начало

Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ

Затворен комплекс със статут творчески ателиета

Казуси за недвижими имоти

Затворен комплекс със статут творчески ателиета

Мнениеот plamen7803 » 19 Фев 2011, 21:45

В сила ли е законът за етажната собственост в затворен комплекс със статут на творчески ателиета? И ако този закон се прилага в такъв комплекс , каква е процедурата за оформянето на договорите за подръжка , както и избирането на фимата , която да я извършва?
plamen7803
Нов потребител

Re: Затворен комплекс със статут творчески ателиета

Мнениеот ivan_lawyer » 19 Фев 2011, 22:36

Законът е един за всички сгради.

Тоест, където има повече от един апартамент - има етажна собственост, в редкия случай когато имотите са собственост на едно и също лице, просто няма смисъл от учредяване на етажна собственост - ако собственикът е един на всички апартаменти, той си поддържа сградата, което е естествено за собственика.

Той си чисти керемидите от опадали листа, проверява улуците за листа и клонки, следи за амортизирането на сградата най-общо.

Когато има собственост от творчески ателиета, също трябва да има един ред при поддържането на общите части.

Всеки съсобственик трябва да заплаща някаква част от време на време - месечно, годишно, за да върви работата.
ivan_lawyer
Старши потребител

Мнениеот nk7702n » 19 Фев 2011, 23:36

Вижте си и самия НА, какво е предвидено относно поддържането на общите части, сещам се в тази връзка за някои офис- сгради, за които с покупката на офис се задължаваш да плащаш и определена такса поддръжка на общите части и не можеш да се откажеш.
nk7702n
Старши потребител

Мнениеот plamen7803 » 20 Фев 2011, 14:39

В НА няма клауза относно подръжката на общите части. В нашия случай строителя обвързва собствениците с договор за подръжка , като обаче не всички имат сключен такъв. А основния проблем е , че се задължаваме да плащаме , но по-голямата чатс от услугите не се извършват. Каква е процедурата за избиране на друга фирма за подръжка?
plamen7803
Нов потребител

Мнениеот nk7702n » 20 Фев 2011, 15:14

Както Ви е писал колегата, изборът ще се извърши съгласно ЗУЕС от ОС на собствениците.
nk7702n
Старши потребител

Мнениеот plamen7803 » 20 Фев 2011, 15:45

Възниква обаче проблема , че строителя не иска да прехвърли партидите за вода и ток на общите части на някой от собствениците , като изтъква причина , че е вложил големи средства да за игради канализация , да сложи фидрофор и т.н. Могат ли тези неща да бъдат пречка при избирането на друга фирма за подръжка?
plamen7803
Нов потребител

Мнениеот naughty » 20 Фев 2011, 17:11

много обичам затворени комплекси. в един се жалваха, че нямат достъп до имотите си понеже земята била на строителя, други че не им позволяват да влизат с колите си..

защо купувате в затворени комплекси бе хора, толкова ли ви мързи една къща да вдигнете??
naughty
Потребител

Мнениеот wladi » 21 Фев 2011, 00:14

plamen7803 написа: В сила ли е законът за етажната собственост в затворен комплекс със статут на творчески ателиета? И ако този закон се прилага в такъв комплекс, каква е процедурата за оформянето на договорите за подръжка, както и избирането на фирмата, която да я извършва?

Няма специална норма по отношение на т.н. "затворени комплекси", важат общите норми на ЗС, ЗУТ и ЗУЕС.

Озадачен съм от "статут на творчески ателиета", вероятно не всички имоти са творчески ателиета, а част са апартаменти, жилища, а други включително Вашия са "творчески". Тази терминология се прилага, когато част от обектите не отговарят по размер на минималните изисквания на нормите за жилища.

Прегледайте си договорите (НА), ако няма нещо специално договорено по въпроса за подръжката прилагайте ЗУЕС. Очаквания проблем, ще е ако инвеститора си е запазил собствеността върху земята и част от подобренията върху нея, за които ще иска допълнително заплащане, щом ще се отказване от услугата на неговата подръжка.
Истината рядко е чиста и никога проста
Аватар
wladi
Потребител

Мнениеот plamen7803 » 21 Фев 2011, 08:01

комплекса е построен в село,можеби затова е със статут на творчески ателиета? имаме собственост върху земята,проблема е само с партидите за ток и вода на общите части.другото което искам да питам е: дължа ли такса подружка,при положение че такава няма,смисъл неподържа тревата,паркоместата,басеина,което мога да докажа със снимки и свидетели? благодаря на всички за отговорите!!!
plamen7803
Нов потребител

