начало

Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ

Отдаване на имот под наем. Кой ще плаща тока?

Казуси за недвижими имоти

Re: Отдаване на имот под наем. Кой ще плаща тока?

Мнениеот andy70 » 24 Авг 2010, 13:05

t11t11 написа:Пък ти, ако искаш, обясни ми като на т ъ п а н ар, как Енергото ще си събере вземанията от наемателя (ако наемателят е некоректен към Енергото, де). И как, аз - наемодателят, ще мога да "си върна" партидата преди изтичането на срока на договора (ако наемателят е некоректен към Енергото, де)?

По същество:
- За това как Енергото ще си съберат вземанията от наемателя - за това си имат юристи и проблемът си е на Енергото. Както казва Остап Бендер "Проблемът на давещите се е в ръцете на самите давещи се". Има си заповедно производство, а при последвало възражение идва доброто старо исково производство.
- Ако договорът за наем се прекрати предсрочно поради някоя от клаузите за това (например поради неплащане на наемната цена, поради постъпило предизвестие от страна на наемателя и др.), то ще отидете в Енергото и ще заявите това обстоятелство, като направите искане за възвръщане на титулярството на партидата. За Енергото е по-добре собственикът на имота да е задълженото лице, а не носителят на облигационно или ограничено вещно право на ползване. Затова при възвръщане на титулярството Енергото не създават никакви пречки на собственика на имота.
Процедурата съм я прилагал няколко пъти като Наемател и Наемодател са били ЮЛ, но предполагам, че за физически лица въпросът стои по същия начин.
ПП - Репликата на Мели, че е останала неразбрана, беше към мен.
Мели, мила, вероятно имаме несходство в характерите, затова ми е трудно да те разбера. Пък и предпочитам да съм директен.
Errare humanum est stultum est in errore perseverare.
Аватар
andy70
Потребител

Мнениеот toni_sf » 24 Авг 2010, 19:09

:D това си звучи като жива свалка по адвокатски начин Melly дай му за да не се тормозим из форума
Задължение на българският гражданин е да зачита правата и законните интереси на другите
toni_sf
Активен потребител

Мнениеот nikiboy » 24 Авг 2010, 21:09

t11t11 написа:
Никибой взема наеми от няколко места и знае, че "вълкът си върши сам работата".

А не се ли усещаш, че, освен флуд, друго не може да се роди в главата ти! Не се ли усещаш?

Защо "да ражда главата ми" ?
Успех наемодателю, ходи сменяй партиди като замаян... после да не ревеш пак във форума "спряха ми тока" :lol:
nikiboy
Потребител

Мнениеот toni_sf » 26 Авг 2010, 08:37

:D а и щом има пари в излишък а и не знае че при всяка смяна на партида енергото взима една определена сума като капаро забравил съм точно как се формулираше някаква такса беше и след изтичане на договора я връща на титуляра,а най правилният начин е при подписването на договора искай три наема напред и така ще си вържеш гащите че наемателя няма да избяга :wink:
Задължение на българският гражданин е да зачита правата и законните интереси на другите
toni_sf
Активен потребител

Мнениеот tetete » 26 Авг 2010, 16:17

Вие тук нещо забавлявате ли се, такса прехвърляне - няма и както се изразявате по-горе "партидата ще си я върнете" без какъвто и да е проблем, но за жалост ел.захранването - не, докато не си платите дължимите суми.
tetete
Нов потребител

Мнениеот t11t11 » 26 Авг 2010, 21:34

:D :D :D

15 броя постини - 24 броя различни мнения. :D :D

И т'ва, във форум по 'право'. Опсс... по 'уж право'.

