начало

Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ

Прекратяване на предв. договор за продажба на апартамент

Казуси за недвижими имоти

Re: Прекратяване на предв. договор за продажба на апартамент

Мнениеот anserk » 31 Май 2010, 19:19

Не че не е никакъв адвокат, а защото дадени и похарчени пари преди 2 години, лесно не се вземат ! :wink: На преговори не се ходи само с договора :roll: Трябва да се прегледат и сверят доста документи!
Че той (предприемача) може да докаже че е изпълнил част (въпроса е колко) от поръчката :
orbit написа:чл.2 Купувачът се задължава да заплати продажната цена на имота както скедва:
а/ внесено капаро
б/ в деня на подписване на настоящия договор - ....
в/ На Кота било - останалите .... от обшата стойност на договора.....

Кота било има дата и не е обвързана с обр.14 (груб строеж), а обратното :wink:
А това с "ателието" нещо не ми се вярва. А може и да е, знае ли се :roll:
PP. Сега видях. Няма ужас, има бизнес !!! А това означава пари за която и да е страна по договорите :D Въпроса е да устройва и двете страни!
Надлъгвали сте се (това е договарянето) преди 2 години. Сега ще си ги мерите на кой е по .... :D :D :D
anserk
Активен потребител

Мнениеот Melly » 31 Май 2010, 19:29

orbit написа:Да, часовникът се движи и на мен ми се провалят всички планове. Е, кажи, Melly, кой е верния път.
Кажете твърдо какво да предприемам, дали да заставам твърдо зад идеята адвокат и завеждане на иск и даже мисля час по-скоро.

Да, това е верният път! :idea:

orbit написа:Има ли срокове за давност?

ДА, има. За някои неща даже са към края си.
Нямате много време.

И понеже ме питате лично, за да не помислите че само ви шашкам, бих ви консултирала. Разбирам и от двете материи - право и строителство. Спирам до тук, за да не излезе като реклама.
"Понякога седя и си мисля...а понякога просто си седя."
http://vbox7.com/play:68f9c028
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот orbit » 31 Май 2010, 19:58

Melly, за кои неща е към края.
Anserk, не мога да меря нещо, което нямам - това в кръга на шегата.
Но виждам, че много се разискваше по темата, а като хвърлих конкретно факти - има затруднения. Не знам дали е добра идея дори да пиша в този форум, не знам на кого да се доверя. Е, трябва ми някой, който знае на какво може да разчита строителя и да може да се договаря. Мисля, след като строителят няма пари, за да ми върне вноските, то дори и да спечеля делото и получа изпълнителен лист - после какво?
orbit
Младши потребител

Мнениеот anserk » 31 Май 2010, 20:23

@orbit, това е форум за юристи.Тези, които не сме, но в работата си по неволя сме в "особена" близост със членовете и алинеите, трудно ни допуснаха и ни търпят все още :D
Нищо лошо не сте направили, като сте писали във форума, но не чакайте решение. Казуса се използва за дискусия и често пъти заблуждава питащия.
Решението си остава за вас.
Във вашия случай (фактите, които хвърлихте, не са достатъчни за съдебен иск) дано поне сте схванали посоката на действие - адвокат и иск.
Как ще намерите точния юрист и ще го "дарите" :roll: с доверие!
А как намерихте този предприемач и го "кредитирахте на доверие" :D с ..... (колко) ? По-трудното сте направили, остава по-лесното ?
Освен късмет, другото е само здраве :D
anserk
Активен потребител

Мнениеот svettoslav » 31 Май 2010, 21:17

tino76 написа: Иначе дано предварителният да е с нотартиална заверка на подписите. тогава има силата на извънсъдебно изпълнително основание и може директно да си търсиш даденото по него.

Не споделям това мнение.Дори и този договор да е заверен нотариално,а дори и да е НА,сумите се дължат като резултат от развалянето му.Самият той не е извънсъдебно изпълнително основание.
svettoslav
Активен потребител

Мнениеот tino76 » 31 Май 2010, 21:40

svettoslav написа:
tino76 написа: Иначе дано предварителният да е с нотартиална заверка на подписите. тогава има силата на извънсъдебно изпълнително основание и може директно да си търсиш даденото по него.

Не споделям това мнение.Дори и този договор да е заверен нотариално,а дори и да е НА,сумите се дължат като резултат от развалянето му.Самият той не е извънсъдебно изпълнително основание.

