- Дата и час: 02 Дек 2024, 06:39 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Апартамента ми е актуван като държавна собственост
|
|
20 мнения
• Страница 1 от 1
Апартамента ми е актуван като държавна собственост
Здравейте -
Имам апартамент закупен през 2003 г., за който имам нотариален акт.
Скоро обаче получих изненадващо писмо от областна администрация София, че апартамента ми е актуван като държавна собственост. В следствие на това, предоставих в областна администрация документите с които разполагам - копие от моя нотариален акт и копие на нотариалния акт на предишния собственик, както и молба да бъде отписан като държавна собственост.
Все още очаквам някакво развитие на казуса от страна на администрацията - всичко става много бавно. Досега разбрах единствено, че имотът е актуван като държавна собственост още през 1991г.
Въпросите ми са:
- как е станало възможно да закупя имот, който някъде се води държавна собственост?
- как бихте ме посъветвали да постъпя от тук нататък, за да бъде премахнат имотът ми от регистрите за държавна собственост?
- има ли опасност да ми бъде отнет апартамент (дори и срещу компенсация според данъчната оценка, която разбира се е далеч от реалната стойност)
Благодаря предварително,
Теодор
Имам апартамент закупен през 2003 г., за който имам нотариален акт.
Скоро обаче получих изненадващо писмо от областна администрация София, че апартамента ми е актуван като държавна собственост. В следствие на това, предоставих в областна администрация документите с които разполагам - копие от моя нотариален акт и копие на нотариалния акт на предишния собственик, както и молба да бъде отписан като държавна собственост.
Все още очаквам някакво развитие на казуса от страна на администрацията - всичко става много бавно. Досега разбрах единствено, че имотът е актуван като държавна собственост още през 1991г.
Въпросите ми са:
- как е станало възможно да закупя имот, който някъде се води държавна собственост?
- как бихте ме посъветвали да постъпя от тук нататък, за да бъде премахнат имотът ми от регистрите за държавна собственост?
- има ли опасност да ми бъде отнет апартамент (дори и срещу компенсация според данъчната оценка, която разбира се е далеч от реалната стойност)
Благодаря предварително,
Теодор
- tnikolov
- Нов потребител
Re: Апартамента ми е актуван като държавна собственост
В нашата родина всичко е възможно /особено ако не сте ползвали услугите на адвокат при покупката .../
Опасност да Ви го отнемат има естествено - ако се окаже, че имотът е ДС, то тогава не би могло да го придобиете от праводателя Ви ...
"Компенсацията", която бихте могли евентуално да получите е точно в размера, който пише в НА, с който сте го купили. Последната обаче ще си я търсите от този, на когото сте дали парите /ако го намерите и ако не ги е изхарчил /, а не от държавата. Т.е. ако в НА сте написали не реалната цена, която в действителност сте платили, а по-ниска /в случая дан. оценка/ - "изгаряте" с разликата /на 99,99% безвъзвратно загубена, освен ако по някакъв начин не установите реалната цена/ ... това е така, защото Вие вече веднъж излъгахте държавата когато посочихте по-ниска цена и съответно укрихте данък - сега не очаквайте държавата да защити интереса Ви ... /данъците се плащат именно, за да можем в случай на нужда да поискаме и да получим защита от държавата - който не плаща не може да очаква нищо .../.
Освен това ако тръгнете да си търсите "реалната цена", то тогава директно си признавате пред държавата, че сте укрил данък, което в някои случаи се квалифицира като престъпление, респективно се наказва със затвор ...
И все пак - консултирайте се с адвокат ... може да има някаква грешка
Опасност да Ви го отнемат има естествено - ако се окаже, че имотът е ДС, то тогава не би могло да го придобиете от праводателя Ви ...
"Компенсацията", която бихте могли евентуално да получите е точно в размера, който пише в НА, с който сте го купили. Последната обаче ще си я търсите от този, на когото сте дали парите /ако го намерите и ако не ги е изхарчил /, а не от държавата. Т.е. ако в НА сте написали не реалната цена, която в действителност сте платили, а по-ниска /в случая дан. оценка/ - "изгаряте" с разликата /на 99,99% безвъзвратно загубена, освен ако по някакъв начин не установите реалната цена/ ... това е така, защото Вие вече веднъж излъгахте държавата когато посочихте по-ниска цена и съответно укрихте данък - сега не очаквайте държавата да защити интереса Ви ... /данъците се плащат именно, за да можем в случай на нужда да поискаме и да получим защита от държавата - който не плаща не може да очаква нищо .../.
Освен това ако тръгнете да си търсите "реалната цена", то тогава директно си признавате пред държавата, че сте укрил данък, което в някои случаи се квалифицира като престъпление, респективно се наказва със затвор ...
И все пак - консултирайте се с адвокат ... може да има някаква грешка
- inspectora
- Активен потребител
Благодаря. И все пак - как е станала възможна покупката - нали това е работа на нотариусите - да проверят може ли апартамента може да бъде продаден? Съответно ще мога ли аз да продам апартамента си при това положение?