Мнениеот toni_sf » 21 Фев 2011, 09:03

до-plamen7803 Да не Ви пука какво казва строителя и какво е изградил ,така или иначе ,Вие сте го платили със закупуването на жилище там.Включете си ЛС и ще Ви дам точен съвет как да постъпите.
Задължение на българският гражданин е да зачита правата и законните интереси на другите
toni_sf
Активен потребител

Мнениеот persian_kata » 21 Фев 2011, 15:29

Към \"Naughty\" не че ни мързи да си построим една къща но наистина ли вярвате че цената която ще заплатим за къщата ще бъде подобна на апартамента нали все пак всичко в тоя живот опира до пари. А ние ако ги имахме парите даже нямаше да гледаме към България а можеби към Френската Ривиера. Тъкаче малко риторичния ви въпрос ме засегна. Аз съм съседка на plamen7803 и имаме огромни проблеми със въпросния строител и не заради дръго ами заради това че се оказа непочтен човек (нещо което нямаше как да знаем предварително).

Аз също имам един въпрос по тая тема. Имали в българия установена цена за подружка на затворен комплекс. тоест как се определя тя по закон- По квадратен метър на имато, По процент идеални части, по това колко човека живеят в апартамента или по това че всеки строител си прави каквото иска тъй като законов ред по този въпрос ням.

Много ще съм благодарна ако някои ми изясни този вупроз. :Д
Последна промяна consultant на 21 Фев 2011, 17:29, променена общо 1 път
Причина: ПИСАНЕТО НА КИРИЛИЦА Е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО!!!
persian_kata
Нов потребител

Мнениеот naughty » 21 Фев 2011, 15:53

persian_kata написа:Към \"Naughty\" не че ни мързи да си построим една къща но наистина ли вярвате че цената която ще заплатим за къщата ще бъде подобна на апартамента нали все пак всичко в тоя живот опира до пари. А ние ако ги имахме парите даже нямаше да гледаме към България а можеби към Френската Ривиера. Тъкаче малко риторичния ви въпрос ме засегна. Аз съм съседка на plamen7803 и имаме огромни проблеми със въпросния строител и не заради дръго ами заради това че се оказа непочтен човек (нещо което нямаше как да знаем предварително).

Аз също имам един въпрос по тая тема. Имали в българия установена цена за подружка на затворен комплекс. тоест как се определя тя по закон- По квадратен метър на имато, По процент идеални части, по това колко човека живеят в апартамента или по това че всеки строител си прави каквото иска тъй като законов ред по този въпрос ням.

Много ще съм благодарна ако някои ми изясни този вупроз. :Д

мързи ви та ви се реве. С парите от продаден двустаен апартамент построих и обзаведох къща 230м2 миналата година и преди 3 дни я въведох в експлоатация. Цялата патаклама ми отне 2 години - една за документация, разрешителни и др и втората за самият строеж. От Август миналата година живея в къщата.

Отнема време, нерви и пари но Е възможно и е реалност за мен. Успех
naughty
Потребител

Мнениеот toni_sf » 22 Фев 2011, 09:37

до-plamen7803 Влезте в потребителски панел и там ще видите настройките
Задължение на българският гражданин е да зачита правата и законните интереси на другите
toni_sf
Активен потребител

Мнениеот toni_sf » 22 Фев 2011, 09:57

до-persian_kata Не се впечатлявайте много от изказванията тук ,нормално е да има и хапане от нечия страна. :D И добре е все още ,че не са Ви нападнали заради правописа. И една истина от мен да Ви кажа ,много малко хора са запознати със ЗУЕС които влизат тук ,ако разгледате и другите теми ще видите ,че всичко само гледа .А относно питането Ви дали има установена цена за поддържане на комплекс няма ,има няколко фирми и всяка фирма си определя цена в зависимост от възможностите и. :D И в това съм сигурен,че така нареченият Ваш строител е почерпил опит и понеже няма възможност да се справи ще подпише договори с подизпълнители което ще Ви оскъпи услугата .
toni_sf
Активен потребител

Мнениеот persian_kata » 22 Фев 2011, 18:16

До "toni_sf" благодаря за отговора жалко че не е такъв на какъвто се надявах но няма как фактът си а факт. Относно мнението което ме засегна също сте прав не трябва да го взимам на сърце просто бях се объркала мислейки че тука съм защото имам нужда от помощ и съвет...явно съм тука защото имам нужда от критика за бедата в коята тъй или иначе се намираме :) за сужелиение за кой ли път се убеждавам че в България когато се давиш винаги ще има някой да те натисне още малко отггоре :)

