веднаж - като пълномощник на един куп негови родственици (които продават "дяловете" си от непринадлежащия им по закон имот на него и неговия адвокат за дребни пари), адвокатът му и нотариуса (който се "уверил в редовността на представените документи"). Ако при делото се докаже, че въпросният нотариален акт е издаден на база на невалидни документи, кой от тримата носи материална и наказателна отговорност? (Четох някъде коментар, че нотариусите излизали безнаказано в подобни случаи - нима това е възможно?
Благодаря за коментара и напътствията! Всъщност дотук съм направил почти всичко, което препоръчвате вкл. и изваждането на копие от нотариалния
акт от СВ. Остава адвокатът ми да подаде исковата молба, което ще стане след празниците. Надявам се, дотогава самозваните "собственици" да не изфабрикуват и продажба на някое "добросъвестно" лице... Говори се, че подобни престъпни клики имат готови канали за нещо като каскадна препродажба на прясно откраднати имоти през няколко ръце с цел да наравят невъзможно или екстремно трудоемко искъпо възвръщането му на титулярия собственик. Имате ли коментар по този въпрос?
Имам и още един въпрос: в това измамническо начинание учавстуват само три личности: кандидат-реститутът - веднаж той самия и веднаж - като пълномощник на един куп негови родственици (които продават "дяловете" си от непринадлежащия им по закон имот на него и неговия адвокат за дребни пари), адвокатът му и нотариуса (който се "уверил в редовността на представените документи"). Ако при делото се докаже, че въпросният нотариален акт е издаден на база на невалидни документи, кой от тримата носи материална и наказателна отговорност? (Четох някъде коментар, че нотариусите излизали безнаказано в подобни случаи - нима това е възможно?
- fragend
- Младши потребител
Помнете,че ако имота го изкарат на публичен търг,3ти лица губят права върху него...т.е.Вие го забравяте и ще си търсите парите от някого...
правото е алгоритъм.....
-
nasso_5 - Потребител
То се подразбира, но възможни са и пропуски - при завеждане на иска, ИМ следва да бъде вписана в СВ, за да се избегне по-нататъшна препродажба на имота.
- neutralen
- Активен потребител
neutralen написа:То се подразбира, но възможни са и пропуски - при завеждане на иска, ИМ следва да бъде вписана в СВ, за да се избегне по-нататъшна препродажба на имота.
Вписана възбрана, искова молба и прочее не дава право на съдията по вписванията да откаже вписване на последваща сделка.
- Гост.
- Старши потребител
С вписването на ИМ се уведомяват всички, включително евентуални купувачи, че има съдебен спор относно правото на собственост върху конкретния имот. Изобщо не става въпрос за правата на Съдията по вписванията.
- neutralen
- Активен потребител
[/quote]
Не можеш да избегнеш препродажбата- за това те апострофирах. Не е проблем да се разпореди с имота, при налични отбелязвания в имотната партида, няма пречка и да бъде вписано разпореждането.
Последиците са друга история.
neutralen написа:........ ИМ следва да бъде вписана в СВ, за да се избегне по-нататъшна препродажба на имота.
Не можеш да избегнеш препродажбата- за това те апострофирах. Не е проблем да се разпореди с имота, при налични отбелязвания в имотната партида, няма пречка и да бъде вписано разпореждането.
Последиците са друга история.
- Гост.
- Старши потребител
8 мнения
• Страница 1 от 1
|
|