- tnikolov
- Нов потребител
Също така, като стана дума за реална цена - все пак реалната цена и данъчната оценка през 2003 г. са били съвсем различни от сегашните - това няма ли значение?
- tnikolov
- Нов потребител
Нотариусите проверяват документите, но не и регистрите ... т.е. ако документите са били фалшиви, то нотариусът няма как да разбере ... докато един адвокат извършва доста повече проверки когато извършва услуга за клиент-купувач на недвижим имот, респективно има доста по-голям шанс да "хване" евентуална измама, отколкото нотариуса /не, че адвокат може да Ви гарантира, че няма да Ви измамят, но значително ще намали шансовете за това/ ... Нотариусът е като съдиата - идват едни хора с едни документи, проверяват се нещата дали са наред от външна страна и толкова. Докато адвокатът знае от къде би могла да дойде евентуална машинация и проверява още някои неща ... Сигурно сте гледал новините оня ден, където показаха как се "вади" "медицинско" - оказа се, че съдия от ВКС е бил пребит от бой, без той самият и да подозира за това ...
... не ...
tnikolov написа:Също така, като стана дума за реална цена - все пак реалната цена и данъчната оценка през 2003 г. са били съвсем различни от сегашните - това няма ли значение?
... не ...
- inspectora
- Активен потребител
Трябва да се атакува акта за държавна собственост и да се види как да се отиграе ситуацията.
За съжаление държавата е имунизирана от страна на придобивната давност.
Иначе при съдебно отстранение ще сте евинциран купувач - ще имате претенции към продавача.
За съжаление държавата е имунизирана от страна на придобивната давност.
Иначе при съдебно отстранение ще сте евинциран купувач - ще имате претенции към продавача.
- ivan_lawyer3
- Потребител
А вие , как точно сте го закупили, какви документи имаше праводателят ВИ.
Имайте пред вид, че актът за държавна собственост не е титул за собственост на държавата. Нещата трябва да се проверят и едва ли ще стане без дело.
Имайте пред вид, че актът за държавна собственост не е титул за собственост на държавата. Нещата трябва да се проверят и едва ли ще стане без дело.
- sunrise
- Активен потребител
sunrise написа:А вие , как точно сте го закупили, какви документи имаше праводателят ВИ.
Продавачът имаше нотариален акт (бил е собственик за около 3 години), с който разполагам и в момента. Също така имам нотариалния акт и на по-предишния собственик.
- tnikolov
- Нов потребител
Какво е придобивното основание на Вашият продавач и на неговият праводател?
- sunrise
- Активен потребител
sunrise написа:Какво е придобивното основание на Вашият продавач и на неговият праводател?
И там е покупко-продажба.
- tnikolov
- Нов потребител
sunrise написа:Имайте пред вид, че актът за държавна собственост не е титул за собственост на държавата.
Факт!
Обаче си требе да се видят нещата ... нищо не се знае кое какво е що е ... говорим си теоретично ...
Отивайте при адвокат, че с това писмо дето сте го получили ... да не дойде някой ден някой "изпълнител" та да Ви изнесе от ап. ...
- inspectora
- Активен потребител
Мога да се обзаложа, че дела няма да има. Не и от името на собственика, легитимиращ се с АДЧС.
Да допълня- макар, че не е нужно да го напомням, не пречи, дори е във ваша полза с всички документи при адвокат.
Да допълня- макар, че не е нужно да го напомням, не пречи, дори е във ваша полза с всички документи при адвокат.
- Гост.
- Старши потребител
че трябва адвокат за определени начинания, трябва! Обаче в този случай, според мен, се опорочава общественото доверието в АВ-Имотен регистър и направените там вписвания. Малко са дадените факти, но звучи като някаква измама или грешка. Пишете как се развива казусът!
- lexter
- Потребител
Проблемите не идват от опорочаване доверието в АВ...
Проблем е, че 1991г. актуване на имоти с АДЧС не се е вписвало в АВ.
Изобщо- държавата има доста проблеми с имотите си.
А, сега проблемите са в друга насока- предвид факта, че и третото удължаване на мораториума изтича( и не се знае, знае ли се) всички имоти се актуват спешно. И - нов проблем, областните отказват да платят на АВ дължимите ДТ за вписването им( бюджет).
Та, така. Държавата е най-лошавия собственик.
Проблем е, че 1991г. актуване на имоти с АДЧС не се е вписвало в АВ.
Изобщо- държавата има доста проблеми с имотите си.
А, сега проблемите са в друга насока- предвид факта, че и третото удължаване на мораториума изтича( и не се знае, знае ли се) всички имоти се актуват спешно. И - нов проблем, областните отказват да платят на АВ дължимите ДТ за вписването им( бюджет).
Та, така. Държавата е най-лошавия собственик.
- Гост.
- Старши потребител
Аз пък поне за сега не съм имал никакви проблеми с АДС-тата.Казуса си е най эобикновен спор за материално право.
първото ми дело беше по чл.97 от ГПК-отм,второто по чл.124,ал.1 от ГПК.
