начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Конкретизиране на общите части

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Конкретизиране на общите части

Мнениеот dghigova » 09 Окт 2009, 20:29

Здравейте!Моят проблем е такъв:при подписването на пред.договор с предприемачите в него бе записано така:ап.№46 с площ 66.50кв.м........:ведно с приблизително 9.50кв.м идеални части от общите части на сградата:ведно с изба......и 4.00кв.м от общите части на сградата,а също и 19кв.м ид.части от двор.място.При сключ. на договора строителите заявиха,че избата е подарък и общ.части са си ок.9.50кв.м.,но в договора не се записа крайната площ на жилището.Както и да е,разбрахме се за точна сума,която е разделена на вноски според актовете.Всички суми са записани и под тях е записано така:Сумите посочени по-горе са окончателни и не подлежат на промени.По време на строенето не получихме известие за точно конкретизиране на общ.части.Договора е от началото на 2008г,а сградата е пред акт15.Едва преди месец получихме писмено известие, че ид части са 15.50кв.м.(т.е.6кв.повече)при което крайната сума на жилището се променя драстично.
Бях изумена и когато им казах,че нямат право да променят цената те ми отговориха,че не променят цената(на кв.метър),а квадратите.Имам нотариален акт,но те ме изнудват да платя тези доп.квадрати или няма да ми дадът документ за окон.собственик на сградата или нещо такова.Моля ви дайте ми съвет.Благодаря за отделеното време.
dghigova
Нов потребител

Re: Конкретизиране на общите части

Мнениеот magodeoz » 12 Окт 2009, 09:31

След като сте собственик в сградата (с нотариален акт) предприемачът няма основание да иска увеличение на договорените суми. Нещо повече, ако в сградата са направени промени, довели до увеличаване на вашия дял в общите части, тези промени би трябвало да са станали с ваше съгласие (чл. 154 ал. 5 от ЗУТ). Консултирайте се с адвокат, отговорете в писмен вид на известието, и не бързайте да подписвате Акт 15, преди да изчистите този проблем.
magodeoz
Активен потребител

Re: Конкретизиране на общите части

Мнениеот anserk » 12 Окт 2009, 09:52

Кой договор, в който не записано ЗП на ап.46, е от 2008 г.? При подписването ВАШИЯ адвокат ли ви каза да си сложите подписа на договор без упоменаване на застроени и общи части? Не във форума, а при него идете! :oops:
anserk
Активен потребител

Назад към Покупко-продажба