Проблема е следния: 2006г . родителите на съпруга ми, му продават апартамент като си запазват правото на ползване до като са живи. 2007г. аз се развеждам със съпруга си по взаймно съгласие без да претендирам за имущество придобито по време на брака, тъй като не съм знаела за тази покупко- продажба. След системно неизплащане на издръжка от негова страна за родените по време на брака деца, изваждам изпълнителен лист и дело. При направена справка от СИ март 2011г.се установява, че той притежава 1/2 апартамент а другата аз.
Прави се запор, аз същевременно установявам, че дължа данъци в общината за 3г назад които в последствие плащам за моята половина. Живея на квартира с децата ми, водя се собственик на 1/2 от апартамент, нямам право на общинско жилище поради собственост на тази 1/2. Какви права и задължения имам всъщност. Бившите ми свекър и свекърва които са с право на ползване живеят на друг адрес, не плащат никакви сметки и такси, всичко се води на мен и на бившия ми съпруг като задължения. Мога ли да отида аз да живея в това жилище след като то реално не се ползва и какви права имам?
- Дата и час: 24 Ное 2024, 02:02 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
права и задължения при продажба с право на ползване
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
10 мнения
• Страница 1 от 1
Re: права и задължения при продажба с право на ползване
аз нд разбрах как хем е покупко-продажба,хем с право на живеене в него. Да не е дарение това жилище
- stefkobis
- Младши потребител
ако е покупко-продажба как продавача ще живее в имота, к' вече е продал-с условие ли е продаден как?
- stefkobis
- Младши потребител
Стефко, гледам че днес ръсиш бисери наляво-надясно из форума. Продавачът МОЖЕ да си запази вещното право на ползване, ако щеш вярвай.
На питащата: докато съществува това вещно право на ползване, как ще се ползва жилището зависи от волята на родителите на бившия Ви съпруг. Отделен е въпросът, че това право може да се погаси по давност поради неупражняване (чл. 59, ал. 3, предл. 2 ЗС). Обаче, на прима виста, в зависимост от конкретната ситуация и нейната доказуемост, може да се наложи водене на исков процес. Така от чисто практическа гледна точка в краткосрочен план трудно ще можете да влезете в това жилище. А като краен резултат можете да получите и пари за своята част, но зависи от много (и неясни на този етап) обстоятелства.
Ако родителите на бившия Ви съпруг имат запазено право на ползване, би трябвало те да са задължени за данък и такса на общината, не знам защо Вие ги дължите. Предполагам, куцо деклариране след сделката.
На питащата: докато съществува това вещно право на ползване, как ще се ползва жилището зависи от волята на родителите на бившия Ви съпруг. Отделен е въпросът, че това право може да се погаси по давност поради неупражняване (чл. 59, ал. 3, предл. 2 ЗС). Обаче, на прима виста, в зависимост от конкретната ситуация и нейната доказуемост, може да се наложи водене на исков процес. Така от чисто практическа гледна точка в краткосрочен план трудно ще можете да влезете в това жилище. А като краен резултат можете да получите и пари за своята част, но зависи от много (и неясни на този етап) обстоятелства.
Ако родителите на бившия Ви съпруг имат запазено право на ползване, би трябвало те да са задължени за данък и такса на общината, не знам защо Вие ги дължите. Предполагам, куцо деклариране след сделката.
Голям кеф е да млъкнеш, след като установиш, че не можеш да убедиш неубеждаемите.
- ykovachev
- Активен потребител
да и аз това попитах в общината но те ми казаха че задълженията аз ги дължа, значи ако съм Ви разбрала правилно може и аз да вляза в владение тъй като имам документ за платени от мен такси и данъци, а съм сигурна че и кмета на селото където живеят сега бившите ми свекър и свекърва и имат адресна регистрация ще потвърди че те живеят там и дефакто не използват жилището по предназначение
- petia7777777
- Младши потребител
Както казах, може и да стане, обаче не Ви съветвам да се нанасяте самоволно, че не се знае кой, как и къде ще се оплаче. С риск да бъда обявен за поредната лакома хиена, дето не си дава ноу-хауто, но ако искате яснота, идете на консултация при адвокат, че тука с тия бележки, дето си ги меткаме, трудно може да се изясни всичко.