И в двата случая частни поземлени имоти /в едно село в дълбоката провинция/бяха актувани с АДС-та.Проведох си успешно исковете ,а от ведомството на г-н Плевнелиев никой не благоволи да се яви на дело в наше село.
След като влязоха решенията на съда в сила ги вписах и след това по молба от Областна администрация бяха деактувани с нарочна заповед на областния управител.
та и във вашия случай долу-горе така изглеждат нещата.
първото ми дело беше по чл.97 от ГПК-отм,второто по чл.124,ал.1 от ГПК.
И в двата случая частни поземлени имоти /в едно село в дълбоката провинция/бяха актувани с АДС-та.Проведох си успешно исковете ,а от ведомството на г-н Плевнелиев никой не благоволи да се яви на дело в наше село.
След като влязоха решенията на съда в сила ги вписах и след това по молба от Областна администрация бяха деактувани с нарочна заповед на областния управител.
та и във вашия случай долу-горе така изглеждат нещата.
- sarbijanac
- Активен потребител
sarbijanac написа:... та и във вашия случай долу-горе така изглеждат нещата.
Изобщо не се знае как изглеждат нещата
На мен ми прилича на измама по-скоро ...
- inspectora
- Активен потребител
Здравейте ,имам същия проблем ,само че апартамента е моя собственост от 1997г. Дали имам шанс за придобиване по давност и да не ме закачат ?
Това ми е първи пост , поклон за форума Ви , уникален е и в помощ на много хора ! Браво !
Това ми е първи пост , поклон за форума Ви , уникален е и в помощ на много хора ! Браво !
- simoniko
- Нов потребител
За да получите съвет, първо опишете историята на жилището от построяването досега, включително и за сделката, чрез която е бил придобит терена / или учредено правото на строеж.
- dimist
- Потребител
И да се видят документите... И да се направят съответните справки... А това във форума не става. Не се шегувайте, хора, имоти са това...
Rara avis in terris
-
bebitor - Активен потребител
Здравейте отново.
Благодаря на всички за отделеното време. Следвайки препоръките тук се свързах и с адвокат, според който за момента нямало място за притеснения. Ето цялата история на имота с допълнителните данни, до които се добра адвоката досега:
1. Блока е строен края на 80-те и е бивш на БОДК. Доколкото знам от съседи, някои и досега плащат наем на общината (или на държавата, не съм сигурен)
2. През 1991г. частни лица (семейство) са закупили апартамента от районната община, чрез Договор за покупко-продажба на държавна собственост.
3. През 1996г. жената (с различно презиме и фамилия, но очевидно става дума за същата персона) дарява апартамента на 2-те си дъщери, чрез НА за дарение. В НА, в списъка с документи предоставени на нотариуса, присъства и някаква декларация, с която още не разполагам - според адвоката е декларация за смяна на името. В неофициален раздел на ДВ попаднах на съдебни призовки за делба към жената от страна на съпруга - явно са се развели ПРЕДИ дарението. Не е ясен изхода на делото/делата.
4. През 1998г. 2-те дъщери продават апартамента на предишния собственик - НА за покупко-продажба.
5. През 2003г. аз купувам апартамента от предишния собственик с НА за покупко-продажба.
Адвоката подаде молба до областен управител за по-бързо задвижване на процедурата по отписване на имота от регистрите за държавна собственост. Очакваме някакъв отговор.
Моля за мнения (дали казуса е ясен и наистина няма място за притеснения), както и за препоръки за евентуални следващи стъпки.
Благодаря предварително.
Благодаря на всички за отделеното време. Следвайки препоръките тук се свързах и с адвокат, според който за момента нямало място за притеснения. Ето цялата история на имота с допълнителните данни, до които се добра адвоката досега:
1. Блока е строен края на 80-те и е бивш на БОДК. Доколкото знам от съседи, някои и досега плащат наем на общината (или на държавата, не съм сигурен)
2. През 1991г. частни лица (семейство) са закупили апартамента от районната община, чрез Договор за покупко-продажба на държавна собственост.
3. През 1996г. жената (с различно презиме и фамилия, но очевидно става дума за същата персона) дарява апартамента на 2-те си дъщери, чрез НА за дарение. В НА, в списъка с документи предоставени на нотариуса, присъства и някаква декларация, с която още не разполагам - според адвоката е декларация за смяна на името. В неофициален раздел на ДВ попаднах на съдебни призовки за делба към жената от страна на съпруга - явно са се развели ПРЕДИ дарението. Не е ясен изхода на делото/делата.
4. През 1998г. 2-те дъщери продават апартамента на предишния собственик - НА за покупко-продажба.
5. През 2003г. аз купувам апартамента от предишния собственик с НА за покупко-продажба.
Адвоката подаде молба до областен управител за по-бързо задвижване на процедурата по отписване на имота от регистрите за държавна собственост. Очакваме някакъв отговор.
Моля за мнения (дали казуса е ясен и наистина няма място за притеснения), както и за препоръки за евентуални следващи стъпки.
Благодаря предварително.
- tnikolov
- Нов потребител
20 мнения
• Страница 1 от 1
|
|