начало

Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС

дарение след ипотека

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

дарение след ипотека

Мнениеот vihren » 11 Мар 2012, 20:31

Здравейте, незнам точно как да поставя въпроса, за което се извинявам. Ситуацията е следната: семейството ми ипотекира всички имоти , с които разполагахме - къща , апартамент , земя. Поради невъзможност да се погасява кредита, се стигна до съдия изпълнител. Баща ми имаше останала земя, която преди да мине съдия изпълнител и да опише имотите, я прехвърли чрез дарение на роднина на майка ми.Въпросната земя не ипотекирана и никъде в документите не фигурира като обезпечение по кредита. В случай, че ипотекираните имоти не удовлетворят дълга към банката, може ли да се оспори това дарение от страна на банката? Да доизясня- ипотечният кредит е изтеглен от името на семейната фирма.Предварително ви благодаря!
vihren
Нов потребител

Re: дарение след ипотека

Мнениеот Standbay » 12 Мар 2012, 07:24

vihren написа:... може ли да се оспори това дарение от страна на банката?
Да - в хипотезата на 135 ЗЗД.
Дай ми фактите, за да ти дам правото!
Аватар
Standbay
Потребител

Мнениеот REVOLUTION » 12 Мар 2012, 09:25

Не може да се отговори на въпроса Ви без да се изяснят всички обстоятелства.
Каква е фирмата , която е кредитополучател.Какви са обезпеченията-подписани записи на заповед , поръчители и т.н.
Последна промяна REVOLUTION на 12 Мар 2012, 23:47, променена общо 1 път
REVOLUTION
Активен потребител

Мнениеот kalahan2008 » 12 Мар 2012, 23:46

Зависи дали длъжник по кредита е само "семейната фирма" или като поръчители са се разписали и ипотекарните длъжници. В първия случай не може да се води иск по чл. 135 ЗЗД срещу тях, а във втория - може.
Адвокат: (INFJ)
https://www.16personalities.com/infj-personality
kalahan2008
Активен потребител

Мнениеот neutralen » 13 Мар 2012, 10:11

"Семейна фирма" е житейско понятие.От значение в случая е това каква е правната форма на фирмата - ЕТ, ЕООД, ООД, СД/събирателно дружество/ и чия собственост са ипотекираните имоти - на Фирмата, или на физ.лица от семейството. Друго важно обстоятелство е дали бащата на Питащия е ипотекирал собствено имущество, или дали не е поръчител по кредита. Едва с излагане на горните обстоятелства от страна на vihren може да се даде някаква насока за решаване поставения от него казус и да се даде отговор не дали Банката "може" а дали са налице основания за предявяване на Иск по чл.135 от ЗЗД.
neutralen
Активен потребител

Мнениеот vihren » 15 Мар 2012, 20:48

Фирмата е ЕООД, но и двамата ми родители са се разписали като длъжници по кредита.Ипотекираните имоти са собственост на родителите ми, а кредита е изтеглен от името на фирмата. Въпросната земя не фигурира никъде в документите за обезпечение по кредита.Земята е лична собственост на баща ми. Обезпечението по кредита е в пъти повече от стойността на самият кредит, въпроса е че след няколко търга вече, цената пада драстично, а лихвите по кредита нарастват , и се задава момента , в който дори и да се продадът имотите , които са ипотекирани , няма да са достатъчни за покриване на кредита. Всъщност въпросната земя е единственото останало неипотекирано имущество, освен ризите на гърбовете ни ... Но доколкото прочетох чл.135 от ЗЗД , а и отговорите Ви във форума, всичко зависи доколко добър адвокат имаш и кой как ще тълкува закона. За съжаление.Благодаря за отговирите до момента и на бъдещите такива.
vihren
Нов потребител

Мнениеот neutralen » 15 Мар 2012, 22:11

Видно от Вашето изложение, ситуацията никак не е благоприятна - освен ипотеката, родителите Ви са станали и поръчители по кредита с който факт отговарят с цялото си имущество спрямо Банката. Дарението което е направил баща Ви не е най удачната сделка за спасяване част от семейното имущество. Дарението е безвъзмездна сделка. По удачно е било сделката да бъде възмездна - продажба. Вие сте прочели чл.135 от ЗЗД, където са описани възможните хипотези при възмездни и безвъзмездни сделки. Изводът е че Банката има основание за предявяване на иск по чл.135 от ЗЗД за обявяване за недействително спрямо Банката направеното от баща Ви дарение. Това е само една правна възможност, но все още не е направено, за това се посъветвайте с адвокат за да се предпазите от евентуални такива бъдещи действия на Банката. И не се отчайвайте и не се предавайте - от всяко положение си има изход!
neutralen
Активен потребител

Назад към Ипотека