начало

Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ

Грешка в нотариален акт

Казуси за недвижими имоти

Грешка в нотариален акт

Мнениеот valerski » 30 Юни 2010, 20:46

Здравейте!

Имам следният проблем. Баща ми и леля ми са собственици на имот, прехвърлен чрез доглеждане и издръжка с право на доживотно ползване от стара жена, която почина преди 3 години. Сега решихме да продадем имота, като вече имаме и сключен предварителен договор с купувача, заплатено е и капаро. Оказа се обаче, че в нотариалния акт на имота е допусната техническа грешка. Става дума за грешка в номера на имота - с цифри е написано грешно (2932 вместо 2934), т.е. е объркана една цифра. В скоби обаче е записан словом правилно номерът на имота (2934). Отидохме при нотариус, който ни каза, че ще трябва да се направи поправка в нотариалния акт. За тази цел, трябвало да се издаде удостоверение за наследници и наследниците да дойдат и да подпишат изменението в нотариалния акт. Тук идва и проблемът. Издаването на удостоверение за наследници се оказва изключително трудно, направо невъзможно, защото въпросната жена, която е обект на доглеждане и издръжка, няма деца, а родословното й дърво е прекалено голямо. По този начин ние трябва да потърсим всички (може би 100) "наследници" и да ги доведем при нотариуса. А това, както казах, е мн трудно. Един отишъл да живее в чужбина, друг починал и трябва да търсим неговите наследници и т.н. Изобщо, каша. Дори за подаването на заявление за наследници искат да впишем всичките такива с техните ЕГН-та.
Едва ли не, оказва се, че нотариалния акт, подписан преди 20 г., е недействителен и трябва да се надяваме на милостта на роднините на починалата жена.
Въпросът ми е: Няма ли друг вариант за поправка в нотариалния акт, необходима ли е изобщо такава, какво може да се направи? Говорихме с друг нотариус, който ни каза, че ще трябва само удостоверение за идентичност от общината, за което вече пуснахме заявление. Друг нотариус пък ни каза, че при подобна грешка важи написаното с думи, което всъщност е правилното. Също така, намерихме стар нотариален акт, направен още преди прехвърлянето на името на баща ми и леля ми, с който са прибавени 7 кв.м. към имота преди време. В този нотариален акт номерът на имота е написан правилно, само с цифри. Дали този нотариален акт може да се окаже в полза за разрешаването на проблема?
valerski
Нов потребител

Re: Грешка в нотариален акт

Мнениеот zelen » 01 Юли 2010, 09:59

valerski написа:...Отидохме при нотариус, който ни каза, че ще трябва да се направи поправка в нотариалния акт.
... Говорихме с друг нотариус,който ни каза, че ще трябва само удостоверение за идентичност от общината, за което вече пуснахме заявление.
Друг нотариус пък ни каза, че при подобна грешка важи написаното с думи, което всъщност е правилното. ...

Нотариус, нотариус, нотариус,
не прочетох какво е казал вашият адвокат!
Сега се случва тачно така, защото и преди 20 г. вашите родини не са отишли при колега адвокат, който да изготви коректен ноариален акт! :!:
zelen
Потребител

Мнениеот valerski » 01 Юли 2010, 10:20

Ноариалният акт е изготвен именно от нашия адвокат преди 20 г. Именно заради негова техническа грешка (явно се оказва мн сериозна) сега се получават тези недоразумения. А сега изчакваме някои неща преди това и най-вероятно тези дни ще говорим с адвоката си, който ще е друг, защото въпросния почина.
Аз все се питам: защо все пак всяка важна цифра в акта се пише и с думи? Не е ли именно заради това, че може да се допусне грешка при писането на цифрите?
valerski
Нов потребител

Мнениеот milletti » 01 Юли 2010, 11:04

valerski написа: ...Говорихме с друг нотариус, който ни каза, че ще трябва само удостоверение за идентичност от общината, за което вече пуснахме заявление. Друг нотариус пък ни каза, че при подобна грешка важи написаното с думи, което всъщност е правилното...