Без да претендирам за точност и изчерпателност, все пак това е форум не съд и фактите не са изложени точно и изчерпателно горе долу хипотезата се върти около това - Чл. 87. Когато длъжникът по един двустранен договор не изпълни задължението си поради причина, за която той отговаря, кредиторът може да развали договора, като даде на длъжника подходящ срок за изпълнение с предупреждение, че след изтичането на срока ще смята договора за развален. Предупреждението трябва да се направи писмено, когато договорът е сключен в писмена форма.
Човека си е изпрати нотариална покана, с която иска разваляне и връщане на парите. Това е предварителен договор. Разваля се по общия ред. От там насетне са ЧСИ-тата. Не виждам какво има да се разсъждава повече.
Аватар
tino76
Потребител

Мнениеот svettoslav » 31 Май 2010, 21:49

tino76 написа:Не виждам какво има да се разсъждава повече.

Absolutely nothing ! :D
svettoslav
Активен потребител

Мнениеот tino76 » 31 Май 2010, 21:50

Melly написа:Тино, ти хубаво съветваш питащия, но "на чужд гръб и 100 тояги са малко".
Ако ме питаш, бих казала, че казусът на orbit е за "спешно отделение" :idea:

На какъв чужд гръб? не чете мели не четеш, а за юрист се мислиш. Аз писах, че съм в същата ситуация и като гледам предварителния договор все едно моя гледам. Аз тръгнах по вашите предписани адвокати, съд и след година и половина съм на въззивната инстанция. Чакам да благоволят следващите 6 месеца да ми насрочат делото и следващата една година да има решение.
Съжалявам изключително много, че не потърсих помощта на медиатор. Вършат чудеса - бързо и евтино, особено в случаи, в които не се изисква непременно намеса на съд.
Не можах да разбера и за какво спешно отделение говориш и за какви часовници става въпрос? пак в чл.87 ЗЗД in fine пише, че давността е 5 годишна тоест има достатъчно време. Явно не си се занимавала с подобни случаи и не си наясно, че българинът, когато става въпрос за осигуряване на дом е доста търпелив и толерантен. Като не можеш да дадеш правилен съвет, стой си пред телевизорчето и гледай перла или някой друг турски сериал и не се занимавай с неаща, които не са ти много ясни.
Аватар
tino76
Потребител

Мнениеот tino76 » 31 Май 2010, 22:05

orbit написа:Melly, за кои неща е към края.
Anserk, не мога да меря нещо, което нямам - това в кръга на шегата.
Но виждам, че много се разискваше по темата, а като хвърлих конкретно факти - има затруднения. Не знам дали е добра идея дори да пиша в този форум, не знам на кого да се доверя. Е, трябва ми някой, който знае на какво може да разчита строителя и да може да се договаря. Мисля, след като строителят няма пари, за да ми върне вноските, то дори и да спечеля делото и получа изпълнителен лист - после какво?

Стига с тези дела :) ще остарееш преди да си получиш парите. Както ти казах - ако предварителният ти договор е с нотариална заверка на подписите искаш от районния съда да ти издаде заповед за изпълнение въз основа на този договор и с нея при ЧСИ-то. Разбира се не те съветвам самосиндикално да извършваш тези действия. Наеми си достатъчно кадърен адвокат, задължително мъж и задължително над 40-те. Казвам ти го от опит. Сменил съм десетки адвокати.

Ако обаче договорът ти не е с нотариална заверка този вариант го забравяш. Тогава - медиатор, а ако строителят не се поддаде - съд. Това е.
Аватар
tino76
Потребител

Мнениеот Melly » 01 Юни 2010, 00:04

tino76 написа:Аз писах, че съм в същата ситуация и като гледам предварителния договор все едно моя гледам.

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот anserk » 01 Юни 2010, 08:45

tino76 написа:Аз тръгнах по вашите предписани адвокати, съд и след година и половина съм на въззивната инстанция. Чакам да благоволят следващите 6 месеца да ми насрочат делото и следващата една година да има решение.

Като гледам какви си ги надробил в писанията, дали решението което чакаш, няма да е сиренцето върху попарката :D
Скъпо момче/момиче/, как се вземат знаци (с медиатор :wink: ) от строителен предприемач (с ипотеки и кредити) :idea: И това при положение, че е успял да ви прилъже на зелената морава !
anserk
Активен потребител

Мнениеот Melly » 01 Юни 2010, 09:17

anserk написа:
tino76 написа:Аз тръгнах по вашите предписани адвокати, съд и след година и половина съм на въззивната инстанция. Чакам да благоволят следващите 6 месеца да ми насрочат делото и следващата една година да има решение.