А относно правописа вече ме погнаха от админа (аз нямам кирлица и написаното беше преведено от админа за моя сметка). Все пак вече имам сайт за превод тъкаче предварително се извинявам на всички които искат да ми направят забележка за правописа и граматиката!
persian_kata
Нов потребител

Мнениеот toni_sf » 23 Фев 2011, 09:17

до-persian_kata Само да Ви попитам Вие ЗУЕС прочели ли сте го.Чл 51т1 гласи:Консумативните разходи и разходите за текущо поддържане за общите части на етажната собственост се разпределят поравно според броя на собствениците и обитателите:.Затова Ви казвам не бързайте да подписвате договор с този Ваш строител а се поровете в нета ,вижте какви фирми има поискайте им оферти за този вид услуга и където Вие най изгодна удобна ,направете си едно ОС и я изберете но и се поинтересувайте коя от фирмите ще защитава Вашите интереси на живущите а не само да Ви взима паричките и да не мачка този така наречен строител.Ако желаете повече информация пишете на имейл toni_sf00@abv.bg.Даже ако се интересувате разгледайте ми темата защо да си изберем професионален домоуправител. :D И ще видите нападенията срещу мен както се случи и с Вас
toni_sf
Активен потребител

Мнениеот persian_kata » 23 Фев 2011, 19:21

До "toni_sf" значи при нас ситуацията е следната- 200ща купуваме на зелено апартамент от строител и подписваме договор за подружка, сумата е 1020 лв на година (апартамента ми е 50квадратни метра) и тази сума се плаща предварително всеки Януари за година на пред. Апартамента за първи път се използва за живеене през лятото на 2010 година, независимо ние си плащаме винаги на време подружката но през 2010 година виждаме че тази подружка почти не се извършва (имаме басейн които на 2-3 пъти беше или много студен или мътен, трева която е жълта и рядка и охрана която се състои от 3ма пенсионери които си спинкат и остават портала отворен цяла вечер. а не мога да ги виня тъй като на тях дори заплата не им се плаща :( ) и така решаваме с един от съседите да потърсим адвокат за консултация. намираме си такъв които ни обеснява че нашите договори с строителя са невалидни от април 2009 поради няколко причини но най вече защото има нов закон за етажната собственост. Адвоката ни помага и обеснява как да постъпим и да гласуваме и всичко да си е коректно но строителя ни попречи по подал начин след като заплаши другите съседи че ще спре общия ток и ще си вземе хидрофора при което хората които гласувахме за председатели не искат да подпишат и не можем да узаконим нашия блок под новия закон за етажна собственост! Сега аз плащам за работа която не се върши, имам договор които е невалиден но нищо не мога да направя защото не можем да постъпим по легалня начин които напълно ще отхвърли нашите договори със строителя. И по монополен начин си плащам ей така и аз не знам защо. На всичко отгоре аз знам че плащам за 50 квадрата толкова колкото съсед с 80 квадрата, маза и парко место.

Не знаем как да постъпим тъй като ако свикаме ново събрание едвали ще получим подкрепа от другите собственици които живеят там целогодишно и са уплашени от строителя :(
persian_kata
Нов потребител

Мнениеот ivan_gelencov » 23 Фев 2011, 21:03

Kaжете името на комплекса, поне да се предпазят другите да не купуват там. :)
ivan_gelencov
Младши потребител

Мнениеот toni_sf » 24 Фев 2011, 00:16

до-persian_kata Нямам идея как Ви е натоварил с цените , ако аз Ви управлявах комплекса ,за тия 50кв които твърдите ,че за тях плащате при мен щяхте да сте на около 250 -280 евро годишно. :D Но не мога да кажа нищо щом хората са свикнали да живеят под заплаха да се оправят и имат излишни пари да си плащат. :D Всеки си има право на избор.
toni_sf
Активен потребител

Мнениеот persian_kata » 24 Фев 2011, 18:56

До "ivan_gelencov" мястото се намира в село Приселци на 15км от град Варна и е построено от Дорелов ЕООД.

До "toni_sf" благодаря че поне ако не друго то знам с колко повече печелят от мен и мъжа ми!
persian_kata
Нов потребител

Следваща

Назад към Имотни казуси