- Дата и час: 30 Ное 2024, 05:30 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Давност при иск
|
|
28 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2
Давност при иск
Добър ден на всички във форума! Имам колебания по един въпрос и много моля за напътствие. Заведен е иск по чл. 26 от ЗЗД - за разваляне на НА поради липса на съгласие. Интересува ме от кога тече давността - от узнаването, че имота е продаден или от датата, на която е била изповядана сделката и колко време е давността - 3 или 5 години. Според мен е 5 г. /чл. 110 от ЗЗД/, но в лекциите съм записала 3 години?!
- dobromira1964
- Младши потребител
Re: Давност при иск
Давността е пет години, ако е три се е посочено изрично.Нещо не мие е ясно:претендирате за липса на съгласие, а не съм сигурна дали разбирате това,което има пред вид закона или имате пред вид продажба на чужда вещ, която пък не е нищожна.
- sunrise
- Активен потребител
Собственици на имот /ищците/ разбират, че имота им е бил препродаден и завеждат дело срещу купувача, който на свой ред също го е препродал и втория купувач също е конституиран като ответник. Въпросът ми е в какъв срок могат да заведат иск ра прогласяване нищожността на НА, с който уж са продали имота си и от кога тече той? Какво му остава на втория добросъвестен купувач - предполагам да заведе насрещен иск срещу първия от когото го е купил имота?
- dobromira1964
- Младши потребител
Продаден е с фалшиви пълномощни ли, как ?
- sunrise
- Активен потребител
доколкото се сешам, само унищожаемите сделки могат да се санират с давност. На нищожността може да се позовава всеки и по всяко време. Искам аз да питам - не може ли да се заведе направо ревандикационен иск и инцидентно да се прогласи нищожността на НА.
...И те така...
-
law_master - Активен потребител
dobromira1964 написа: Студентка съм по право и често от този форум научавам повече от лекциите, защото тук се дискутират практични проблеми, а често написаното в учебниците и законите е многто сухарско.
dobromira1964 написа: Заведен е иск по чл. 26 от ЗЗД - за разваляне на НА поради липса на съгласие. Интересува ме от кога тече давността - от узнаването, че имота е продаден или от датата, на която е била изповядана сделката и колко време е давността - 3 или 5 години. Според мен е 5 г. /чл. 110 от ЗЗД/, но в лекциите съм записала 3 години?!
Понеже сте студентка: Развалянето на договор става по чл.87 от ЗЗД, 5г. давност от деня, в който е започнало неизпълнението.
Искът по 26 от ЗЗД е за прогласяване на нищожност и не се погасява по давност.
Между разваляне и нищожност има големи разлики, сама ще си ги откриете обаче и добре ги научете, защото някой ден съдът няма да ви уважи предявен иск за нищожност, ако търсите в действителност разваляне!
В конкретния казус следва да се търси ревандикация+ обезсилване (чл. 537 ал.2 от ГПК, 431 ал.2 ГПК стар) на НА! Ревандикационния иск не се погасява по давност, искането за обезсилване е несамостоятелно- не може да се предяви отделно от друг иск. То винаги е свързано или с иск по чл.108 от ЗС, или с иск по чл. 124 ГПК (97 ал.1 ГПК стар).
dobromira1964 написа:Собственици на имот /ищците/ разбират, че имота им е бил препродаден и завеждат дело срещу купувача, който на свой ред също го е препродал и втория купувач също е конституиран като ответник. Въпросът ми е в какъв срок могат да заведат иск ра прогласяване нищожността на НА, с който уж са продали имота си и от кога тече той? Какво му остава на втория добросъвестен купувач - предполагам да заведе насрещен иск срещу първия от когото го е купил имота?
Продажбата на чужда вещ не е нищожна, защото не е обявена от закона за такава. Такава продажба е относително недействителна. В този смисъл е практиката на ВКС.
В случай, че добросъвестния купувач изгуби имота, вижте отговорността за евикция.
Що се отнася до обезсилването на НА, в практиката има две становища. Според едното на обезсилване подлежат всички НА, които удостоверяват придобиване на собственост. Според второто, на обезсилване подлежат само констативните нотариални актове и тези, издадени въз основа на обстоятелствена проверка, но не подлежат на обезсилване актове, удостоверяващи правни сделки. Аз горещо застъпвам второто становище, тъй като положителното съдебно решение в полза на собственика е достатъчно, не е необходима изрична отмяна на НА, но в практиката все по-често се налага първото становище и се отменят НА, удостоверяващи сделки.
Последна промяна bebitor на 04 Сеп 2009, 10:34, променена общо 2 пъти
Rara avis in terris
-
bebitor - Активен потребител
Ами питащата се скри, но аз се съмнявам ,че правилно е квалифицарала иска си.
Това,дето тя си го мисли, не е липса на съгласие.
Това,дето тя си го мисли, не е липса на съгласие.
- sunrise
- Активен потребител
Това е масово допускана грешка, Сънрайс... Даже от практикуващи юристи, на които имотен казус им е дошъл случайно. Търси се нищожност, а такава няма, търси се разваляне с нищожност и подобни правни конструкции водят делото към чиста загуба. А питащата е студентка, за това и отговарям по-подробно.
Много обичам да съм пълномощник на добросъвестен купувач и някой да ме атакува с нищожност. Докато делото приключи, вече са ми изтекли 5 г. Накрая искът се отхвърля- прекъсването на давността се заличава с обратна сила и...