Като гледам какви си ги надробил в писанията, дали решението което чакаш, няма да е сиренцето върху попарката :D
Скъпо момче/момиче/, как се вземат знаци (с медиатор :wink: ) от строителен предприемач (с ипотеки и кредити) :idea: И това при положение, че е успял да ви прилъже на зелената морава !

Виж, anserk, няма смисъл да си хабиш енергията да обясняваш на Тино76 откъде изгрява слънцето. Той ще си тъне във вечен мрак, горкичкият.
Бил ни послушал, тръгнал бил по "вашите предписани адвокати", не е ясно дали си е наел такъв или е преценил, че сам си може, че адвокат не му трябва, защото той знае повече от него, и т.н. Но кажи ми как се опавя "криво пораснало дърво" - разбирай изначално заложени бомбички в подписания между страните предварителен договор? Много тудно, понякога - невъзможно.
Та, нека оставим Тино76 да проължава да събира плодовете от собствената си самонадеяност. Резултатът..., ако прецени някой ден, може да го сподели с нас - не защото очаквам блестящ край (познай защо делото е на въззив :idea: ), а просто да служи за урок на следващите наивници, понечили да си дават парите почти на вятъра.
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот orbit » 01 Юни 2010, 09:50

Melly, Melly - ти си от онези хора, които след като се обърне колата, казваш по какви пътища е трябвало да мине и как, вмето да анализираш ситуацията и да вземаш решения за настоящето и бъдещето. Много е лесно да анализираш миналото и да мислиш в минало бешало време. Ако ти си мислиш, че никога не си се излъгала и няма да се излъжеш някога - много грешиш. Познавам много такива колежки, дето се правят на знаещи и само метнат ни в клин , ни в ръкав някое изречение, което за хората, които не познават материята, им звучи много дълбокомисленно. Но за специалистите - на това изречение могат само да се изсмеят.
Знаете, че след Анжел, Барбуков ... и след пирамидите, пазарът се успокои и много хора купуваха на зелено, беше практика да се купува на зелено, само тогава можеше да избираш изложение, място...Аз не съм купила съвсем на зелено, обекта беше пред акт.14. А знаете ли на какви цени и какви имоти се продават готови?! Търсели ли сте?! Всички в БГ (хайде да не е всички, но повечето млади хора) разчитат на "тати да носи, а мама да меси" и така си ходят с голямото самочувствие - ама ха да направят нещо самостоятелно...
orbit
Младши потребител

Мнениеот julyanvonemona » 01 Юни 2010, 10:21

... и след пирамидите, пазарът се успокои и много хора купуваха на зелено, беше практика да се купува на зелено, само тогава можеше да избираш изложение, място...

Купуването на зелено не трябва да се извършва от зелени глави!Нали!?
Аз определям какво е моя работа!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот orbit » 01 Юни 2010, 10:24

Tino76 благодаря за откровеността.
orbit
Младши потребител

Мнениеот tino76 » 01 Юни 2010, 10:39

за Melly и за посеркото ще кажа само едно - убий глупака с мълчание.....
Аватар
tino76
Потребител

Мнениеот taen » 01 Юни 2010, 10:40

orbit написа:... от онези хора, които след като се обърне колата, казваш по какви пътища е трябвало да мине и как, вмето да анализираш ситуацията и да вземаш решения за настоящето и бъдещето. Много е лесно да анализираш миналото и да мислиш в минало бешало време...

Orbit, проблема е, че вече отдавна сте в договорни отношения с вашия продавач, в някакъв момент сте установили неговата некоректност и искате (може би естествено) с магическа пръчка да върнете нещата в изходно положение. Е, няма как да стане! Никой не може да извърши чудеса при положение, че сама сте подписали договора, плащали сте суми и т.н. Малко като в медицината е - ако водиш нездравословен начин на живот, не ходиш на профилактични прегледи и не спазваш указанията на лекарите - после не може да очакваш някой да ти върне отличното здраве с магическо хапче.
Естествено, сигурно може да се направи нещо, за да се минимизират последствията, но последствия ще има, и то по ваша вина, защото сте проявили пълно безхаберие (извинявам се, но е безумие да даваш толкова пари, а да разчиташ само на обещания и пожелания).
Иначе, най-добрият съвет вече бе даден: Потърсете адвокат! Тук никой не е виждал предварителният договор, със сигурност има и детайли, които са важни и за които само може да гадаем. Няма да си решите проблема във форума. Тук се дават насоки, а за вашата всички са единодушни - не губете повече време и действайте!
taen
Младши потребител

