- Дата и час: 26 Ное 2024, 06:55 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Такса смет при договор за наем
|
|
8 мнения
• Страница 1 от 1
Такса смет при договор за наем
Не видях подобна тема и Ви представям моята. Моя позната притежава партерно помещение и го дава под наем на фирма.Как се процедира при плащане на данъци и такса смет - кой какво е задължен да плаща? Благодаря Ви предварително!
- danko54
- Младши потребител
Re: Такса смет
Каквото е записано в договора за наем. Ако нищо не е записано - плаща собственика.
Аз не съм юрист. Ползвайте съветите ми на своя отговорност!
- TheOldMan
- Активен потребител
Re: Такса смет при договор за наем
Няма ли някой по-компетентен да отговори? Много е актуално за тези дни.
- danko54
- Младши потребител
Няма да ви хареса, а и не знам е ли съм компетентна по вашите критерии, но все пак поддържам тезата посочена от стареца:
ако не сте договорили нищо по този въпрос в договора се презумира, че услугата е предоставена на :
Общината не се интересува кому е предоставила услугата, респективно от уговорките ви с трети лица, а че има кръг от лица, които са задължени да я заплатят. Няма да гони Михаля, защото си има на първо място собственик на имота( нали и данък плаща този човек), та при договор за наем- наемателят ползва вместо вас, от ваше име и за ваша сметка след като с него не сте уговорил друго( за негова сметка примерно).
Наемателят не е ползвател с вещно право на ползване .
ако не сте договорили нищо по този въпрос в договора се презумира, че услугата е предоставена на :
ЗМДТ написа:чл. 64 чл. 11
-Собственикът на сграда
-При учредено вещно право на ползване данъчно задължен е ползвателят.
-При концесия данъчно задължен е концесионерът.
-За имот - държавна или общинска собственост, данъчно задължено е лицето, на което имотът е предоставен за управление.
Общината не се интересува кому е предоставила услугата, респективно от уговорките ви с трети лица, а че има кръг от лица, които са задължени да я заплатят. Няма да гони Михаля, защото си има на първо място собственик на имота( нали и данък плаща този човек), та при договор за наем- наемателят ползва вместо вас, от ваше име и за ваша сметка след като с него не сте уговорил друго( за негова сметка примерно).
Наемателят не е ползвател с вещно право на ползване .
- Гост.
- Старши потребител
Благодаря Ви Poli , но какво е вещно право на ползване?
- danko54
- Младши потребител
за сключването на договори за смет в гр. Варна все още няма списък изведен от общината за одобрените фирми които ще сключват договори за извозване на смет.
Има измамни фирми които сключват договори въпреки че не са одобрени все още от общината.
За информация на телефон:052/820 295 - ОБЩИНА ВАРНА
Има измамни фирми които сключват договори въпреки че не са одобрени все още от общината.
За информация на телефон:052/820 295 - ОБЩИНА ВАРНА
- milica88
- Нов потребител
По повод на темата ми е любопитно следното:
Ако в договор за наем се упомене изрично, че такса "Смет" е за сметка на наемателя, то има ли вероятност НАП да разтълкува сумата като "придобит от наемодателя доход", съответно да реши да накаже по съответния ред недекларирането на тази сума в годишната данъчна декларация за ДОД?
Ако в договор за наем се упомене изрично, че такса "Смет" е за сметка на наемателя, то има ли вероятност НАП да разтълкува сумата като "придобит от наемодателя доход", съответно да реши да накаже по съответния ред недекларирането на тази сума в годишната данъчна декларация за ДОД?
-
Sir_Humphrey - Потребител
Според мен - не, тъй като с тази сума би трябвало да е била намалена сумата на наема, който е обявил наемодателя. Демек наемодателя е лишен от част от прихода от имота си (който приход би могъл да ползва за плащане на такса смет на този имот).
Аз не съм юрист. Ползвайте съветите ми на своя отговорност!
- TheOldMan
- Активен потребител
8 мнения
• Страница 1 от 1
|
|