Здравейте ! Преди 15-тина години родителите ми дариха апартамент, а на брат ми етаж от къща.Преди половин година брат ми си продаде етажа от къщата поради дългове и сега живее под наем.Може ли един ден, когато родителите ни починат брат ми да има претенции към дареният ми апартамент.Даренията са направени с нотариални актове и без никакви условия.
Благодаря ви предварително за помоща.
- Дата и час: 26 Ное 2024, 01:50 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Може ли да се оспорва дарение ?
|
|
10 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Може ли да се оспорва дарение ?
1/4 се запазва за брат Ви, по закон.
- ivan_lawyer
- Старши потребител
Дарението въпреки че наглед излиза по-евтино, на практика е по скъпото нещо. За да спестиш някакви сто, двеста лева е станало масова практика да се дарява, дори и на хора без роднинска връзка. Всяко дарение може да се оспорва и да падне. За това може да мините сделката на ново но вече като покупко-продажба, така ще сте 100 % сигурен, че си е ваше жилището. Най-добре да се консултирате с адвокат за да ви каже как точно да стане.
- petyo73
- Младши потребител
petyo73 написа:Дарението въпреки че наглед излиза по-евтино, на практика е по скъпото нещо. За да спестиш някакви сто, двеста лева е станало масова практика да се дарява, дори и на хора без роднинска връзка. Всяко дарение може да се оспорва и да падне. За това може да мините сделката на ново но вече като покупко-продажба, така ще сте 100 % сигурен, че си е ваше жилището. Най-добре да се консултирате с адвокат за да ви каже как точно да стане.
Този съвет за новото "минаване" на сделката като продажба направо ме хвърли в тъч.хайде да поразсъждаваме възможно ли е и как би могло да стане.В момента собственици на имота не са родителите,а надарения им син.А може ли някой да прехвърли свое право,което в момента на сделката не притежава ?
Възможно е обратното-надарения син да отчужди в полза на родителите си имота-било чрез дарение,било по друг способ.
Дарението при оспорване "не пада" ,а се отменя при иска по чл.227 от ЗЗД или се намалява при иска по чл.30 от ЗН !!!
- sarbijanac
- Активен потребител
Само не ми е ясно, защо трябва да всявате излишна паника в народа? Въпросът е към двамата преждепишещи.
непрочели явно следното"Преди 15-тина години родителите ми дариха апартамент, а на брат ми етаж от къща"
Вярно е, че има запазена част на наследника, ама там някъде в делбеното дело се поставя въпроса за чл. 30-31 от ЗН!
Хайде да не може всяко да "падне", м?
п.п. повтарям Гошето, ама се дразня.
1/4 се запазва за брат Ви, по закон.
непрочели явно следното"Преди 15-тина години родителите ми дариха апартамент, а на брат ми етаж от къща"
Вярно е, че има запазена част на наследника, ама там някъде в делбеното дело се поставя въпроса за чл. 30-31 от ЗН!
Всяко дарение може да се оспорва и да падне
- Гост.
- Старши потребител
poli_g написа:Само не ми е ясно, защо трябва да всявате излишна паника в народа? Въпросът е към двамата преждепишещи.1/4 се запазва за брат Ви, по закон.
Вярно е, че има запазена част на наследника, ама там някъде в делбеното дело се поставя въпроса за чл. 30-31 от ЗН!Всяко дарение може да се оспорва и да падне
+1 !
-
narina - Потребител
Или съвсем опростено казано - ако етажът от къща струва приблизително колкото Вашия апартамент или мъничко по-малко, нямате грижи.
Знам, естествено, че казаното по-горе е доста неточно - казвам го за питащия, не заради точността. В действителност е по-сложно, а насоките вече са ги дали.
Знам, естествено, че казаното по-горе е доста неточно - казвам го за питащия, не заради точността. В действителност е по-сложно, а насоките вече са ги дали.
Citrus sinensis от семейство Седефчеви
-
portokal - Старши потребител
Значи щом и брат ми е дарен с имот близък по цена с моя не може да оспорва дарения ми апартамент, така ли е ?
- bracnica
- Младши потребител
За можене-може, ама няма да мине.
- sunrise
- Активен потребител
Здравейте, искам да попитам баща ми е подписал запис на заповед 2011г. (тогава с майка ми са в брак и имат апартамент). 2012.10 месец апартамента се дарява на сестра ми и последва развод. 2015 година към днешна дата може ли да се атакува с тази запис на заповед имота(апартамент) на сестра ми законно? И как бихте ме посъветвали да противодействаме?
- ico_hristov
- Младши потребител
10 мнения
• Страница 1 от 1
|
|