Та последно - я, вземете се разберете, кой ще трябва да плати тока на наемателя?
Аз и затова питах как Енергото ще си събере парите от наемателя, ако той не си плати изконсумирания ток, и 'вдигне гълъбите'. :?
t11t11
Младши потребител

Мнениеот toni_sf » 27 Авг 2010, 08:45

до-tetete извинявам се ако съм сбъркал ,преди съм правил такива прехвърляния на партиди но за ток за производствени нужди може би не важи за битови но беше така , колко киловата да ти дадат и си имаха таблица ,и се даваше сума като такса гаранция ли беше не помня и като се сменяше партидата старият собственик на нея си взимаше тези пари с молбата за прекратяване на договора на негово име а новият с молбата за нов си я плащаше но ще попитам ЧЕЗ защото сьм към тях по имейла ми изпращат колко пари дължа за ток всеки месец
toni_sf
Активен потребител

Мнениеот toni_sf » 03 Сеп 2010, 07:47

до-t11t11 ето ти отговора от ЧЕЗ как изискват по казуса ти Здравейте,

В отговор на Вашето писмо, постъпило по електронна поща, бихме искали да поясним, че правата и задълженията на потребител на електрическа енергия се уреждат съгласно регламентираните Общи условия (ОУ) на договорите за продажба на електрическа енергия на „ЧЕЗ Електро България” АД и Общи условия на договорите за използване на електроразпределителните мрежи на „ЧЕЗ Разпределение България” АД.

По реда на Чл.4, Ал. 3 от ОУ на „ЧЕЗ Електро България” АД, Правата и задълженията на потребител на електрическа енергия за битови нужди може да упражнява и друго лице при условие, че собственикът или титулярът на вещното право на ползване на имота е представил изрично писмено съгласие, дадено пред продавача или пред нотариус с нотариална заверка на подписа, това лице да бъде потребител на електрическа енергия за определен срок, като в този случай собственикът или титулярът на вещното право на ползване е солидарно отговорен за задълженията към продавача заедно с лицето, за което е дал съгласие да бъде потребител на електрическа енергия и продавачът има право да иска изпълнение на задълженията на потребител както от собственика или титуляра на вещното право на ползване на имота, така и от лицето, за което собственикът или титулярът на вещното право на ползване на имота е дал съгласие да бъде потребител на електрическата енергия.

С уважение,

Дирекция обслужване на клиенти

ЧЕЗ България ЕАД
toni_sf
Активен потребител

Мнениеот andy70 » 03 Сеп 2010, 10:32

Ами аз нали точно това обясних още в първия си пост.
Errare humanum est stultum est in errore perseverare.
Аватар
andy70
Потребител

Мнениеот toni_sf » 03 Сеп 2010, 11:08

до-andy70 защо отговаряш на безделника :D а направо не и показа условията при които може да си сключи договора а водехте толкова излишни полемики
toni_sf
Активен потребител

Мнениеот nikiboy » 05 Сеп 2010, 17:49

....че собственикът или титулярът на вещното право на ползване на имота е представил изрично писмено съгласие, дадено пред продавача или пред нотариус с нотариална заверка на подписа, това лице да бъде потребител на електрическа енергия за определен срок, като в този случай собственикът или титулярът на вещното право на ползване е солидарно отговорен за задълженията към продавача заедно с лицето, за което е дал съгласие да бъде потребител на електрическа енергия и продавачът има право да иска изпълнение на задълженията на потребител както от собственика или титуляра на вещното право на ползване на имота, така и от лицето, за което собственикът или титулярът на вещното право на ползване на имота е дал съгласие да бъде потребител на електрическата енергия.

Защо ли това го разбирам по следният начин:

Ако "наемателят" си бие шута и не плати сметката от 200лв, собственикът е солидарен платец и .... с една дума - ако не плати, пак ще му бъде спрян тока. А не както се иска в задачата - договор с Иван П. Х. ЕГН...... за времето до 31.12.2010г, като не си плати търсете него, без мен. :mrgreen:
nikiboy
Потребител

Мнениеот toni_sf » 06 Сеп 2010, 09:12

е това е изискването :D тук някъде имаше една адвокатка която се занимава с договори и тя ги прави и всичко и кляка в краката особено банките и щом може да пребори банка значи никакъв проблем не и е да пребори такава компания за дребна сума :D и да защити клиента си да не плаща ако някой както го каза да си бие шута
toni_sf
Активен потребител

Предишна

Назад към Имотни казуси