Голям кеф е да млъкнеш, след като установиш, че не можеш да убедиш неубеждаемите.
- ykovachev
- Активен потребител
Проблемът е сложен, доколкото има право на ползване.
Трябва да се иска пререшаване на бракоразводното дело, в частта за ползване на семейното жилище.
След като това е семейното жилище, следва да се предостави на съпругата, за отглеждане на детето.
Отделен е въпросът как ще отрази на правото на ползване, по-скоро може да се намери някакъв вариант.
Трябва да се иска пререшаване на бракоразводното дело, в частта за ползване на семейното жилище.
След като това е семейното жилище, следва да се предостави на съпругата, за отглеждане на детето.
Отделен е въпросът как ще отрази на правото на ползване, по-скоро може да се намери някакъв вариант.
- ivan_lawyer
- Старши потребител
Снабди се с препис от НА за продажбата, решението за развода и евентуално пускай една съдебна делба, или с решението в данъчното -
- в зависимост от диспозитива на съдебното решение - или все още си съсобственик или не сиivan_lawyer написа:без да претендирам за имущество придобито по време на брака
http://inscribe.free.bg/cgi-php/phpbb3/index.php
-
karanedeff - Активен потребител
karanedeff написа:Снабди се с препис от НА за продажбата, решението за развода и евентуално пускай една съдебна делба, или с решението в данъчното -- в зависимост от диспозитива на съдебното решение - или все още си съсобственик или не сиivan_lawyer написа:без да претендирам за имущество придобито по време на брака
+1
А ако сте съсобственик (вероятно), оттам в зависимост от развитието на делбата възможности има различни.
- ykovachev
- Активен потребител
Голяма каша настана а адвокатката дето съм наела направо ме обърка от всякъде. Моля за съвет. Въпросната адвокатка като и обясних случая и показах документите с които разполагах/ декларация в общината от бившия, че сме по 1/2 собственици, без да се упоменава, че апартамента е продаден с право на ползване от родителите и същите не са декларирани като такива, и нотариалния акт за покупко-продажбата която е по време на брака ни, и удостоверение от агенцията по вписване за имущественото ми състояние/ тя ме увери, че аз като собственик мога да ползвам жилището и да се нанеса след като въпросните не живеят там а също така да платя дължимите данъци. Аз сменям бравата и се нанасям тъй като до момента живеех под наем с децата. Родителите му разбират и идват на скандал, извикваме полиция аз показвам документите с които разполагам полицаите я гонят и издават разпореждане всички въпроси да решаваме по съдебен ред, така няколко пъти до като не се стигна и до налагане на актове за неспазване на разпорежданията. Сега съм призована по заведено дело от бившия ми за домашно насилие и затова,че съм сменила бравата на апартамента и съм изгонила свекърва ми при поредния скандал. Миналата седмица заради тази ситуация излязох отново на квартира и отидох да подам декларация в общината, че не аз ползвам жилището и да не ми начисляват на мен данъци.
-1-Правилни ли са действията до момента?
-2- Могат ли наистина да ме съдят за нещо?
-3- Последно призовката ми е връчена на 12,01,2012 а делото е на 18,01,2012г. бях ангажирана доста и не можах да намеря адвокат да се консултирам тъй като работя до 18часа а след това, повечето адвокати не работят, мога ли да претендирам, че не съм редовно призована, нали призовката трябва да е връчена най-малко 7 дни преди заседанието.
Благодаря предварително ако някой ми даде някакви насоки.
-1-Правилни ли са действията до момента?
-2- Могат ли наистина да ме съдят за нещо?
-3- Последно призовката ми е връчена на 12,01,2012 а делото е на 18,01,2012г. бях ангажирана доста и не можах да намеря адвокат да се консултирам тъй като работя до 18часа а след това, повечето адвокати не работят, мога ли да претендирам, че не съм редовно призована, нали призовката трябва да е връчена най-малко 7 дни преди заседанието.
Благодаря предварително ако някой ми даде някакви насоки.
- petia7777777
- Младши потребител
10 мнения
• Страница 1 от 1
|
|