Я да попитам аз- питащата от чия страна е, на добросъвестния купувач ли?
Много обичам да съм пълномощник на добросъвестен купувач и някой да ме атакува с нищожност. Докато делото приключи, вече са ми изтекли 5 г. Накрая искът се отхвърля- прекъсването на давността се заличава с обратна сила и...
Я да попитам аз- питащата от чия страна е, на добросъвестния купувач ли?
Rara avis in terris
-
Ако грешката се допуска след втори курс, лошо. В първи е извинима.
Няма да е зле ,ако получим подробности по казуса.
Няма да е зле ,ако получим подробности по казуса.
- sunrise
- Активен потребител
Много благодаря! Било е далеч по-сложно, отколкото си представях. Наистина ми е трудно да сглобявам нещата. Уточнявам, че имота е продаден с фалшиво пълномощно. Не може да се заведе ревандикационен иск, защото липса кумулативно дадената предпоставка, а имемно ответникът не владее имота, а ищеца. Правното основание на иска не е формулирано от мен, а е дадено в самия казус. В Наказателно дело е установена фалшификацията. Сега се води граждански иск, в който ищците се позовават на нищожността на сделката по чл. 26 от ЗЗД и предявяват установителен иск по чл. 124, ал. 1 от ГПК, с който искат да установят кой е действителния собственик на имотите. Аз трябва да защитавам добросъвестния купувач, все едно сме в процес. Примерно трябва ли да признавам иска с отговора на ИМ при положение, че фалшификацията вече е доказана?
- dobromira1964
- Младши потребител
-
Според мен, няма да мине по чл.26 ЗЗД.По-скоро тук сме изправени пред хипотезата на чл.42 ЗЗД. Липсва представителна власт. Искът правилно е установителен, щом владението е в тях.
Вижте чл.300 ГПК, не може да оспорите ,че пълномощното е фалшиво.
Вижте чл.300 ГПК, не може да оспорите ,че пълномощното е фалшиво.
- sunrise
- Активен потребител
Продажбата на имот с фалшиво пълномощно си е баш липса на съгласие и води до нищожност по 26 ЗЗД - къде е съгласието на действителните собственици да им бъде продаден имота? Няма го, ерго е липса на съгласие. Възможно е при условията на обективно кумулативно или алтернативно съединяване да се посочи и липсата на представителна власт, което също е основание за нищожност. И само да вметна - искът по 26 ЗЗД също е установителен, тези по стария 97 ГПК /сегашния текст трябва да го погледна/ включват не само установителните претенции за собственост.
- bay4o
- Потребител
Само че продажбата на чужда вещ НЕ Е НИЩОЖНА! Разбира се, че исковете за нищожност са установителни, но в конкретния случай правното основание НЕ Е чл.26 от ЗЗД!
Rara avis in terris
-
bebitor, напротив, нещо не си чела казуса задълбочено, a bay4o e прав: сама по себе си продажбата на чужда вещ не е нищожна, но не това е основанието на иска в случая, а липсата на съгласие, доколкото такова е уж дадено чрез доказано фалшив документ– ergo, липсва такова, което влече нищожността на сделката.
- justus
- Младши потребител
Подкрепям bebitor. В случая не е налице липса на съгласие. Такова, според Таджер е налице в случаите на :мислена уговорка, шега , насилие/не заплашване/.В случая се касае за липса на представителна власт.
- sunrise
- Активен потребител
Байчо, Юстус, бихте били прави, ако с иска се търсеше нищожност на упълномощителната сделка, която влече след себе си нищожност на сключената сделка. Аз такава конструкция не виждам, за това поддържам първоначалното си становище.
П.П. Пожелавам Ви лек и успешен ден, колеги!
П.П. Пожелавам Ви лек и успешен ден, колеги!
Последна промяна bebitor на 09 Сеп 2009, 10:53, променена общо 6 пъти
Rara avis in terris
-
justus написа:bebitor, напротив, нещо не си чела казуса задълбочено, a bay4o e прав: сама по себе си продажбата на чужда вещ не е нищожна, но не това е основанието на иска в случая, а липсата на съгласие, доколкото такова е уж дадено чрез доказано фалшив документ– ergo, липсва такова, което влече нищожността на сделката.
bebitor и sunrise са били достатъчно обстоятелствени, поради което няма да ги повтарям.
"фалшив документ" - какво е това? и защо да влече нищожност на сделката? Участващите в нотариалната сделка лица са постигнали съгласие за прехвърляне на имота и помежду им тя е перфектна.
- ch3oh
- Активен потребител
Именно! Тук трябва да се различава липсата на съгласие за упълномощяването от липсата на съгласие от участващите в сделката лица. В нотариалният акт е посочено лицето, което е действало с фалшиво пълномщно. То е изразило съгласие за настъпване на правните последици от продажбата. В този смисъл няма липса на съгласие.Това ,че предходната сделка, упълномощаването страда от порок, не означава автоматичност нищожност на продажбата.
- sunrise
- Активен потребител
Признавам, че съвсем се обърках Трудно ми е да проумея и написаното в учебника по Облигационно право на Ал. Кожихаров. Моля Ви да забравите за правното основание на иска и да дадете практически напътствия относно това, какво може да предприеме ответника /добросъвестен купувач/ още с отговора на исковата молба. Надявам се на ценна помощ!
- dobromira1964
- Младши потребител
28 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2
|
|