начало

Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ

Учредяване право на строеж

Казуси за недвижими имоти

Учредяване право на строеж

Мнениеот joana_84 » 15 Мар 2012, 11:28

Здравейте! Бих искала ,ако някой има възможност да ми даде информация по слдния казус: През 1987 година , родителите на майка ми придобиват чрез Договор за право на строеж , земя в района на Панчарево. Учреденото право на строеж е за стандартния срок от 5 години/ платено от нас по обявената от общината цена тогава -520 лева/. Ние в този период не сме построили сграда, мястото е било обитавано от нас и поддържано.Плащали сме данък за земята и такса смет. През 2007 година , майка ми пусна молба за придобиване на земята към Кмета на съответната община. Беше и отговорено, че е необходино да представи строителни книжа. Моля, ако някой е запознат с така създалата се или подобна ситуация, да ми отговори какъв е от тук нататък редът за придобиване на земята 25 години по-късно.Благодаря! :)
joana_84
Нов потребител

Re: Учредяване право на строеж

Мнениеот vdggbg » 15 Мар 2012, 11:52

Учреденото във Ваша полза право на строеж е погасено по давност - вече нямате права върху тази земя. Сега, ако желаете, можете да придобиете мястото по общия ред - ако общината го обяви за продан, и Вие го купите (чрез търг, най-вероятно). Това, че сте плащали данъци и такси през годините, не Ви дава привилегии.
Аватар
vdggbg
Активен потребител

Мнениеот joana_84 » 15 Мар 2012, 12:05

Благодаря за отговора ви.
Мойте съмнения са породени от отговора, на подадената от нас молба през 2007 година, и предявени претенции към съответния имот.
Това , което ме накара да помисля в тази посока е отговора на Кмета на общината, с което той не ни информира, че сме изгубили каквито то и да е потенциални права върху имота , а необходимото условие да се представат строителни книжа , за да се продължи процедурата???????
joana_84
Нов потребител

Мнениеот vdggbg » 15 Мар 2012, 12:12

Кметът може да не знае дали на мястото има, или няма построена съгласно ОПС сграда. Ако имаше сграда, нещата щяха да стоят по друг начин. Затова Ви иска строителни книжа.
Аватар
vdggbg
Активен потребител

Мнениеот joana_84 » 15 Мар 2012, 12:29

Единственият възможен легален вариант е да се обяви имота на търг/ публична продан/ , предполгам по пазарна , а не данъчна оценка , където ние не бихме имали никакви преимущества към имота , спрямо останалите купувачи?
Върху имота някога е имало бунгало, което от природни бедствия е било разрушено, но за съжаление за него няма строителни книжа , одобрени от съответните институции- Даг, община и т.н.
Роднините ми, които са стопанисвали имота са допуснали голяма грешка.
Благодаря за компетентното мнение.
joana_84
Нов потребител

Мнениеот emilgrigorov » 15 Мар 2012, 15:03

А имало ли е все пак някога одобрен проект и разрешение за строеж?
Или някакъв документ за бунгалото (това не го бях прочел). Примерно, акт, че е незаконно построено, или квитанция за глоба някаква ?
Последна промяна emilgrigorov на 15 Мар 2012, 23:24, променена общо 1 път
Carthago delenda est.
emilgrigorov
Активен потребител

Мнениеот vdggbg » 15 Мар 2012, 15:39

И да е имало - все е тая, към днешна дата. По-интересен е въпросът какво става с тия 520 лв - цената на възмездно отстъпеното, но нереализирано право на строеж.
Аватар
vdggbg
Активен потребител

Мнениеот emilgrigorov » 15 Мар 2012, 21:44

vdggbg написа:... все е тая .....

Далеч не е все тая.
Ако е имало, има все пак някакъв шанс. С добър адвокат е възможно и да се справи. Отговорът на общината е доста благоприятен и насочващ.
Carthago delenda est.
emilgrigorov
Активен потребител

Мнениеот vdggbg » 15 Мар 2012, 21:53

emilgrigorov написа:Далеч не е все тая.
Ако е имало, има все пак някакъв шанс. С добър адвокат е възможно и да се справи. Отговорът на общината е доста благоприятен и насочващ.

Ще съм Ви благодарен, ако споделите подробности за този метод. Човек се учи, докато е жив, нали така?
Аватар
vdggbg
Активен потребител

Назад към Имотни казуси