- Дата и час: 30 Ное 2024, 01:50 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
имотен казус
|
|
13 мнения
• Страница 1 от 1
имотен казус
имам един казус, на който много моля да ми отговори юрист...съпругът ми дари апартамента, в който живеем с децата ни на майка си без мое знание, след като по време на брака ни той го изплати. майка му е омъжена повторно и съпругът ми не е бил осиновен като дете от втория й съпруг. как мога да оспорвам дарението, което явно ощетява децата ни, тъй като се опасявам, че съпругът на свекърва ми и неговите наследници също ще имат претенции при евентуално откриване на наследство?
- norma9
- Младши потребител
Re: имотен казус
Че този имот не е ли СИО? Как е успял да го дари без Ваше знание?
- magodeoz
- Активен потребител
с връзки предполагам и пише...ако не е във вреда на децата, а как да не е като нямаме друго жилище..не знам какво ще ме посъветват юристите, как да започна дело, за да си върна апартамента за семейството ни?
- norma9
- Младши потребител
Заведете един иск за разваляне на това дарение, все пак имате това право :
Чл. 24. СК
(4) Разпореждането с вещно право върху обща недвижима вещ, извършено от единия съпруг, е оспоримо. Другият съпруг може да оспори по исков ред разпореждането в 6-месечен срок от узнаването, но не по-късно от три години от извършването му.
Чл. 24. СК
(4) Разпореждането с вещно право върху обща недвижима вещ, извършено от единия съпруг, е оспоримо. Другият съпруг може да оспори по исков ред разпореждането в 6-месечен срок от узнаването, но не по-късно от три години от извършването му.
-
sleepy_devil - Потребител
А вие как разбрахте за това своеволие на съпруга си?
-
namakak - Потребител
съвсем случайно разбрах, когато домоуправителят върна копие от нотариалния акт, необходим за някаква строителна дейност на жилищния блок..но може би няма да мога да оспорвам, защото са минали повече от 3г. от така направеното дарение...
- norma9
- Младши потребител
norma9 написа:съвсем случайно разбрах, когато домоуправителят върна копие от нотариалния акт, необходим за някаква строителна дейност на жилищния блок..но може би няма да мога да оспорвам, защото са минали повече от 3г. от така направеното дарение...
За съжаление, КЪСНО питате, norma9 В медицината това явление се нарича "заболяване с летален изход". В правото, пропускането на срока по чл.24 СК от неучастващия съпруг в сделка на разпореждане с имот в режим на СИО, има същите последици.
-
Melly - Старши потребител
Колеги, какво ще кажете за чл. 26 от СК?
-
sleepy_devil - Потребител
какво може да се каже във връзка с този чл.26..?
- norma9
- Младши потребител
от norma9 , не отговорихте на въпроса кога разбрахте за дарението?
- razli4na
- Активен потребител
24 от СК няма да върши работа....
И не иде реч за връзки, колкото и на хората да им се ще, защото според мен имотът не е СИО
това навежда на други мисли.
Защо априори приехте, че имотът е в режим на СИО?
Различна, какво значение има кога е разбрала?
Ако имат скл. гр. брак, ако нямат друго жилище, дори и да е лично имущество на съпруга, ако няма съгласие- договорът за дарение е нищожен по отн. на нея.
Възможно и да не съм права, като грешката ми да върви от предположението, че имота е лична собственост на съпруга. И от там насетне мога да наредя доста ако... за да стигна до последното си изявление за нищожност. Но, с тази оскъдица- така предполагам аз.
п.п. Не, че е интересно, но вие не си ли говорите у дома?!? Стават важни неща( разпореждане с имот не е като да си купиш ябълки)- и .... никой нищо не знае.
И не иде реч за връзки, колкото и на хората да им се ще, защото според мен имотът не е СИО
norma9 написа:по време на брака ни той го изплати
това навежда на други мисли.
Защо априори приехте, че имотът е в режим на СИО?
Различна, какво значение има кога е разбрала?
Ако имат скл. гр. брак, ако нямат друго жилище, дори и да е лично имущество на съпруга, ако няма съгласие- договорът за дарение е нищожен по отн. на нея.
Възможно и да не съм права, като грешката ми да върви от предположението, че имота е лична собственост на съпруга. И от там насетне мога да наредя доста ако... за да стигна до последното си изявление за нищожност. Но, с тази оскъдица- така предполагам аз.
п.п. Не, че е интересно, но вие не си ли говорите у дома?!? Стават важни неща( разпореждане с имот не е като да си купиш ябълки)- и .... никой нищо не знае.
- Гост.
- Старши потребител
благодаря на всички за отговорите, които давате...разбрах за това дарение, както казах при връщането на копието от нотариалния акт през януари от домуоправителя... а иначе разбира се, че това е било направено без мое знание...а ако апартаментът не е бил СИО защо, както ми призна съпругът ми майка му го е накарала да й го дари с цел да го запази при един евентуален развод? ..и все пак ще имам ли право да го оспорвам?
- norma9
- Младши потребител
отговор може да даде само свекървата.norma9 написа: защо, както ми призна съпругът ми майка му го е накарала да й го дари с цел да го запази при един евентуален развод? ..
Може ли да предявите иск да.
- Гост.
- Старши потребител
13 мнения
• Страница 1 от 1
|
|