Здравейте,
Предстои ми продажба на жилищен имот, на който съм съсобственик. Тъй като през тази година вече съм продал едно жилище и тази продажба ми се явява втора, нотариусът ме убеждава, че освен местния данък ще дължа и:
1. 10% данък общ доход
2. 20% ДДС, защото цената на моят дял от имота е над 50 000 лв
И двете продажби са м/у частни лица.
От това, което четох в закона за данъците за физически лица, останах с впечатлението, че не дължа данъци при продажба на до два недвижими имота (и двата имота са придобити преди повече от 5 години). Т.е. не дължа 10% данък общ доход.
В закона за ДДС не мога да намеря член, по който да дължа ДДС. Доколкото разбирам формулировката, аз като физическо лице не съм данъчно задължен по ДДС.
Бихте ли потвърдили дали правилно съм разбрал законите или да ми посочите къде греша?
Благодаря предварително.
- Дата и час: 23 Ное 2024, 22:29 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Дължи ли се ДДС при продажба на имот от физическо лице?
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
11 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Дължи ли се ДДС при продажба на имот от физическо лице?
Ако това е истина, значи си намерил много необразован нотариус. Доставки на стоки или услуги от физически лица, нерегистрирани като търговци, няма как да се облагат с ДДС. Относно облагането с другия данък върху доходите на физически лица се консултирай с колега дето е навътре в данъчното - но все пак не ме кефи че правиш по 20 продажби на година и искаш да се измъкнеш да не плащаш данъци, нали се сещаш
- adv_petrov
- Младши потребител
Как е придобит този имот, който ще продавате?
adv_petrov, има, има начин да се облагат нетърговците с ДДС )
adv_petrov, има, има начин да се облагат нетърговците с ДДС )
- prnedev
- Активен потребител
Първият е ведомствено жилище, купено преди повече от 20 години, а другият е наследствен имот на съпругата ми, в който е строено по време на брака - за него нотариусът казва, че ще дължа данъци.
adv_petrov, язвителната Ви забележка беше излишна и неуместна...и мен не ме кефи да разпродавам, но понякога се налага.
adv_petrov, язвителната Ви забележка беше излишна и неуместна...и мен не ме кефи да разпродавам, но понякога се налага.
- zhivkokoev
- Нов потребител
За бившето ведомствено жилище няма ДДС. Тази продажба не може да се приеме за "независима икономическа дейност" - чл.3 ЗДДС. Няма и подоходен данък по продажбата за него - чл.13 ЗДДФЛ.
За построеното върху наследственият имот, вижте кога е строено. Може и там да няма подоходен данък. (тук и ДДС-то е относително, защото може да сте построили кооперация, примерно)
По-точен отговор може да ви се даде, когато се прегледат документите.
За построеното върху наследственият имот, вижте кога е строено. Може и там да няма подоходен данък. (тук и ДДС-то е относително, защото може да сте построили кооперация, примерно)
По-точен отговор може да ви се даде, когато се прегледат документите.
- prnedev
- Активен потребител
Браво, Преславе! И тук им натри носовете.
А ти, zhivkokoev, давай повече инфо, ако искаш да получиш коректни отговори.
Какво си го заусуквал???
А ти, zhivkokoev, давай повече инфо, ако искаш да получиш коректни отговори.
Какво си го заусуквал???
- l____
- Потребител
ДДС от физическо лице нетърговец за продажба на собствен апартамент ??? Ей такова нещо не бях чувал. Всъщност, дори да беше дружество, регистрирано по ДДС, пак нямаше да се дължи ДДС по сделката, поради факта, че сградата е на повече от 5 години очевидно. Не знам защо го "мятате по върбите" човека.
П.С. Недев, останал съм с впечатление, че Вие сте счетоводител, със сигурност можете да потвърдите мнението ми от позицията на по-вещ в тази област.
П.С. Недев, останал съм с впечатление, че Вие сте счетоводител, със сигурност можете да потвърдите мнението ми от позицията на по-вещ в тази област.
- zoom
- Потребител
zoom, не се знае какво и кога е построено в наследственият имот. Бившето ведомствено жилище няма какво да се мисли
- prnedev
- Активен потребител
Да, така е. Но се разбира, че е 1. жилищен имот и 2. е придобит преди повече от 5 години. На мен това ми е достатъчно Освен ако не изпадаме в някои екзотични хипотези.
- zoom
- Потребител
В наследствения имот има построена къща преди около 15 години. Не съобразих, че хората строят по-сериозно и затова не съм го споменал
Благодаря за отговорите.
Благодаря за отговорите.
- zhivkokoev
- Нов потребител
за подоходния данък - чл.13 ал.1 т.1б
ДДС няма
Възможно е, както в момента е модерно, да ви викнат на проверка някой ден в данъчното, и там ще стигнат също до този извод
zoom, излезе прав )) явно съм по-подозрителен отколкото трябва
- prnedev
- Активен потребител
11 мнения
• Страница 1 от 1
|
|