Ами, значи просто минавате сделката при нотариуса, който не иска У-е за наследници.
От две злини, изберете по-интересната.
milletti
Потребител

Мнениеот valerski » 01 Юли 2010, 11:31

Няма да стане, защото нотариуса трябва да е от града на сделката. В случая се консултирахме с други нотариуси, които познаваме, но не ни вършат работа, защото са от други градове.
valerski
Нов потребител

Мнениеот milletti » 01 Юли 2010, 11:49

Е, това вече е проблем. Особено, ако в съответното населено място има само един или двама нотариуси...трагедия. Има варианти, но едва ли ще се коментират по форуми. Намерете си някой оправен адвокат.
От две злини, изберете по-интересната.
milletti
Потребител

Мнениеот vili_spasova » 01 Юли 2010, 20:11

Правилно са се насочили хората към нотариус. Точно той подписва накрая нот. акт за поправка -след молителите, които на основание допусната техническа грешка при изписването го молят да образува нот. дело за поправка на нат. акт.
Страните трябва да са същите или техните наследници.
Тоест от една страна прехвърлителя - старата жена /или нейните наследници и от друга страна - приемателите.
Затова се гледа и чете веднага, а не след 20 години.
Не си въобразявай!
vili_spasova
Потребител

Мнениеот valerski » 01 Юли 2010, 22:44

Е добре, но няма ли никакво значение това, че е написано правилно с думи? Не важи ли написаното с думи? В стари нотариални актове съм забелязвал толкова технически, правописни и т.н. грешки... Ако заради това се появи сериозен проблем, ще обявя българските закони за изключително смотани. Все пак, каквото и да е, жената е предписала имота на баща ми и леля ми. Сега все едно нотариален акт няма и трябва да ни го прехвърлят сестри, стринки, внуци, правнуци, сватове и тетки? Така ли излиза? Човек винаги може да сгреши, но би трябвало всичко да може да се решава по-лесно. Надявам се засега най-вече на клаузата, която според един от нотариусите гласи, че важи изписаното с думи. По този начин поправка на нотариалния акт няма да се прави, защото и този ще важи с пълна сила.
valerski
Нов потребител

Мнениеот zlato » 03 Юли 2010, 18:38

Когато купувахме имот/2000-та/,нотариусът установи същата грешка в изписването на номера на парцела.Направи поправка на нот.акт и се подписахме мисля, че купувачи и продавачи или само купувачите..вече не помня.
Но като чета одисеите Ви, трябва да съм му много благодарна,че си е свършил работата професионално.
Жалко,че заради чужди грешки си патите Вие.....дето сте си платили и на адвокат и на нотариус.
zlato
Младши потребител

Мнениеот REVOLUTION » 03 Юли 2010, 19:25

Според мен няма нужда от поправка на грешка.Ангажирайте си адвокат , той ще обясни на нотариуса и като колеги ще се разберат.В краен случай ще пуснете писмена молба и след като нотариуса Ви откаже ще обжалвате в съда.

Успех!
REVOLUTION
Активен потребител

Мнениеот reboot » 03 Юли 2010, 20:10

Важи написаното с думи, доколкото и то не е предмет на грешка :) . ГПК член 578 (3) "Цифрите в проекта се пишат и с думи, когато се отнасят до съдържанието на сделката", т.е. за законодателя съдържанието на сделката е по-важно да бъде предавано с думи, а не с цифри.
Доколкото разбрах, праводателката ви черпи основания за правото си на собственост от нотариални актове, в които имотът е надлежно посочен. Ако същите са описани в нотариалния акт, с който праводателката прехвърля имота на родителите Ви, не би следвало да имате никакви проблеми да докажете собствеността, независимо от фактическата грешка (все пак според закона работа на нотариуса е да проверява за право на собственост на прехвърлителя по сделките, а не да иска поправка на фактически грешки в актовете). Подгответе документите за прехвърляне на имота. Снабдете се с официални преписи от нотариалните актове, доказващи правото на собственост на праводателя ви. Ако нотариусът отново поиска поправка на фактическа грешка, покажете акт за смъртта на праводателя, и се позовете на това, че поправка на нотариален акт се извършва с участниците в нотариалното производство, а не със страните по сделката, така че поправка във вашия случай е невъзможна. Посочете му преписите. Ако и тогава откаже да извърши сделката, обжалвайте отказа му пред Окръжен съд.
reboot
Нов потребител

Мнениеот valerski » 03 Юли 2010, 23:54

Много ви благодаря за отговорите, дано всичко се оправи. Като се развие казуса, ще ви информирам.
valerski
Нов потребител

Назад към Имотни казуси