начало

Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ

трафопостове на Енергото, и Канализация на ВИК през моя имот

Казуси за недвижими имоти

трафопостове на Енергото, и Канализация на ВИК през моя имот

Мнениеот Stanimir1 » 15 Окт 2009, 08:51

Здравейте, искам да отправя запитване относно моя имот.През него минават трафопостове на Енергото, и Канализация на ВИК, това което искам да разбера е какви са законите относно това, и каква е възможността е да бъдат премахнати, ще съм ви благодарен ако ми отговорите
Stanimir1
Нов потребител

Re: Здравейте, кажете мнението си

Мнениеот DEKAH » 15 Окт 2009, 09:21

Не може да се премахнат.
Мъдър е не този, който много чете, а който извлича полза от четенето.
Аватар
DEKAH
Активен потребител

Мнениеот Stanimir1 » 15 Окт 2009, 09:58

DEKAH написа:Не може да се премахнат.

защо мислиш така
Stanimir1
Нов потребител

Мнениеот DEKAH » 15 Окт 2009, 10:30

Stanimir1 написа:

защо мислиш така

Не мисля така, а констатирам. За мисленето ми плащат.
Мъдър е не този, който много чете, а който извлича полза от четенето.
Аватар
DEKAH
Активен потребител

Мнениеот Stanimir1 » 15 Окт 2009, 20:22

DEKAH написа:
Stanimir1 написа:

защо мислиш така

Не мисля така, а констатирам. За мисленето ми плащат.

mai i ideq si nqmash kvi gi pishesh
Stanimir1
Нов потребител

Re: трафопостове на Енергото, и Канализация на ВИК през моя имот

Мнениеот bastard » 15 Окт 2009, 21:39

Хаха, Станимир, колегата си има достатъчно идея, за да ви отговори така категорично, вие очевидно си нямата идея, щом питате. Освен това, вие, а и други като вас, задават въпрос и когато отговорът не им харесва, почват да недоволстват. Ами такива са законите, не може нищо да се направи. А да почна да ви обяснявам, че това са сервитутни права и що аджеба значи това и да ви цитирам членове от ЗУТ нито ще го разберете, нито ще го проумеете, затова просто приемете, че не може да направите нищо.
bastard
Потребител

Мнениеот Гост. » 16 Окт 2009, 03:29

А да почна да ви обяснявам, че това са сервитутни права и що аджеба значи

Същината... и мисля има възможност да се разсъждава... вкл., но не само, в посока желанието на питащия.
Гост.
Старши потребител

Мнениеот andy70 » 16 Окт 2009, 12:09

Закон за енергетиката
СЕРВИТУТИ
Чл. 64. (1) (Изм. и доп. - ДВ, бр. 74 от 2006 г.) При разширение на съществуващи и при изграждане на нови въздушни и подземни електропроводи, на надземни и подземни хидротехнически съоръжения за производство на електрическа енергия, топлопроводи, газопроводи, нефтопроводи и нефтопродуктопроводи в полза на енергийните предприятия възникват сервитути. Сервитутите по този закон се отразяват в кадастъра и се вписват при условията и по реда на Закона за кадастъра и имотния регистър.
(2) Сервитутите по този закон са:
1. право на преминаване на хора и техника в полза на енергийното предприятие;
2. (изм. и доп. - ДВ, бр. 74 от 2006 г.) право на прокарване на въздушни и подземни електропроводи, на надземни и подземни хидротехнически съоръжения за производство на електрическа енергия, топлопроводи, газопроводи, нефтопроводи и нефтопродуктопроводи в полза на енергийното предприятие;
3. ограничаване в ползването на поземлени имоти, прилежащи към енергийните обекти.
(3) При упражняване на сервитутите:
1. енергийното предприятие придобива право:
а) (изм. и доп. - ДВ, бр. 74 от 2006 г.) на прокарване на въздушни и подземни електропроводи, топлопроводи, газопроводи, нефтопроводи и нефтопродуктопроводи в полза на енергийното предприятие;
б) негови представители да влизат и да преминават през служещите имоти и да извършват дейности в тях, свързани с експлоатацията на енергийните обекти, включително право на преминаване на техника през служещите поземлени имоти във връзка с изграждането и обслужването на въздушни и подземни проводи;

3. промяната на собствеността на имота не прекратява действието на сервитутите по отношение на господстващия и по отношение на служещия имот;
4. сервитутите са неделими права; те могат да се упражняват изцяло в полза на всяка част от господстващия имот и тежат изцяло върху всяка част от служещия имот и когато имотите бъдат разделени;
5. сервитутът може да се използва само за нуждите на господстващия имот;
6. собственикът на служещия имот няма право да премества сервитута.

Закон за водите:
Сервитути, произтичащи от положението на имотите
Чл. 108. (1) Собствениците на разположените по-горе имоти нямат право да възпрепятстват естественото оттичане на водите и да утежняват понасяните във връзка с това ограничения от по-ниските имоти.
(2) Собствениците на по-ниските имоти са длъжни да приемат водата, която се оттича естествено от по-горните имоти.
Право на водопрекарване

Чл. 112. (1) Всеки собственик е длъжен да даде право на водопрекарване през своя имот на всички, които имат постоянна или временна нужда от това.
(2) Ако се налага изграждане на тръбопроводи или съоръжения за водопрекарване, се определят сервитутни ивици с размер не по-голям от диаметъра на водопровода или размера на съоръженията, увеличен с 60 см, върху който не се разрешават строежи и засаждане на трайни насаждения.
(3) Правото на водопрекарване през чужд имот се учредява със споразумение на собствениците на господстващия и служещия имот, а ако такова споразумение не може да бъде постигнато - с акт на органа по чл. 52, ал. 1, т. 3 при спазване на процедурата на чл. 34 и 36 , без да се постановява отчуждаване на засегнатия имот.

Станимир1, ДЕКАН много добре си има идея какво пише. Това, че истината боли и не съответства на Вашите желания, е отделен въпрос. Ако имате съмнения относно верността на дадените Ви отговори, моля да се аргументирате, както аз съм се аргументирал по горе!

ПП- скъпа, извинявай за удивителната, не се сдържах!
Errare humanum est stultum est in errore perseverare.
Аватар
andy70
Потребител

Мнениеот zelen » 16 Окт 2009, 13:43

Stanimir1 написа:Здравейте, искам да отправя запитване относно моя имот.През него минават трафопостове на Енергото, и Канализация на ВИК, това което искам да разбера е какви са законите относно това, и каква е възможността е да бъдат премахнати, ще съм ви благодарен ако ми отговорите

Преди мен са ви посочили ЗЕ.
Освен него, струва ми се, трябва да се съсредоточите на друго място, за да се борите за успех.
Писала съм и в други теми - монополните дружества не са лек противник, но не са и непреодолим.

Успех.
zelen
Потребител

Мнениеот Гост. » 16 Окт 2009, 13:50

Анди, слънце- един закон се чете от параграфите. Препоръчително.
Гост.
Старши потребител

Мнениеот andy70 » 16 Окт 2009, 13:56

...и от параграфите, скъпа, и от параграфите.
Errare humanum est stultum est in errore perseverare.
Аватар
andy70
Потребител

Назад към Имотни казуси