начало

Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ

Съседите и общината са навлезнали в парцела ми?

Казуси за недвижими имоти

Съседите и общината са навлезнали в парцела ми?

Мнениеот yyosifov » 03 Юни 2010, 12:14

Здравейте,

Ситуацията е следната:
Родителите ми искат да ми прехвърлят техен парцел. Преди 6-7 години са му правили трасировка, при която е установено, че съседът е навлязъл навътре в имота със 70кв.м. (има построен масивен зид). От другата страна, улицата минаваща покрай парцела, е с около 1,5м навътре в него (общо към 40-50кв.м.). До сега не са взети никакви мерки за решаване на проблема. Искам да попитам, при създалата се ситуация, ще има ли проблеми при прехвърлянето? Също така, какви стъпки трябва да предприема за да си върна цялата площ? При положение, че последните години родителите ми не са предприели мерки, възможно ли е съседът или общината да имат претенции към земята? Благодаря на отзовалите се! :)
yyosifov
Нов потребител

Re: Съседите и общината са навлезнали в парцела ми?

Мнениеот magodeoz » 03 Юни 2010, 18:00

Квадратните метри от улицата няма как да си върнете, а много вероятно е и онези от съседа. С документите за собственост, протокола за трасиране и една комбинирана скица (издава се от службата по кадастъра към общината) в ръчичка - при адвокат, който знае как се правят тези работи. Направете си и консултация (със същите документи) и при грамотен архитект - може да види неща, на които адвокатите не винаги обръщат внимание.
magodeoz
Активен потребител

Мнениеот zuter » 26 Юли 2010, 18:01

6-7 години не са малко време. Най-правилно е било да се действа още, когато е установено нарушението, но и сега не е късно. За оградата на съседа като първо прати една жалба до отдел "Незаконно строителство" към съответната община. Приложи и геодезическото заснемане, а още по-добре поръчай друго заснемане, на което лицензиран инженер-геодезист да нанесе както имотните граници, така и местоположението на незаконната ограда на съседа и да пише в обяснителната записка колко точно е площта на навлизане /за по-голям авторитет, не че има значение/. Входирай същата жалба и в РДНСК- от там няма да искат да я приемат, ще ти кажат, че ще им я изпратят от общината, но с повече настояване ще стане. Следва констативен протокол от общината и заповед за премахване на незаконното строителство от директора на РДНСК.
Относно улицата след като не е имало някакво отчуждаване на част от парцела би трябвало да се действа по същия начин. Там разбира се заповед за премахване няма да има, но общината трябва да ти плати съответната част, която е завзела.
Има и други начини за разрешаване- напр. дело по чл. 108 или 109 от ЗС, което е по-скъпо, но по ефективно.
zuter
Младши потребител

Мнениеот anserk » 26 Юли 2010, 19:52

@ zuter, не пращай човека да се жалва тук и там, без да си видял скицата на имота и всички налични книжа и документи!
Пита се за прехвърляне на имот и за това се ходи при адвокат, както е посочено от@magodeoz!
После, ако се наложи ще си ги мерят със съседа, a към общината по-скоро ще мине като дарител с вписване в книга (иначе има да чака за разрешителен режим на каквото и да е).
anserk
Активен потребител

Мнениеот zuter » 27 Юли 2010, 12:45

Разбира се, че за прехвърлянето трябва адвокат. И, разбира се, че имотът може да се прехвърли при това положение. /Прехвърля се по документи, както е./
Но като става въпрос за завземането от съседите и общината, няма да мине без здраво жалване тук или там /а най-добре и тук и там/. Принципът е, че едно дете докато не се заплаче не му дават да яде.
Със здраве!
zuter
Младши потребител

Назад към Имотни казуси