начало

Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ

Проблем със земеделски имот

Казуси за недвижими имоти

Проблем със земеделски имот

Мнениеот pnmihailova » 23 Юни 2010, 15:52

Преди години, след смъртта на баща ми наследих земеделски земи. До миналата есен смятах, че имам всички необходими документи, но се оказа че не е така. През 2000 година с решение на Поземлената комисия са ни възстановени земи, но два от имотите са подменени с трети, който се намира в същата местност (разположен е огледално). Лошото е, че не е равностоен ( но е равен на площта на другите два). Към решеннието е приложен протокол за въвод във владение, в който имотите са упоменати само като номера на скици. Във всички признавателни решение на ПК ( имам поне 4, като последното е от 2007 година) се цитират въпросните трите имота, само в това от 2000 година - подменения. Лошото, е че баща ми явно не е разбрал изобщо за подмяната (най-вероятно плод на техническа грешка) и до смъртта си през 2005 година продължи да ги обработва. Това продължава и до сега, а придадения ни имот изобщо не е стопанисван от нас. С изненада разбрахме, че стопанисваните от нас имоти са прехвърлени на общината като земи по чл. 19. След дълги преписки с ПК ми бе отказана каквато и да е промяна, поради изтичане на срока за обжалване. Какво мога да направя? Трябва ми помощ и съвет!!!
pnmihailova
Нов потребител

Re: Проблем със земеделски имот

Мнениеот sainul » 23 Юни 2010, 17:05

Лошото е, че е минало много време и по всяка вероятност действително сте изтървали срока за обжалване. Аз мога да Ви дам един съвет как правят на други места. Но първо трябва да си отговорите на най-важния въпрос- какво е накарало комисията да Ви възстанови не вашите два имота, а друг "равностоен" на тях? Техните мотиви са много важни за да разберете причината поради, която искането Ви не е удовлетворено в първоначалния му вид. След като имате яснота по този въпрос отивате в поземлена комисия и ги молите да изменят решението си като изпратят до Общината искане да им "върнат" имота, тъй като ще го възстановяват на собственика. Кмета ще напише едно писмо, с което ще го предостави на ОСЗ за възстановяване на собственика. ОСЗ Ви удовлетворяват искането и имота вече не е по чл. 19, ал. 1 от ЗСПЗЗ. Говорете направо с началника на ОСЗ или намерете адвокат, който да Ви съдейства и разбира се, който има контакти в Общината и ОСЗ. Горното го знам от личен опит.
Успех!
sainul
Младши потребител

Re: Проблем със земеделски имот

Мнениеот pnmihailova » 24 Юни 2010, 08:41

Благодаря за предложението. При изготвянето на кадастъра имотите са се разпознавали по снимки направени от въздуха с много лошо качество. Проведена е и някаква т.н. "анкета". Там най-вероятно, поради заблуда и грешка е отбелязан огледален имот. Ходих и в общината и в поземлената комисия и им предложих да им върнем техния имот ( който е отчасти залесен и явно е на горското стопанство) и да си вземем нашите ливади. Общината е съгласна, но поземлената комисия категорично отказва да промени решението си - нямали основания ...Но ще опитаме пак. Благодаря още веднъж.
pnmihailova
Нов потребител

Назад към Имотни казуси