начало

Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ

Права върху дарен имот

Казуси за недвижими имоти

Права върху дарен имот

Мнениеот zmeygorianin » 19 Ное 2009, 00:26

Здравейте! Случаят е следния: майка ми живее в собствен апартамент. Имам по-голям брат, който има син/ пълнолетен/. Баща ни е починал. Преди 10-тина години майка ми дари апартамента на племенника срещу гледане. Въпросът ми е имам ли наследствени права върху част от имота след нейната смърт при тези условия?
Благодаря предварително!
zmeygorianin
Нов потребител

Re: Права върху дарен имот

Мнениеот ivan_lawyer3 » 19 Ное 2009, 00:54

Имате права по принцип, но в строго тесен смисъл - нямате запазена част - тоест в тесен смисъл нямате директни права върху имота.

Но - можете евентуално да наложите някакви възпрещения - вече от чисто тактически характер - с цел тормоз.
ivan_lawyer3
Потребител

Мнениеот DEKAH » 19 Ное 2009, 09:58

zmeygorianin написа:Здравейте! Случаят е следния: майка ми живее в собствен апартамент. Имам по-голям брат, който има син/ пълнолетен/. Баща ни е починал. Преди 10-тина години майка ми дари апартамента на племенника срещу гледане. Въпросът ми е имам ли наследствени права върху част от имота след нейната смърт при тези условия?
Благодаря предварително!

Не го е дарила, а го е продала.... Договора за прехвърляне на собственост с/у издръжка и гледане е възмезден. Имате само 1 възможност и тя е да развалите договора приживе, т.е. докато майка Ви е жива.

За повече подробности се обърнете към адвокат.
Мъдър е не този, който много чете, а който извлича полза от четенето.
Аватар
DEKAH
Активен потребител

Мнениеот sunrise » 19 Ное 2009, 10:25

Освен ,ако имотът не е бил СИО на майка Ви и баща Ви и баща Ви да е починал преди сделката.
sunrise
Активен потребител

Мнениеот DEKAH » 19 Ное 2009, 11:24

sunrise написа:Освен ,ако имотът не е бил СИО на майка Ви и баща Ви и баща Ви да е починал преди сделката.

Ами.... човека е написал - собствен апартамент.

Ние да не сме врачки.

С документите и при адвокат.
Мъдър е не този, който много чете, а който извлича полза от четенето.
Аватар
DEKAH
Активен потребител

Мнениеот valentor » 19 Ное 2009, 11:36

Най ми харесват:
Дарение на недвижим имот срещу гледане за след смърт
Тук строгостта на законите се компенсира с тяхното неизпълнение
valentor
Младши потребител

Мнениеот zmeygorianin » 19 Ное 2009, 18:31

Баща ни почина много години преди сделката/ прехвърлянето/. Ако СИО означава "Семейна имуществена общност", то да апартамента е бил такъв преди смъртта му. И понеже тя живее сама сега в него съм написал "собствен".
zmeygorianin
Нов потребител

Мнениеот sunrise » 20 Ное 2009, 11:19

Колега Декан, познах този път. Ами майка Ви изобщо не може да се разпорежда с вещ, която не е нейна, тоест Вашият наследствен дял от баща Ви си остава. Стига да не е придобит вече по давност.
sunrise
Активен потребител

Мнениеот valentor » 20 Ное 2009, 20:57

Съсобствената идеална част НЕ МОЖЕ да се окупира */=претендира поради давност/, ерго =вашият съсобственик е извършвал СЪУПРАВИТЕЛНИ ДЕЙСТВИЯ/=грижил се за ОБЩИЯТ ВИ ИМОТ , вместо вас-за което му дължите обезщетение ,в доказан размер на разноските,съразмерно на делът ви/, от което следва че ако имотът е бил СИО= съпружеска имуществена общност на родителите Ви то със смърта/в момента на смъртта/на единият от тях –то Вие веднага ,в този момент,ставате собственик на част от общото=СИО имущесдтво, освен ако не се откажете от наследство,което както обяснявате не е ставало /става с декларация,нотариално заверена и вписана в регистъра на районният съд/.

*НЕ МОЖЕ да се окупира= защото НЯМА КАК да го е демонстрирал/прогласил/обявил спрямо Вас и Вие да не се противопоставите
Тук строгостта на законите се компенсира с тяхното неизпълнение
valentor
Младши потребител

Назад към Имотни казуси