начало

Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ

Узаконяване или събаряне

Казуси за недвижими имоти

Узаконяване или събаряне

Мнениеот diaod » 07 Дек 2009, 18:06

Здравейте!
Моят случай е следния:
от 2 години имаме имот в съсобственост и построена ,незаконно , дървена къщичка(временна постройка с фундамент, както се води по документ),закупена и монтирана от производител.Същата къщичка има и съсобственика.Парцела по нотариален акт е неделим и съответно къщичките не се падат в двете идеални половини на имота.В момента сме в много лоши отношения със съсобственика и той си позволява да подава жалби срещу нс за всевъзможни неща.Притесняваме се да не се стигне до непродходяща институция и да се наложи да събориме къщите затова че са незаконни.Съсобственика настоява за подялба на мястото,но не съобразява какво може да се случи с тези жалби в полиция и др.
Въпросът ми е има ли начин за някакво узаконяване на постройката (едноетажна,дървена къщичка 40кв.м,с договор за покупка и монтаж).Парцела се намира в Балкана в една махала с двама жители.Според един адвокат, с който се консултирах следва да ме глобят за незаконния фундамент и след това с всички книжа по къщичката и платената глоба,книжа за ток и вода....нотариус подпечатва и издава констативен нотариален акт и аз ставам законен собственик на постройката.Има ли и такова нещо?
diaod
Нов потребител

Re: Узаконяване или събаряне

Мнениеот magodeoz » 07 Дек 2009, 20:08

Ще се опитам да коментирам на базата на информацията, която предоставяте, без претенции за изчерпателност:
1. По кой (какъв) документ "къщичката" се води "временна постройка?
2. Защо смятате, че "по нотариален акт" парцелът е неделим? Има ли записано такова условие в нотариалния акт?
3. За да се отговори на въпроса относно узаконимостта на постройката е необходимо да се установи какъв е статутът на земята и характерът на постройката. Договорът за покупка и монтаж например регламентира собственост върху движима вещ. Ако имате неясноти по тази материя - напишете ми на magodeoz@mail.bg
4. Съжалявам, но адвокатът най-вероятно Ви е подвел - поради следните причини:
- заплащането на глоба за извършено незаконно строителство е санкция за нарушение, а не индулгенция за минали и бъдещи грехове;
- фактът, че имотът е захранен с вода / ток, и Вие плащате сметки за това, няма отношение към законността на строежа (както и фактът дали сте го декларирали пред НАП и плащате данъци за него);
- Нотариусът може да Ви признае (с констативен акт) за собственици на недвижим имот в резултат на извършено строителство, но само ако то е законно - със съответните строителни книжа, с учредяване право на строеж (в случай на съсобственост) и т. н. Така, както го описвате - няма такива основания.
При всички случаи за регламентиране на постройката е необходимо разбирателство (съгласие) със съсобственика - няма начин Вие да станете собственик на нещо построено там, без той да разбере.
magodeoz
Активен потребител

Мнениеот lanatri » 07 Дек 2009, 20:42

Щом съсобственикът Ви иска да се делите, използвайте момента.По-добре да Ви е съсед , отколкото съсобственик./не че жалбите ще престанат/. Разберете се и направете доброволна делба. След това се занимавайте с узаконяването на постройката.Пиша Ви от опит, защото нашия съсобственик не иска да се разделим и да се узаконим и сме се видяли в чудо! Но Вие имате шансове все пак.
Успех!
lanatri
Младши потребител

Мнениеот wilson » 09 Дек 2009, 18:09

diaod написа:Здравейте!
Моят случай е следния:
от 2 години имаме имот в съсобственост и построена ,незаконно , дървена къщичка(временна постройка с фундамент, както се води по документ),закупена и монтирана от производител.Същата къщичка има и съсобственика.Парцела по нотариален акт е неделим и съответно къщичките не се падат в двете идеални половини на имота.В момента сме в много лоши отношения със съсобственика и той си позволява да подава жалби срещу нс за всевъзможни неща.Притесняваме се да не се стигне до непродходяща институция и да се наложи да събориме къщите затова че са незаконни.Съсобственика настоява за подялба на мястото,но не съобразява какво може да се случи с тези жалби в полиция и др.
Въпросът ми е има ли начин за някакво узаконяване на постройката (едноетажна,дървена къщичка 40кв.м,с договор за покупка и монтаж).Парцела се намира в Балкана в една махала с двама жители. Според един адвокат, с който се консултирах следва да ме глобят за незаконния фундамент и след това с всички книжа по къщичката и платената глоба,книжа за ток и вода....нотариус подпечатва и издава констативен нотариален акт и аз ставам законен собственик на постройката.Има ли и такова нещо?

Брадъре,
това Адвокат ли наистина ТИ го е казал, щото ако Е така,
значи че този Адвокат разбира от 'Узаконяване на незаконно строителство' толкова колкото оФца от Ядрена енергетика ...
Първо узаконяването като правна възможност ВЕЧЕ НЕ СЪЩЕСТВУВА вече
от около 6 години - по точно от 26.01.2004 г.
Но виж ако сградата е построена преди 1987 г., можеш да се ползваш от възможностите на &16 ал.1 от ПР на ЗУТ и да си извадиш Удостоверение за търпимост и след това Нотариус да ТИ издаде Констативен НА за право на собственост върху постройката и земята.
Това Удостоверение прави постройката, годен обект на прехвърлителна сделка, сградата НЕ подлежи на премахване и забрана за ползване.

Ако ти трябва повече инфо потърси го на wilson_01@abv.bg :wink: ... и Успех
Аватар
wilson
Младши потребител

Мнениеот tanity_89 » 05 Фев 2010, 19:43

Здравейте имаме проблеми със съседа,който има претенции отностно построена колонка на ограда,която е със 5 сантиметра в неговия имот,установено е с геодезически инструменти,от общината имаме предписание за премахване на част на колонката.Възможно ли е при измерване уредът да допуска грешки и какви са допустимите норми??Молим за съдействие от опитен Геодезист!
tanity_89
Нов потребител

Мнениеот julyanvonemona » 25 Фев 2010, 23:21

tanity_89, вдъпросът Ви не е никак елементарен
Въпреки че не съм опитен геодезист, а само обикновен архитект ще Ви кажа 2 неща
1. Има технически уреди и апарати които могат да направят измервания с точност до милиметри, даже и с по-голяма степен на прецизност но;
2. решаващи са правните положения при които е възникнал и трасиран на местността даден имот.
Аз определям какво е моя работа!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Назад към Имотни казуси