начало

Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ

Улицата - що е то ?

Казуси за недвижими имоти

Улицата - що е то ?

Мнениеот ggerginova » 22 Апр 2011, 11:53

Здравейте!
От около година следя с интерес форума ви и макар,че е със срога юридическа насоченост ,смятам че е изключително полезен за всички .До момента съм намирала всички нужни ми отговори и отчасти този форум ме вдъхнови да се заема с нелеката и изключително бюрократична процедура по ПУП в родният ми град.Възложих преписката на местна лицензирана фирма и до момента всичко върви нормално.Чрез улица тупик регулираме общо пет парцела , два от тях са моя собственост а останалите са на роднини.При проектните дейности ни бе обяснено ,че улицата "тупик" като кв.м. се приспада напълно от нашата земя и че това е единственият начин тази "урбанизирана територия" да влезе в регулационни граници.Предстои ни да подпишем договор в общината и да станем заедно с нея съсобственици на улищата ?От тук и въпросите ми :
-Кой в тази държава е собственик на градската инфраструктура /пътно платно,канализация и друг тип окабелявания под пътя,тротоари ,улично осветление и т.н/ ?И ако тази инфраструктура липсва ,кой плаща за изграждането и?Къде в картинката се вписват електропреносните и ВиК дружествата ?
-Ако общината като собственик има ангажимент към гражданите си да изгражда и подържа тази инфраструктура,какви са моите законови позиций като гражданин да се информирам своевременно ,че общината наистина мисли за мен?

-Как мога да !изисквам ! и имам ли права да искам от общинските чиновници да работят по проекти свързани с европейско финансиране ?Каква е точно процедурата -бенефициенти са обикновенно общините ?!

-Зная ,че неволята учи,но няма ли начин тази улица да се случи в моя живот и то не напълно за моя сметка ?
ggerginova
Нов потребител

Re: Улицата - що е то ?

Мнениеот wladi » 11 Май 2011, 18:30

Улиците са публична общинска собственст.
За да стане Вашия "тупик" публична общинска собственст, освен одобрен ПУП, следва да се смени собствеността, за което са възможни 2+1 процедури.
1. подарявате улицата на общината;
2. общината купува улицата от Вас - предполагаемо няма да стане, следва пред общинския съвет да се обоснове предложение за удовлетворавяване на важна обществена необходимост, а не виждам такава;

След придобиване собствеността върху земята върху която е улицата, общината воже да инвестира в нея, ако прецени че е целесобразно по реда за капиталовите им разходи, както и да се кандидатства в проекти с чуждо финансиране.

Междинния вариант остава - има влязал ви сила ПУП, но няма собственост:
3- Общината може да даде разрешения за строеж на експлоатационните дружества по общия ред за подмяна или прокарване на нова инфраструктура, но рискува Виа като собственик да обжалвате тези разрешения пред съда.
Истината рядко е чиста и никога проста
Аватар
wladi
Потребител

Re: Улицата - що е то ?

Мнениеот TheOldMan » 12 Май 2011, 16:23

Мисля, че "съсобственици" на улицата няма как да станете. Ще трябва да я харижете/продадете на общината. Но това не значи че общината ще подскочи до небето от щастие и още утре ще докара механизацията да полага инфраструктурата. Вероятно връзките от съществуващата инфраструктура до консуматорите ще трябва да си ги изградите пак вие, но с посочени от общината параметри... ако искате в обозримо бъдеще да си ползвате имотите. Най-много да успеете да изпросите няколко камиона баластра с която да направят нещо като настилка за да не затъвате. Това вода, канал, тоци, тротоари, асфалт, осветление... силно се съмнявам.
Аз не съм юрист. Ползвайте съветите ми на своя отговорност!
TheOldMan
Активен потребител

Назад към Имотни казуси