начало

Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ

имотен казус

Казуси за недвижими имоти

имотен казус

Мнениеот norma9 » 28 Апр 2010, 08:36

имам един казус, на който много моля да ми отговори юрист...съпругът ми дари апартамента, в който живеем с децата ни на майка си без мое знание, след като по време на брака ни той го изплати. майка му е омъжена повторно и съпругът ми не е бил осиновен като дете от втория й съпруг. как мога да оспорвам дарението, което явно ощетява децата ни, тъй като се опасявам, че съпругът на свекърва ми и неговите наследници също ще имат претенции при евентуално откриване на наследство?
norma9
Младши потребител

Re: имотен казус

Мнениеот magodeoz » 28 Апр 2010, 17:48

Че този имот не е ли СИО? Как е успял да го дари без Ваше знание?
magodeoz
Активен потребител

Мнениеот norma9 » 29 Апр 2010, 01:04

с връзки предполагам и пише...ако не е във вреда на децата, а как да не е като нямаме друго жилище..не знам какво ще ме посъветват юристите, как да започна дело, за да си върна апартамента за семейството ни?
norma9
Младши потребител

Мнениеот sleepy_devil » 29 Апр 2010, 01:17

Заведете един иск за разваляне на това дарение, все пак имате това право :

Чл. 24. СК
(4) Разпореждането с вещно право върху обща недвижима вещ, извършено от единия съпруг, е оспоримо. Другият съпруг може да оспори по исков ред разпореждането в 6-месечен срок от узнаването, но не по-късно от три години от извършването му.
Аватар
sleepy_devil
Потребител

Мнениеот namakak » 29 Апр 2010, 01:18

А вие как разбрахте за това своеволие на съпруга си?
Аватар
namakak
Потребител

Мнениеот norma9 » 29 Апр 2010, 08:59

съвсем случайно разбрах, когато домоуправителят върна копие от нотариалния акт, необходим за някаква строителна дейност на жилищния блок..но може би няма да мога да оспорвам, защото са минали повече от 3г. от така направеното дарение...
norma9
Младши потребител

Мнениеот Melly » 29 Апр 2010, 10:35

norma9 написа:съвсем случайно разбрах, когато домоуправителят върна копие от нотариалния акт, необходим за някаква строителна дейност на жилищния блок..но може би няма да мога да оспорвам, защото са минали повече от 3г. от така направеното дарение...

За съжаление, КЪСНО питате, norma9 :? В медицината това явление се нарича "заболяване с летален изход". В правото, пропускането на срока по чл.24 СК от неучастващия съпруг в сделка на разпореждане с имот в режим на СИО, има същите последици.
"Понякога седя и си мисля...а понякога просто си седя."
http://vbox7.com/play:68f9c028
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот sleepy_devil » 29 Апр 2010, 10:45

Колеги, какво ще кажете за чл. 26 от СК?
Аватар
sleepy_devil
Потребител

Мнениеот norma9 » 01 Май 2010, 10:00

какво може да се каже във връзка с този чл.26..?
norma9
Младши потребител

Мнениеот razli4na » 01 Май 2010, 17:15

от norma9 , не отговорихте на въпроса кога разбрахте за дарението?
razli4na
Активен потребител

Мнениеот Гост. » 01 Май 2010, 17:34

24 от СК няма да върши работа....

И не иде реч за връзки, колкото и на хората да им се ще, защото според мен имотът не е СИО :arrow:
norma9 написа:по време на брака ни той го изплати

:roll: това навежда на други мисли.

Защо априори приехте, че имотът е в режим на СИО? :roll:

Различна, какво значение има кога е разбрала?
Ако имат скл. гр. брак, ако нямат друго жилище, дори и да е лично имущество на съпруга, ако няма съгласие- договорът за дарение е нищожен по отн. на нея.
:roll: Възможно и да не съм права, като грешката ми да върви от предположението, че имота е лична собственост на съпруга. И от там насетне мога да наредя доста ако... за да стигна до последното си изявление за нищожност. Но, с тази оскъдица- така предполагам аз.

п.п. Не, че е интересно, но вие не си ли говорите у дома?!? Стават важни неща( разпореждане с имот не е като да си купиш ябълки)- и .... никой нищо не знае.
Гост.
Старши потребител

Мнениеот norma9 » 01 Май 2010, 19:28

благодаря на всички за отговорите, които давате...разбрах за това дарение, както казах при връщането на копието от нотариалния акт през януари от домуоправителя... а иначе разбира се, че това е било направено без мое знание...а ако апартаментът не е бил СИО защо, както ми призна съпругът ми майка му го е накарала да й го дари с цел да го запази при един евентуален развод? ..и все пак ще имам ли право да го оспорвам?
norma9
Младши потребител

Мнениеот Гост. » 01 Май 2010, 19:42

norma9 написа: защо, както ми призна съпругът ми майка му го е накарала да й го дари с цел да го запази при един евентуален развод? ..
:arrow: отговор може да даде само свекървата.

Може ли да предявите иск :arrow: да.
Гост.
Старши потребител

Назад към Имотни казуси