Мнениеот Melly » 01 Юни 2010, 10:51

orbit написа:Melly, Melly - ти си от онези хора, които след като се обърне колата, казваш по какви пътища е трябвало да мине и как, вмето да анализираш ситуацията и да вземаш решения за настоящето и бъдещето. Много е лесно да анализираш миналото и да мислиш в минало бешало време. Ако ти си мислиш, че никога не си се излъгала и няма да се излъжеш някога - много грешиш. Познавам много такива колежки, дето се правят на знаещи и само метнат ни в клин , ни в ръкав някое изречение, което за хората, които не познават материята, им звучи много дълбокомисленно. Но за специалистите - на това изречение могат само да се изсмеят.
Знаете, че след Анжел, Барбуков ... и след пирамидите, пазарът се успокои и много хора купуваха на зелено, беше практика да се купува на зелено, само тогава можеше да избираш изложение, място...Аз не съм купила съвсем на зелено, обекта беше пред акт.14. А знаете ли на какви цени и какви имоти се продават готови?! Търсели ли сте?! Всички в БГ (хайде да не е всички, но повечето млади хора) разчитат на "тати да носи, а мама да меси" и така си ходят с голямото самочувствие - ама ха да направят нещо самостоятелно...

Оrbit, нищичко не сте разбрал/а от това, което съм казала по вашия случай тук, в тази тема :idea:
Колкото до оценката ви за мен, мога да ви кажа, че сте дълбоко заблудена! Пестелива съм на думи. Такива като вас трудно биха ме разбрали.
Опитах се да ви отрезвя подтикната от най-добри намерения, защото в практиката си съм имала не един или два подобни случая, но... не се получи. Живейте си в заблуда такава, в каквато битува и Тино76.
Оттеглям предложението си да ви консултирам. Не заслужавате!
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот orbit » 01 Юни 2010, 11:15

Вижте какво не съм нито първия, нито последния случай и това всички го знаем. Точно, защото както казва Мelly: "защото в практиката си съм имала не един или два подобни случая" вече има придобит опит за такава ситуация, затова реших да пиша тук. Защото с моя казус няма да откриваме топлата вода. Исках да споделим опита си. Ето аз сега мога да споделя и знам много добре как да посъветвам приятели, които са решили да си купят жилище и ще го направя без да скривам подводните камъни, даже вече съм го направила за една колежка. Докато други хора - дори се пишат мои приятели, които са купували не едно жилище, дори и такова недовършено, ми спестиха много подробности, не само това, но и на моето недоверие да платя в брой ( а не с банков превод) вноската, ми казаха, че и те така са правили и че това било нормална практика на всички фирми, за да избегнат данъците и да не се притеснявам. Това е българинът - ако аз изгоря, нека и съседа се опари.
Никого не познавам, не искам да обидя никого, Melly - извинявай, може да си добра, сигурно си била и доброжелателна, иначе, защо да си губиш времето в този форум, но не ми стана ясно много от изреченията - тик так... за някои неща срока изтича скоро - това само ми внесе допулнително напрежение, но не и разяснение.
Най-важното е да сме живи и здрави, защото да се поболея от притеснения - това само ще доведе до още загуби за мен и хората около мен.
Tino76 не е в заблуждение, а човек, който споделя своя опит. Благодаря на всички, които го правят
orbit
Младши потребител

Мнениеот Melly » 01 Юни 2010, 16:18

tino76 написа:за Melly и за посеркото ще кажа само едно - убий глупака с мълчание.....

Я виж кой казва това в една друга тема:
tino76 написа:tino76 на 10 Сеп 2009 08:01 pm
Щом един студент 5-ти курс Право не можете да оборите да ви пи..я на юристите :) По добре на доматите :lol: :lol: :lol: :lol:

Тиноооооо, ти дипломира ли се вече, бре? Е как можа, ти студентино по право 5-ти курс, да изпаднеш в такова неловко състояние, та да не можеш да отграничиш подводните камъни, заложени в твоя предварителен договор. :roll:
Ама вЕрно си постъпил като балък. Язък за пъснатите на хаос пари по обучението ти!
Впрочем, как е брокеруването, а? Горките ти клиенти..., мани, мани, бЕгай. :idea:
А като те чета с този твой цветущ изказ, направо ме хваща срам, че ще си поредния "недоразвит" гражданин с диплом за юрист! :lol: :lol: :lol:
Аватар
Melly
Старши потребител

ПредишнаСледваща

Назад към Имотни казуси